Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Hozzátáplálás

Hozzátáplálás

A 2022-es Veres Gábor Posztgraduális Továbbképzésen sok hasznos információ hangzott el. Ezek egy része kapcsolódik a szülők által gyakran feltett kérdésekhez a hozzátáplálást illetően.

A hozzátáplálás megkezdése

A magyar ajánlások szerint a hozzátáplálást 5-6 hónapos korban ajánlott megkezdeni. Az angolszász javaslat ezt az időpontot 4-6 hónapos kor közé helyezi. 

Néhány alapvető dolognak teljesülnie kell, hogy a gyermek biztonságosan kaphasson szilárd ételt (stabil fej- és nyaktartás, a szájba vett ételt nem kitolja hanem a torka felé továbbítja a nyelvével). Ezen kívül a gyermek viselkedésében is vannak arra utaló jelek, hogy érett-e már erre (érdeklődik a szilárd étel iránt, szeretné megfogni és a szájához emelni, kinyitja a száját, ha kínálják a falatot). 

Tápszerrel vagy tápszerrel is táplált csecsemőknél lehetőség szerint a korai hozzátáplálás javasolt a tápszer kiváltása érdekében. Anyatejes babáknál 6 hónapos korig elég a teljes anyatejes táplálás is. Legkésőbb 6 hónapos korban a hozzátáplálást azonban meg kell kezdeni a hiányállapotok kialakulásának megelőzése miatt. 

Pép vs BLW

A hagyományos eljárás szerint a hozzátáplálást pépes-pürés ételekkel kezdik. Ennek előnye, hogy a híg pép kevésbé szokatlan egyes babáknak a folyékony állagú étrendet követően. Aki a pépes etetést választja, jó, ha az elején kifejezetten hígra, szinte leveses állagúra készíti a pépet, és fokozatosan sűríti az állagot, így valóban nem lesz szokatlan a babának az átállás.

A BLW irányzat szerint a hozzátáplálás kezdetekor 6 hónapos kortól a szilárd táplálékot illetően a gyermek maga dönti el, mit akar enni és hogyan, és magát eteti. Az ülni képes csecsemő elé kiteszik a tányérra a neki való falatkákat, és ő maga teszi azt a szájába a kezével. A BLW elvei szerint így a gyermek szabadabban kísérletezik és jobban meg tudja ítélni és kontrollálni, mit és mennyit egyen. 

A BLW irányzat aggályai közt szerepel a félrenyelés kockázata. Egy 2017-es új-zélandi vizsgálatban 1151 gyermeket vizsgáltak, és úgy találták nem nagyobb a félrenyelés kockázata a kontroll csoporthoz képest. A másik aggály, hogy elegendő tápanyaghoz és mikronutrienshez (pl. vas) jut-e így a gyermek. 

Egyértelmű ajánlás egyik módszer ellen vagy mellett sincs se a magyar, se az angolszász ajánlások közt. Általánosságban elmondható, hogy érdemes a szülőpárnak egy csecsemő újraélesztési és légúti idegentest eltávolítási tanfolyamra elmenni lehetőleg még a várandósság ideje alatt, függetlenül a hozzátáplálás módjától. Valamint érdemes 6 hónapos kortól hamar a magas vastartalmú ételeket kínálni és a súly- és hossz megfelelő fejlődését követni – a hozzátáplálás módjától függetlenül. (Személyes véleményem szerint pedig legjobb, ha a baba maga dönti el, melyik utat választja – ezt persze nem tudom tudományos kutatásokkal alátámasztani).

Mit adjunk, mit ne adjunk?

6 hónapos korra a kizárólag anyatejes babáknál a vastartalékok kiürülnek. A tápszeres babákról is elmondható, hogy 6-12 hó körül hajlamosabbak a vashiányos vérszegénység kialakulására. Nagyon fontos ezért, hogy a gyermek naponta kapjon magas vastartalmú ételt. Figyelembe kell venni, hogy a húsban lévő vas 20%-a, míg a növényben lévőnek csak 5%-a szívódik fel. A vas felszívódását az egy időben fogyasztott tejtermék, tejalapú tápszer, tea, kakaó gátolja, a C vitamin viszont növeli. Hasznos ezért a napi egyszeri húsos pépet friss zöldséggel/gyümölccsel egyidőben, tejtől/táptól időben elkülönítve adni. 

