Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Hasfájós babák

Hasfájós babák

Újszülötteknél gyakori, hogy a baba étkezések után, vagy az esti órákban nyugtalan, sokat sír. Első lépésben meg kell győződni róla, hogy a baba az életkorának megfelelő mennyiségű ételt elfogyasztja, és nem éhes. A sírásnak más, különböző okai is lehetnek. A gyógymód az eredet függvényében változik, de néhány lépést érdemes végigzongorázni. Az alábbi lépéseket meg lehet próbálni, a feltüntetett sorrendben. Minden lépést egyesével érdemes legalább 3 napig próbálni, és ha nem hoz javulást, kiegészíteni a következő lépéssel (ha egyszerre próbáljuk mindet, nem fogjuk tudni, melyiktől van javulás).

1. Büfiztetés

A hasfájás leggyakoribb oka az, hogy a baba nem produkál minden egyes etetés után egy nagy büfit. Minden újszülött sok levegőt nyel étkezés közben. Ezt etetés végén minden esetben ki kell varázsolni a babából egy nagy büfi formájában. Amennyiben ez nem történik meg, a levegő továbbítódik a kis keresztmetszetű belekbe, és feszíti azt… garantált sírós órákat biztosítva. 

Legalább három jól használható büfiztetési technika van. A baba mellkasa minden esetben a hasa szintje felett kell legyen, mert a levegő könnyebb, mint az anyatej. Így a gravitáció segít majd kimozdítani a légbuborékot. Szintén fontos, hogy a különböző büfiztetési pózokat váltogassák, mert a baba mozgatása egyik pozícióból a másikba segít kimozdítani a levegőt. 

Az első pozíció a baba szülői mellkasra/vállra fektetése, és járkálás ide-oda, a baba hátának gyengéd, ujjbeggyel történő finom ütögetésével. A második a baba szülői alkarra fektetése. Itt a baba feje a könyökhajlat felé néz, és jobb keze-jobb lába az alkar egyik oldalára, bal keze-bal lába az alkar másik oldalára lóg, és így járkálnak vele. A harmadik a baba üléshez hasonló helyzetben való, előre döntött megtámasztása. A baba nem ülhet, a gerincén nem lehet súly! A hát és a lábak 45 fokos szöget zárnak be. A baba előredől, és a súlya nem a gerincen, hanem a mellkasát megtámasztó kézen nyugszik. A tenyér a mellkast támasztja, a hüvelyk- és mutatóujj pedig az állkapocs csontot. Minden esetben a csontos alapot támasztjuk a babán, soha nem a lágyrészeket, nem a nyakat! Ezt a harmadik pozíciót az alábbi youtube videón láthatják: 

2. Probiotikum

A bél az anyaméhben steril környezet. Megszületés után a beleknek kolonizálódni kell barátságos bélbaktériumokkal. Ezt elősegíti az anyatejes táplálás és a természetes úton szülés. Az születés környékén átélt anyai antibiotikum terápia vagy a baba antibiotikum kezelése elpusztíthatja a védekezésben és emésztésben fontos szerepet játszó bélflórát. Császármetszéssel született és tápszerrel táplált babáknál gyakran, antibiotkum kezelés esetén mindig támogatni kell a bélflórát probiotikummal (pl. BioGaia). A probiotikum nem gyógyszer, hanem barátságos bélbaktériumokat tartalmazó készítmény. Ezek a törzsek a belekben megtelepszenek, és kiszorítják, gátolják az ártalmas baktériumtörzseket. Anyatejes babáknál is sok esetben a helyes büfizetés és a probiotikum már önmagában megoldja a hasfájás kérdését. 

3. Puffadás és/vagy laktózintolerancia

Puffadáshoz sokminden vezethet, nem csak a laktózintolerancia (tejcukor érzékenység). A puffadás miatt síró babák hasa nagy és puffadt, sok bélgázt ürítenek, lábukat felhúzkodják. Első lépésben ki lehet próbálni a bélgáz kiürítését segítő szereket (Infacol, Espumisan). Ha ezek nem segítettek, akkor ki lehet próbálni a laktáz cseppeket (pl. Co-Lactase Baby csepp). 

Ha a laktáz csepp segített, az anyatejes baba anyukájának laktóz mentes étrendre kell váltania. Ha tápszert is kap a baba, laktózmentes tápszerre váltás is javasolt.

4. Széklet problémák

A székelésnél erőlködő baba lábát felhúzza, nyomni próbál, vöröslik az arca, de csak ritkán sikerül székletet produkálnia. A szélcső használata segíthet, ha egy-egy ilyen alkalomról van szó. Ha tápszeres a baba, van kifejezetten nehéz székletürítés esetén használható tápszer (pl. Beba ExpertPro HA Sensiduo). Ha két hetes kornál hamarabb kezdődik a székrekedés anyatejes babánál, gastroenterológiai szakorvosi vizsgálat javasolt. Ellenkező esetben probiotikum, tápszerváltás, szélcső alkalmi használata javasolt. Ha ezek mind nem segítenek, gondolni kell a tehéntejfehérje intolerancia vagy más ételallergia esetleges fennállására.

5. Savas reflux 

A babák nagy részének van pár hónapos koráig refluxa (anytej visszacsorgás a gyomorból a nyelőcsőbe). Ezt a nyelőcső záróizmának lassú érése okozza. A reflux történhet tünetmentesen, de okozhat gyakori bukást, hányásokat, köhögést, sírást, hátrafeszítést is. A savas reflux fájdalommal jár. Ennek gyakori jele, hogy a baba fájdalmasan sír, amikor már éhes, vagy amikor vízszintes helyzetbe kerül. Ha magát C alakban ívesen hátrafeszíti erőteljes sírás közben, az erős savas reflux kiváltotta Sandifer-Sutcliffe szindróma jele lehet. Ebben az esetben felmerül a tehéntej fehérje intolerancia lehetősége. 

+1. Tehéntej fehérje (kazein) és egyéb ételintoleranciák

A hasfájás minden eleme (savas reflux, sok gáz a bélben, székrekedés) lehet jele tehéntej fehérje- vagy más étel intoleranciának. Egy másik fontos jel lehet a véres széklet, vagy a bőrön az ekzéma jelentkezése. Ha a hasfájós babánál már minden, ezt megelőző lépést végigpróbáltak és nem segített, szóba jöhet a tehéntej fehérje vagy más allergén mentes diéta bevezetése. Ezt minden esetben csak gyermekorvossal vagy gyermek gastroenterológussal egyeztetve szabad elkezdeni! 

Szerencsére az életkor előrehaladtával a nyelőcső záróimza és a bélrendszer is érik, valamint az ételallergiák előfordulása csökken. A hasfájós időszak a legtöbb esetben 8 hetes kor után javul vagy elmúlik.

Források: 

Pocaktudor applikáció

UpToDate Infantile colic: Clinical features and diagnosis

UpToDate Infantile colic: Management and outcome

Kapcsolódó

Sportolás COVID19 betegséget követőenSportolás COVID19 betegséget követően

Az alábbiakban olvashatják az Országos Sportegészségügyi Intézet aktualizált (2021.01.14-én érkezett) állásfoglalását COVID19 betegségen átesett sportolók sportba való visszatérését illetően. ORSZÁGOS SPORTEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET Dr. Soós Ágnes, főigazgató főorvos AKTUALIZÁLT állásfoglalás a