Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk,ÚjCikk A nátha korszerű kezelése

A nátha korszerű kezelése

Mostanra szinte egész évben sok gyermek szenved enyhe felső légúti megbetegedés tüneteitől. Nehézséget jelent, hogy a gyermekeket már a legenyhébb tünettel sem lehet közösségbe vinni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a háziorvosi rendelőbe megnövekedett betegforgalom miatt nehéz eljutni, és nem is feltétlen javasolt egy újabb fertőzésnek kitenni a gyerekeket egyszerű légúti tünettel.

Mire a gyerek iskolás lesz, a legtöbb szülő már jelentős tapasztalatot szerez az enyhe légúti fertőzés – közismertebb nevén nátha vagy megfázás – tüneteinek a kezelésében. Azonban (az orvostudományra jellemzően) néhány évente változnak az ajánlások a betegségek korszerű kezelését illetően. Én a praxisomban a klinikai orvosok által használt UpToDate nemzetközi orvostudományi információs oldal iránymutatásait szoktam követni a kezelési javaslatokban. Ezen az oldalon az információk néhány havonta frissülnek a legújabb, legfelsőbb szintű nemzetközi ajánlásoknak megfelelően. A nátha kezelését illetően külön szekció van a bizonyítottan hatékony, valamint a nem hatékony és ezáltal nem ajánlott kezelési módokról. Az alábbiakban olvasható az ajánlás a korszerű kezelésről (nagyrészt az UpToDate cikk közvetlen fordítása, kiegészítve a Semmelweis Egyetem I. Sz. Bókay Gyermekklinika szülőknek készült könyvének ajánlásaival).

Tüneti terápia

Láz

A láz által okozott diszkomfort csökkenthető a betegség első napjaiban láz- és fájdalomcsillapító szerek adásával. Nem feltétlenül kell a lázat csillapítani, ha nem nagyon magas (38,5 fok alatt), és nem okoz nagy kellemetlenséget a gyermeknek. A láz a szervezet hatékony működése a fertőzés leküzdésben. Azonos hatóanyag tartalmú szerek 6-8 óránként adható biztonságosan. Ellenben különböző hatóanyag tartalmú szereket rövid időn belül is lehet adni. Vigyázat! Sok összetett készítmény paracetamolt IS tartalmaz (Coldrex, Neo Citran), így ezek is figyelembe veendőek (mint paracetamol) a 6 órás adagolás szempontjából. Ha ennél rövidebb időn belül van szükség láz- vagy fájdalomcsillapításra, egy másik hatóanyagú gyógyszer (pl. ibuprofen – Nurofen) használhat. Erről itt olvashatnak bővebben: https://drschulerzsofia.hu/2021/07/14/lazcsillapitas/

Orrfolyás, orrdugulás

Enyhe tünetek esetén nem javasolt orrdugulásra ható gyógyszerek (orrcsepp, orrspray) használata, hanem gyógyszermentes kezelések alkalmazása javasolt. Ilyenek az orrszívás, orrtisztítás, tengervizes orrcsepp vagy orrspray, bő folyadék fogyasztása és sós párásítás. Súlyosabb tünetek adható gyógyszertárban recept nélkül kapható orrdugulás elleni spray (pl. Nasivin Baby és Kids, Otrivin, Rhinospray…). Ha erre sem javul és nagyon zavaró a tünet, vényköteles orrcsepp felírása válhat szükségessé. Az átlátszós-fehéres orrfolyás a gyakori orrfújáson kívül kezelést nem igényel, a cél, hogy ne pangjon és sűrűsödjön be a váladék, mert úgy a dobüreg szellőzését zavarja és emeli a középfülgyulladás kockázatát.

Köhögés

Bár a köhögés zavaró tünet, ez a mechanizmus szükséges a légútban képződő váladék eltávolítása céljából. A száraz köhögésnél a nyálkahártya irritáció csökkentésére elsősorban a megfelelő folyadékbevitel fenntartása (mézes tea, húsleves belülről, sós inhalálás kívülről) és a levegő párásítása szükséges. Gyógynövényes köhögés elleni szirupok (izlandi zuzmó, lándzsás útifű), egy éves kor felett méz, és (aki elég nagy, annak) torokfertőtlenítő cukorkák alkalmazása javasolt. Hurutos köhögésre TILOS köhögéscsillapítót adni, mert az a felszakadt váladék eltávozását gátolja, és ezáltal rontja a légzést. Egy éves kor alatt köptetőt adni kifejezetten TILOS, mivel a nagy mennyiségű híg váladékot, ami a köptető hatására képződik, a csecsemők még nem tudják megfelelően felköhögni, és gyakorlatilag fuldokolnak a nagy mennyiségű híg váladéktól amit a köptető okozott.

