Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Bölcsőhalál megelőzése

Bölcsőhalál megelőzése

A bölcsőhalálnak (SIDS vagy sudden infant death syndrome) nevezik az egy éves kor alatti csecsemők hirtelen, ismeretlen okból bekövetkező halálát. Az Amerikai Egyesült Államokban az egy hónapos és egy éves kor közti gyermekek vezető haláloka a bölcsőhalál.  

Magyarországon igen elterjedt gyakorlat a légzésfigyelő (apnoe alarm) használata a bölcsőhalál megelőzése céljából. Sajnálatos módon – és erről nem sokat beszélnek – a légzésfigyelő a legtöbb esetben nem alkalmas a bölcsőhalál megelőzésére (más azonban igen).

Ahhoz, hogy ezt átlássuk, ismerni kell a különbséget a bölcsőhalál (SIDS), a légzéskimaradás (apnoe), és az életet fenyegető esemény (ALTE v. apparent life-threatening event ) között. 

A légzéskimaradás esetén az újszülött/csecsemő szabályos, normál mélységű légvételeket követően egyszer csak egyáltalán nem vesz levegőt minimum 20 másodpercen keresztül. Ez az első életévben legfőképp koraszülötteknél, ritkább esetben központi idegrendszeri betegségben szenvedőknél fordulhat elő. A légzésfigyelő alkalmas arra, hogy a légzőmozgás hirtelen megszűnése után 15 másodperc múlva jelezzen, és így megakadályozza az ebből származó életet fenyegető esemény kialakulását. Ha a szülő erre azonnal és adekvátan reagál, a csecsemő légzése általában könnyen és gyorsan újraindul.

A bölcsőhalál általában nem a fent leírt mechanizmussal kezdődik, és máshogyan zajlik le. A kiváltó ok nagyrészt a csecsemő arca elé torlódó szövet vagy más tárgy. A kis térben az arc előtt feldúsul a széndioxid, az oxigén szintje pedig lecsökken. A légzőközpont éretlensége miatt a kicsik erre néha a felnőttekkel ellentétben nem nagyobb és erősebb légvétellel regaálnak, hanem egyre “kisebb” levegőket vesznek. A folyamat vége az úgynevezett “gaspolás”, amikor van még mellkasmozgás, de ezzel érdemi légcsere már nem történik. Sajnos ezt a légzésfigyelő még mindig légzőmozgásnak érzékeli, és nem riaszt. Mire a légzés teljesen leáll, az agy már régen oxigénhiányos állapotban van. Ez okozza, hogy hiába riaszt a monitor, az újraélesztés már nem tud sikeres lenni. 

Mindez elég riasztóan hangzik. Ennek ellenére több eszköz is van a szülők kezében a bölcsőhalál megelőzésére, és a váratlan események kezelésére is. 

Az első a bölcsőhalál rizikófaktorainak ismerete és a lehetőség szerinti megelőzés. Kockázatot jelent bölcsőhalál szempontjából:

 • bármi ami az arc elé torlódhat, bajt okozhat (laza lepedő, takaró, párna, plüss játék, puha matrac, szülővel való közös ágyban alvás, hason altatás). Takaró helyett a hálózsák jó megoldás lehet, párna nem kell egyáltalán egy éves kor alatt, legjobb összesen egy gumis szélű feszes lepedő (alá esetleg gumis szélű feszes matracvédő) és egy keményebb, nem süppedős matrac a baba alá. Érdekes kérdés a refluxos babák altatási pozíciója. Régebben a súlyos, kezelésre nem reagáló refluxos babák hasra fordítását felvetették, ezt ma már nem javasolják. Az oldalt fekvő pozíció ideális lenne, ezt azonban azért nem javasolják, mert bizonytalan, hogy a gyermek nem fordul-e hasra, ami nem lenne előnyös.
 • autósülésben, döntött hátú babahintában altatás nem javasolt (az ülő pozíció alvásban rontja a tüdő oxigenizációt)
 • túlöltöztetés, a szoba túlmelegítése, szoros pólyázás nem javasolt
 • hátrányos az anya dohányzása a terhesség alatt, az anya dohányzása a szülés után és az anya alkohol- és droghasználata
 • terhességi komplikációk amelyek rizikósak: elől fekvő méhlepény, lepényleválás, korai burokrepedés, emelkedett AFP szint a terhesség alatt
 • koraszülöttség, alacsony születési súly, testvér bölcsőhalála, ikrek, légzéskimaradás hajlam

Védelmet nyújthat a bölcsőhalál ellen:

 • közös szobában de nem közös ágyban (!) alvás a szülővel (ez az EMMI ajánlása is)
 • szoptatás (egy 8 vizsgálatot magába foglaló metaanalízis szerint a minimum 2 hónapos korig tartó anyatejes táplálás a böcsőhalál kockázatát a felére csökkentette!)
 • alváshoz játszócumi használata javasolt annak aki amúgy is használ cumit
 • ventilátor használata (Californiai vizsgálat, feltehetően melegben…)
 • kötelező védőoltások beadása (az anyatej és a védőoltások szerepére magyarázat, hogy a bölcsőhalál kialakulásában járulékos szerepe lehet egy enyhe légúti fertőzésnek)

A kockázati faktorokból nem mindegyik megelőzhető, de a baba számára biztonságos alvó környezet kialakítása, az anyai dohányzás és a túlmelegítés elkerülése igen fontos. Ugyanilyen fontos a védőfaktorok alkalmazása. 

A második legfontosabb dolog pedig, amit egy szülő vagy szülőpár megtehet, hogy elmegy egy csecsemő/gyermek újraélesztési tanfolyamra. Nagyban csökkenti a szorongást, ha a szülő tudja, hogy veszélyhelyzetben mit kell tenni. Sajnos a mentő kiérkezéséig több idő telik el, mint amennyit az agy oxigén nélkül képes elviselni. Egy megfelelő időben és megfelelő módon alkalmazott újraélesztő technika megmentheti a gyermek életét. 

Források:

UpToDate: Sudden infant death syndrome: Risk factors and risk reduction strategies

Early Hum Dev 2000 Aug;59(2):127-49. doi: 10.1016/s0378-3782(00)00093-1. The role of gastro-oesophageal reflux in the aetiology of SIDS M Page 1, H Jeffery

rednose.org.au/article/sleeping-position-for-babies-with-gastro-oesophageal-reflux-gor

Arch Pediatr 1996 Jun;3(6):598-601. doi: 10.1016/0929-693x(96)83234-9.[Sleeping position, prevention of sudden death syndrome and gastroesophageal reflux][Article in French] C Faure

UpToDate Pathogenesis, clinical manifestations, and diagnosis of apnea of prematurity

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról hatályos: 2019.11.06 –

aap.org Safe Sleep: Recommendations

Kapcsolódó

Védőoltás támogatásVédőoltás támogatás

Önkormányzati támogatás a III. kerületben Rota- és Meningococcus B (Bexsero) védőoltásra Kiknek jár?2020.07.01. után született gyermekek, akiknek- legalább egy szülője III. kerületi lakcímmel rendelkezik és- Meningococcus B esetén az utolsó

LázcsillapításLázcsillapítás

Sok szülőnek nagyon ijesztő, amikor először lázas a gyerek. Később is aggodalommal tölti el a szülőt, ha a láz magasra kúszik. Szerencsére magával a lázzal ritkán van gond, és megfelelő