Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk A fogyás matek, és a boltban kezdődik

A fogyás matek, és a boltban kezdődik

Nagy kihívást jelent a szakmámban tapasztaltak szerint mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek a megfelelő kalóriabevitel fenntartása. A túlsúly (esztétikai jelentőségén túl) nagy kockázatot jelent számos betegség megjelenésére, és jelentősen lerövidíti a születéskor várható élettartamot. 

A gyermekkorban kialakult elhízást sokkal nehezebb korrigálni a felnőtt években. Sőt, a gyermekkorban kialakult étkezési szokások az egész élet során meghatározzák a fogyasztási preferenciákat. 

Célszerű emiatt az egészséges táplálkozás alapjait már a hozzátáplálás megkezdésekor megalapozni. Bővebben erről itt olvashatnak: 

https://drschulerzsofia.hu/2022/04/24/hozzataplalas%ef%bf%bc/

Ha balszerencsénkre egy, már kialakult túlsúllyal próbálunk megbirkózni (bármely életkorban), akkor nem árt a legfontosabbat szem előtt tartani: a fogyás matek. A testtömeg növekedése vagy csökkenése a bevitt kalóriák és az elégetett kalóriák egyensúlyából adódik. Ha többet viszünk be, mint amit elégetünk, nőni fog. Ha kevesebbet, akkor pedig csökkenni. 

Hatalmas iparág épül a különböző diéták népszerűsítésére, azonban bármelyikkel próbálkozunk is, az eredmény nagyon gyakran kudarc, ha nem a kalóriák számolásával foglalkozunk. Nem szükséges semmilyen diéta, egész egyszerűen meg kell határozni a fogyáshoz szükséges napi kalóriabevitelt. Ezt követően minden egyes ételt, amit nap folyamán elfogyasztunk, hozzá kell adni a bevitelhez. Minden sport, séta, egyéb energiafogyasztás pedig mínuszolható az aznapi kalóriabevitelből. 

A módszer legnagyobb előnye, hogy nem kell lemondani semmiről, amit szeretünk. Bemehet a csoki, fagyi is – csak aznap annyival kevesebb keret marad nap végére bármi mást fogyasztani, vagy meg kell toldani egy kis sporttal az egyenleget. Ez egy tanulási folyamat, az elején nehezebb tervezni, de viszonylag hamar rátanul a tudat, hogyan érdemes a napi kalóriákat elosztani, hogy a fogyasztási szokásainkkal a lehető legnagyobb összhangban legyenek. 

A kalória egyenleg tervezéséhez és a bevitt ételek értékéhez számos, online elérhető adatbázis rendelkezésre áll (pl. kalóriaguru.hu vagy mennyikaloria.hu). A sport miatt levonható szempontból az okosóra is hasznos lehet, de erre is van ingyenes online elérhető adattár a fenti oldalakon. 

Az utolsó és legfontosabb a kalóriák csökkentésében a csapdák elkerülése. Az egyik legegyszerűbb szabály, hogy amit nem veszel meg, azt nem eszed meg (és a gyerek sem eszi meg). Így aztán legjobb a boltban egy nagy levegővel és lendülettel áttolni a bevásárlókocsit az édesség részlegen, úgy, hogy semmi ne kerüljön a kosárba. A tejtermékeknél az ízesített joghurt és túró rudi szekcióra megint csak érdemes a kocsi gyorsításával reagálni. 

A következő csapda a kollégák/család erőltető kínálgatása édességgel. Sajnos ez egy igen erős nemzeti hagyomány, sokan (különösen a maguk is fogyni vágyók) megsértődnek, ha visszautasítjuk ezeket. Pedig udvarias formában meg lehet mondani (“Ne haragudj, de nagyon sokat dolgozom, hogy javuljon az egészségem, nem szeretném most elrontani”), ha pedig semmi sem segít, akkor érdemes nagyon kicsi adagot elvenni vagy az elvettből elfogyasztani. 

Természetesen nasikra szükség van, de át lehet szokni ezeknek az egészséges és/vagy alacsony kalóriatartalmú változataira. Szerencsés, ha a boltban az egészségtelen édességekkel megspórolt összeget változatos, nagyobb mennyiségű gyümölcsre költjük. Ha szeretnénk édeset fogyasztani, nem nagy munka egy finom gyümölcssalátát összedobni, vagy egy smoothiet elkészíteni a turmixban (akár fagyasztott gyümölcsökből). Tejszínhab helyett lehet a tetejére kis fahéjat vagy kakaót, pár szem szeletelt mandulát tenni. Ugyanígy kenyér helyett lehet egy-két szelet abonettre tenni feketeerdei sonkát, vékony szelet kemény sajttal, kis pestoval, bármivel. Kiváló telefonos alkalmazások vannak a változatos, alacsony kalóriatartalmú, egészséges nasik tervezésére is (pl. Yazio).

A sport is nagyon fontos az egészséges életmód fenntartásához, azonban ha a testtömeg csökkentése is cél, azt nehézkes csak a sportolás fokozásával elérni. A sporttól az étvágy is nő, az izomtömeg súlya pedig nagyobb, mint a zsíré. Ne lepődjünk meg tehát, ha csak a sport bevezetésekor a testsúly kezdetben inkább nő. Sport mellett az étkezési szokások változásával nagyon jó eredményeket lehet elérni. 

Van, aki szerint nem szabad a súlyt méregetni a fogyás folyamata alatt, azonban a mérlegelés a legjobb biofeedback annak ellenőrzésére, mi történik. Ha a saját szemünkkel látjuk többször is, hogy az előző nap elfogyasztott doboz fagyi hatására másnap nehezebbek lettünk, a sikeres nap után viszont könnyebbek, akkor a tudatunk egy idő után megszokja, mi felel meg a kívánt célnak, és egyre könnyebben lehet majd áttolni a bevásárlókocsit a nem kívánt részlegeken. 

Kapcsolódó

Kutacs kérdésekKutacs kérdések

Sok mítosz kering azzal kapcsolatban, milyennek kell lennie a nagykutacsnak. Mi a megfelelő méret, szint, záródási időpont, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?  Mi a kutacs, és mi a szerepe? Megszületéskor