Fülproblémák

Megfázás, hurutos betegségek esetén nagyon fontos az alapos orrszívás-orrtisztítás, hogy elkerüljük a középfülgyulladás kialakulását (az orr és a középfül egymással összeköttetésben áll egy vékony csatornán, az úgynevezett Eustach-kürtön át). Fülfájdalom jelentkezése esetén minden esetben fül-orr-gégész szakorvos vizsgálatra van szükség, esetenként antibiotikum kezelés vagy eszközös beavatkozás is szükséges lehet. Antihisztaminok (pl. Fenistil) használata fülproblémák esetén nem javasolt, egy, az UpToDate-ben idézett vizsgálat szerint a középfül gyulladás megelőzésére nem volt alkalmas.

Nem hatékony (nem ajánlott) kezelési módok

Antibiotikum

Az antibiotikum kezelés nem hatékony a nátha kezelésében. Az enyhe légúti fertőzések hátterében többségében vírusfertőzés áll. Az antibiotikum csak bakteriális fertőzésre hat. Nem változtatja meg a betegség lefolyását, és nem alkalmas a szövődmények megelőzésére. A felesleges antibiotikum kezelésnek mellékhatásai lehetnek, és hozzájárulhat az antibiotikum rezisztens törzsek kifejlődéséhez is. Antibiotikum kezelést kizárólag megerősített bakteriális fertőzéses esetekben (gennyes arcüreggyulladás, gennyes középfülgyulladás, baktérium okozta tüdőgyulladás, stb.) szabad alkalmazni.

Antihisztaminok (pl. Fenistil)

Az antihisztaminoknak nincs helye a megfázás tüneteinek kezelésében. Randomizált vizsgálatok szerint a nátha esetén alkalmazott antihisztamin kezelés nem volt alkalmas sem az orrdugulás-orrfolyás, sem a köhögés tüneteinek csökkentésére. A kezelésnek bizonyos esetekben akár súlyos központi idegrendszeri mellékhatásai is lehetnek, mint szedáció vagy paradox módon fokozott élénkség, nehézlégzés, hallucináció.

Szteroid orrspray

A szteroid tartalmú orrspray használata egy három vizsgálatot magában foglaló áttekintés szerint nem csökkentette a betegség tüneteit megfázás esetén. A megfelelő hidratáltságának (bő folyadék fogyasztás) és a sós párásításnak sokkal nagyobb szerepe van a nyálkahártyák normál funkciójának elősegítésében és fenntartásában.

Köhögéscsillapítók

A köhögéscsillapítók rutinszerű használatát nem javasolják nátha tüneteinek enyhítésében. A hatékonyság nincs megfelelően bizonyítva, de veszélyes mellékhatásaik lehetnek. Az Amerikai Gyermekgyógyászok Egyesülete ellenjavallja a codein és dextromethorphan (pl. Rhinathiol) tartalmú köhögéscsillapítók használatát. Nincs bizonyítva se a hatékonyságuk se a biztonságosságuk. Nagyon kínzó száraz köhögésre átmenetileg lehet köhögéscsillapítót adni. Amikor a köhögés hurutosra vált, a köhögéscsillapítót már nem szabad használni, hanem a sok folyadék -s ós inhalálás – éjjelre a szobába hideg pára alkalmazása lesz hasznos.

Köptetők

A köptetők alkalmazását a megfázás tüneteinek csökkentésére nem javasolják. A köptető úgy “oldja” a kis mennyiségű sűrű váladékot, hogy nagy mennyiségű híg váladék termelődését okozza a tüdőben. Ez jó esetben csak fokozza a köhögést (amikor a gyermek megpróbál a rengeteg termelődő váladéktól a légutakban megszabadulni), rossz esetben – egy éves kor alatti gyermeknek vagy lefekvés előtt adva, vagy asthmában szenvedő gyermeknek adva – akár légzési elégtelenséghez is vezethet.

Bronchodilatátorok (pl. Ventolin)

A bronchodilatátorok alkalmazását nem javasolják nem asthmás gyerekek légúti fertőzéses tüneteinek kezelésében. A Ventolin csak az asthmás tünetekre hat, a hörgőcskék simaizom görcsének az oldására használatos, ami az asztmásoknál előfordul, de másoknál nem. Így ezzel kezelni egy nem asztmás gyermeket teljesen felesleges, semmire nem hat, de a mellékhatások ugyanúgy felléphetnek (szapora szívverés, fejfájás, remegés, szívdobogás érzés).

Nagy dózisú C vitamin

200 mg-ot meghaladó C vitamin adása gyermekeknél a vizsgálatok szerint nem csökkentette a betegség hosszát vagy súlyosságának tüneteit.

Vitatott kezelési mód

Cink

A cink kezelés hatásosságával kapcsolatosan ellentmondó kutatási adatok vannak. A biztonságosan adható dózist semmilyen esetben sem szabad túllépni a mérgezés elkerülése érdekében.

Források:

UpToDate: The common cold in children: Management and prevention

Cseh Áron, Krivácsy Péter, Szabó Attila: Mit tegyek, ha beteg a gyermekem?

Kapcsolódó