A korszerű hozzátáplálásban már nincs helye a régimódi táblázatoknak. A gyermek alapvetően mindent kaphat és bármilyen sorrendben, azon kívül amit alább felsorolok majd. Törekedni kell a szilárd étel minden tápanyag fajtát magába foglaló felépítésére. Legyen az étrendben mihamarabb gyümölcs, zöldség, hús, szénhidrát (gabona, krumpli..), olajok (pl. oliva, ezt a kész ételbe érdemes tenni, hevíteni nem szabad!). Ha 3 napig a gyermek valamit tolerált és szeret 1-2-3 kiskanál mennyiségben, kaphat többet, és lehet a következő fajtára haladni. Ha valamit nem bír vagy nem szeret, azt egy ideig nem kapja, de később érdemes, akár több etapban visszatérni rá. A gyerekek ízlése már az első évben is sokat és gyakran változik (az ételek toleranciájával együtt). 

Egy éves kor alatt nem ajánlott hozzáadott só vagy cukor, tej, kecsketej, méz, fulladás veszélyt jelentő nem őrölt magvak, gyümölcslé és cukrozott italok, növényi tejek adása (különösen a rizstej 2 éves korig, a lehetséges arzén tartalom miatt). Spenótot, sóskát a magas oxalát tartalom miatt heti egyszer javasolt adni. Céklát a nitráthalmozása miatt 10 hónapos kor után javasolt adni (a vizeletet pirosra színezheti). Édeskömény 4 éves kor alatt semmilyen formában nem ajánlott (esztragol tartalma miatt).

Allergének

Allergia szempontjából alacsony kockázatú gyermeknek számít, akinek apja-anyja-testvére nem szenved ételallergiában, ekzémában, allergiában, aszthmában, illetve ő maga nem ekzémás ÉS ételallergiás. Az ilyen gyermekeknek az allergéneket (tojás, hal, mogyoróvaj) hamar, anyatej mellett, a hozzátáplálás megkezdésétől kezdve érdemes bevezetni – kivéve a tejet és tejtermékeket.

A tejtermékeket a magyar ajánlás szerint 7-8 hónapos kortól ajánlott bevezetni, és a tej egy éves kor alatt önálló italként nem javasolt. Az angolszász javaslat szerint tejet egy éves kor alatt egyáltalán nem javasolt adni (főleg a vashiány elkerülése végett). 

A glutén bevezetését a magyar ajánlás 5-12 hó közé teszi, még a coeliakia szempontjából fokozott rizikójú gyermekek esetén is. Adását folyamatosan, de kis mennyiségben javasolják egy éves korig a bevezetés megkezdésétől. 

A földimogyoró allergia kialakulása ellen a leghatékonyabb, ha azt hamar, akár 4-6 hónaposan, de legkésőbb 12 hó előtt, lehetőleg anyatej mellett kezdi el kapni a gyermek (porított és pépesített formában). A tojásallergiás csecsemőknek ugyanakkor a földimogyoró bevezetése óvatosan javasolt.

Folyadék, vitaminok, vas

Aki eszik az igyon is – a “szilárd” táplálék mellé vizet. Emellett még sokáig szerepe lesz az anyatejnek vagy tápszernek is. A szükséges folyadék megfelelő beviteléről úgy győződhetünk meg, hogy figyeljük a vizelet megfelelő mennyiségét. 

A vitaminok közül egyedül a D vitamint kell külön adni (a magyar ajánlás szerint naponta 400 NE-t, az első év utáni nyárig). Emellett azonban figyelni kell arra, hogy a gyermek étrendje valamennyi tápanyag fajtát tartalmazza (gyümölcs, zöldség, hús, szénhidrát, olaj). 

A vaspótlásnál leghatékonyabb a vörös hús, tejtől és tejterméktől időben külön, C vitaminnal (friss gyümölcs-zöldség) egyidőben adva. 

Az ételek vastartalmáról itt tájékozódhat: https://drschulerzsofia.hu/hasznos-linkek/

Források:

Az egészséges csecsemő táplálása – Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság 2021

UpToDate – Introducing solid foods and vitamin and mineral supplementation during infancy 

www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html

publications.aap.org/journal-blogs/blog/2045

Brown A. No difference in self-reported frequency of choking between infants introduced to solid foods using a baby-led weaning or traditional spoon-feeding approach. J Hum Nutr Diet. 2017. 10.1111/jhn.12528.

Kapcsolódó