Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Köldökápolás, a köldök betegségei újszülött korban

Köldökápolás, a köldök betegségei újszülött korban

A köldökápolás az egyike az első feladatoknak, amivel a szülő a baba megszületését követően szembesül. 

A köldökcsonk a megszületést követően 1-3 hét alatt magától beszárad és leválik. (Ritka esetben, ha ennél tovább megmarad, ki kell zárni egy ritka, immungyengeséggel járó betegséget, az LAD-t.) Kórházi körülmények közt született újszülött esetében a köldök fertőződésének esélye nagyon alacsony.

A korszerű megoldás ismételten hasonló ahhoz, amit fiatal orvos koromban tanultam egy tapasztalt kollégámtól: a gyerekek akkor gyógyulnak a legjobban, ha békén hagyják őket.

A szakma magyar és nemzetközi egyértelmű javaslata a köldökápolásról az, hogy ha békés a köldök, legjobb, ha nem teszünk rá semmit – vagyis a száraz köldökápolás gyakorlatát folytatjuk. 

Olyan országokban, ahol a kórházi körülmények közt való szülés nem elérhető, vagy az újszülött otthonában is nagy valószínűséggel fennáll a köldök szennyeződésének esélye, a klórhexidint javasolják a fertőződés megelőzése érdekében. 

Fejlett országokban átlagos otthoni körülmények közt nem szükséges a köldököt fertőtleníteni. Ha a köldök körül szöveti törmelék vagy váladék gyűlik fel, nedves gézlappal óvatosan ki lehet azt tisztítani. Ha a köldök vizes lesz, óvatosan meg kell törölni és hagyni megszáradni. 

Ha a köldök környéke pirosas, duzzadt, fájdalmas lesz vagy váladékozás indul, gyermekorvosi konzultációt kell kérni. Egyszerű esetekben ilyenkor már indokolt lehet pl. 70%-os orvosi alkohol használata. Súlyosabb, lázzal is járó esetben kórházi kezelésre és antibiotikum adására is szükség lehet. Önmagában a köldök enyhén bűzössé válása nem feltétlenül jelez fertőződést, ekkor is gyermekorvosi konzultáció javasolt. 

Gyakori elváltozás a “köldökgomba” (fungus umbilici) mely szövetszaporulat, ezüst-nitrátos kezelést vagy sebészi eltávolítást igényelhet. 

Szintén gyakori jelenség a köldöksérv, amikor a köldökben a bőr alatt előboltosulás figyelhető meg. Ez jóindulatú elváltozás, gyakorlatilag soha nem záródik ki, és leggyakrabban 4 éves korra magától záródik. Ha mégse, gyermeksebészeti konzultáció indokolt. 

Ritka elváltozás az urachus (a köldököt a hólyaggal összekötő járat) fennmaradása, mely a köldök hosszas váladékozását eredményezi, és fertőzéshez is vezethet. Ilyen esetben is fel kell keresni a gyermeksebészt. 

Legtöbbször tehát problémamentes köldök esetén elegendő a köldököt tisztán és szárazon tartani. A problémamentes köldök Octanisepttel vagy 70%-os alkohollal való kezelése a köldök leválását pár nappal meghosszabbíthatja. 

Források

https://www.uptodate.com/contents/care-of-the-umbilicus-and-management-of-umbilical-disorders#H12

Rutin-köldökápolás a területi védőnők és az alapellátó gyermekorvosok gyakorlatában, Hírvivő, 2021/1. szám, Dr Kovács Ákos, Dr. Novák Hunor, Csordás Ágnes

70% Alcohol Versus Dry Cord Care in the Umbilical Cord Care

A Case–Control Study in Italy, Medicine (Baltimore). 2016 Apr; 95(14): e3207.Rosanna Quattrin, MD, Kim Iacobucci, DSN, Anna Lisa De Tina, DSN, Letizia Gallina, DSN, Carla Pittini, MD, and Silvio Brusaferro, MD

Kapcsolódó

LázcsillapításLázcsillapítás

Sok szülőnek nagyon ijesztő, amikor először lázas a gyerek. Később is aggodalommal tölti el a szülőt, ha a láz magasra kúszik. Szerencsére magával a lázzal ritkán van gond, és megfelelő