Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk A Betadine és a köldökcsonk nem barátok

A Betadine és a köldökcsonk nem barátok

Sok különböző köldök kezelési módszerrel találkoztam az évek során. Nem mindenhol alkalmazzák a legújabb irányelveket, és néhány módszer esetleg bajt is okozhat.

A köldök korszerű ápolási módja annak tisztán, szárazon tartása. Ha a köldökcsonk nem piros, nem váladékozik, nem kell rátenni semmit. Tisztán és szárazon kell tartani (víz ne érje) míg le nem esik és be nem szárad.

Erről bővebben itt olvashatnak: 

Ritkán találkozom már azzal, hogy az újszülött bármely testrészére jód alapú fertőtlenítőt (pl. Betadine) javasolnak, de ez kifejezetten kerülendő. A felszíni kezelés közben a jód felszívódhat (néhány hetes újszülöttek és várandós, valamint szoptató anyák bőréről) és az újszülöttben pajzsmirigy funkció zavart okozhat. 

Ennek jele lehet a megnagyobbodott pajzsmirigy. Néha sárgaság, puffadt arc, nagy nyelv, köldöksérv kísérheti a veleszületett pajzsmirigy alulműködést – ezt egyébként vizsgálják a kötelező anyagcsere szűrő vizsgálatkor minden újszülöttnél. 

Ha azonban a pajzsmirigy alulműködés az anyagcsere minta levétele után alakul ki (pl. az újszülött köldökének jód alapú fertőtlenítős kezelése miatt), sokszor semmilyen tünete nincsen és észrevétlen marad. Sajnos a pajzsmirigy működése hatással van olyan fontos dolgokra is, mint például az idegrendszer fejlődése. Ha az újszülött felszíni jód alapú fertőtlenítős kezelésben részesült az első néhány hétben, a pajzsmirigy funkciót ellenőrizni kell.

Források:

UpToDate Approach to congenital goiter in newborns and infants

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8640469/

https://jag.journalagent.com/zkmj/pdfs/ZKMJ-76258-ORIGINAL_RESEARCH-TILEV_ERZURUM.pdf

Kapcsolódó