Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Az újszülött ápolása – körömvágás, fültisztítás

Az újszülött ápolása – körömvágás, fültisztítás

Sok anyuka kérdezi, hogyan kell az újszülöttek/kisbabák körmét és fülét tisztítani, ápolni.

Ezzel kapcsolatban is sok a megalapozatlan tévhit, pedig fontos, hogy az ápolás megfelelő módon történjen.

Körmök

Az újszülöttek körme meglepően gyorsan nő. Az első időszakban nem ritka, hogy akár heti két körömvágásra is sor kell kerüljön a hosszú körmök okozta sérülések elkerülése érdekében. 

Valamilyen furcsa okból sok szülőnek azt javasolják, hogy a baba körmét ne vágja le az első két hétben. Ennek semmilyen tudományosan megalapozott oka nincs. Az újszülött sokszor már hosszú körmökkel jön a világra, mellyel a szemén a szaruhártyát, arcán a bőrt megsértheti. A hosszú körmöket – megfelelő eszközzel és kellő óvatossággal – le kell vágni. A legjobb alkalom erre, amikor a baba alszik, és még így is inkább két emberes feladat (az egyik tartja a kicsi babaujjat, míg a másik a körmöt vágja). A megfelelő eszköz pedig egy keskeny szárú de lekerekített végű baba körömvágó olló, pl. az egyik ismert drogéria saját márkás baba körömvágó ollója. Aki nagyon izgul, körömreszelőt is használhat olló helyett.

Kifejezetten jobb a körmöt akár az első életnapon vagy bármikor máskor levágni, mint a baba kezére kesztyűt/zoknit adni, meggátolva ezzel a fogást és érzékelést, ami hátráltatja az idegrendszer fejlődését. 

Fülek

A babafül időnként meglepően sok fülzsír termelésére képes az első egy év folyamán. Néha ez kvázi darabokban hullva jelenik meg a hallójárat külső nyílásában – a gondos anyukát a hallójárat tisztítására sarkallva. Nem kell azonban ezt sem túlgondolni – a hallójárat alapvetően képes az öntisztulásra. Ennek legfőbb bizonyítéka pont a külső nyílásban megjelenő zsír. Ezt elég vízzel vagy nedves fültisztító pálcával óvatosan kifelé törölni. Semmit nem szabad – különösen fültisztító pálcikát – a hallójáratban beledugni (ez minden életkorban igaz)!!! A hallójáratba vezetett tárgy tömítéssel valódi zsírdugót alakíthat ki, és sérülést okozhat a hallójáratban, vagy a dobhártyán. 

Források:

Caring for your baby

​​https://www.cambscommunityservices.nhs.uk/docs/default-source/leaflets—audiology—april-2015/0017—cleaning-the-ears.pdf?sfvrsn=4https://maternitymattersdorset.nhs.uk/after/caring-for-your-baby/https://maternitymattersdorset.nhs.uk/after/caring-for-your-baby/

Kapcsolódó