Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Ételallergia, visszaterhelés

Ételallergia, visszaterhelés

Sok szülő jelentkezik pár hetes újszülött babával “hasfájós” tünetek miatt. Az esetek egy részében ennek hátterében triviális ok áll (elégtelen büfiztetés, bélflóra eltolódás, székletürítési problémák). Előfordulhat azonban, hogy a panaszokat tehéntej fehérje- vagy más (esetleg többszörös) étel intolerancia okozza. 

A gyakori, egyszerűen ellátható hasfájások tüneti kezeléséről bővebben itt olvashat:

A tehéntej fehérje (vagy más étel allergén) okozta panaszok felé típusos vagy elhúzódó, és főleg többszervi tünetek terelik a gondolatainkat. Ilyen lehet a visszatérően friss, piros vérrel festenyzett széklet, vagy a krónikusan fennálló többszervi tünet. Étel intolerancia tünete is lehet, főként egy éves kor alatt:

  • napi több órán át tartó sírás vagy nyugtalanság
  • nyeldeklés, bukás, hányás
  • vérrel festenyzett széklet, székrekedés, nehéz székelés, kemény széklet vagy híg, “hasmenéses” széklet
  • ekzéma, csalánkiütés, szem körüli duzzanat
  • elhúzódó köhögés fertőzés nélkül, elhúzódó tüsszögés, elhúzódó vizes orrfolyás

A fent felsorolt tünetek mindegyike lehet más betegség vagy eltérés jele is. A tüsszögésre ez különösen igaz, a legtöbb újszülött tüsszög az első heteiben a légút adaptációja miatt (és csuklik a gyomor újszerű térfogat változásai miatt). Ha azonban a fenti tünetek elhúzódóan fennállnak, súlyosak, és több is van belőlük, felmerülhet a tehéntej fehérje vagy a többi, kevésbé gyakori étel allergén (tojás, szója, olajos magvak, hal, glutén) szerepe is a tünetek fenntartásában. 

Érdemes különbséget tenni az ételallergiák (azonnali, súlyos allergiás reakció) és az étel intoleranciák (elhúzódó, kevésbé súlyos tünetek) közt. Az azonnali súlyos, akár életveszélyes reakciót okozó ételallergiák (pl. földimogyoró) egészen más besorolásba esnek, és az ellátásuk is máshogy zajlik. Allergia esetén a szigorú diéta fenntartása mellett mindig kell legyen a szülőnél (és nagyobb gyermeknél) az allergia azonnali ellátását lehetővé tevő eszköz (pl. Epipen). Ennek a beszerzése júliustól támogatott is lesz Magyarországon. Az azonnali típusú étel allergia kimutatására minden életkorban alkalmas a Prick-teszt és az IgE típusú vérvizsgálat.  

Ha ételintolerancia merül fel, legmegbízhatóbb teszt a megvonásos diéta és a visszaterhelés. Fontos, hogy mind a két szakaszra sor kerüljön, különben nem igazolt az eltérés és nem indokolt a megvonásos diéta fenntartása. 

Elsőként a leggyakoribb allergén, a tehéntej fehérje megvonását majd visszaterhelését javasolhatja gyermekorvos vagy gyermek gastroenterológus, ha az intolerancia lehetősége felmerül. A diétát nem javasolhatja védőnő, gyógytornász, dietetikus, más szakember vagy rokon, barát, ismerős. Minden esetben gyermekorvossal kell megbeszélni, ha diéta merül fel bármilyen tünet kezelési lehetőségeként.

Ha az ételintolerancia igazolódott mindkét ponton (elvonásra a tünetek javulnak, terhelésre jelentősen romlanak), akkor átmenetileg allergén mentes étkezés javasolt. Kizárólag szoptatott babák esetén az anya diétázik, ha tápszert is fogyaszt a csecsemő, az is mentes (vagy az intolerancia fokának megfelelően hipoallergén)  tápszer kell legyen. Tejfehérje mentes diéta esetén nem szabad megfeledkezni az anya/gyermek calcium pótlásáról sem. 

A későbbiekben időről időre, 1-3 havonta meg kell próbálni az allergén fokozatos visszaterhelését. Babáknál ez az anyatej felől, vagy az egyre kisebb fokozatban hipoallergén tápszer bevezetésével lehet sikeres. Nagyobb gyerekeknél pedig a kanadai tejlétra vagy tojáslétra szerinti visszaterhelés vezethet el a megoldáshoz (lásd a cikk végén a források közt). Az ételintoleranciák nagy része kinőhető, minél nagyobb egy gyermek, annál jobbak az esélyek erre. 5 évesnél idősebb gyermek esetén bizonyos ételek esetén immunterápia (deszenzitizáció) is szóba jöhet megoldásként. 

Az étel intoleranciák és allergiák megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy az allergénnel minél korábban (lehetőleg anyatej mellett) találkozzon a gyermek. Ha tápszert kényszerülünk adni, egy hetes kor után érdemes a NEM hipoallergént választani. Ez a tehéntej fehérjét teljes formájában tartalmazza, így a gyermek találkozik a fehérjével és alkalmazkodik hozzá. A hozzátáplálás bevezetésekor szintén javasolt az összes allergén korai bevezetése. A súlyos, azonnali típusú ételallergiás szülők esetén az allergének bevezetését érdemes gyermek allergológus szakorvossal egyeztetni. 

Bővebben a hozzátáplálásról: 

Források

https://www.nestlehealthscience.co.uk/sites/default/files/hcp-education-hub/cma/documents/comiss%20brochure%20web.pdf

https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13223-021-00583-w

http://www.infobeteg.hu/Hirek/Immunterapiaval-az-allergia-ellen

Kapcsolódó