Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Mennyit egyen az újszülött?

Mennyit egyen az újszülött?

Sok első babás szülővel találkoztam, aki segítséget kért abban, mennyit kellene ennie egy néhány napos újszülöttnek. 

Fontos tisztázni, hogy itt elsősorban az elfogyasztott folyadék mennyiségéről van szó. Egy néhány napos újszülött, ha nem jut elég folyadékhoz, nagyon könnyen kiszárad. Ez jó esetben kórházi kezelést és infúziót jelent a baba számára. 

Nézzük mindjárt az elején a kiszáradás jeleit újszülöttkorban:

 • a vizelet mennyisége lecsökken (nincs jó mennyiségű vizelet minden pelenkában 2-3 óránként, nem “nehéz” a pelenka. Az indikátorcsík elszíneződése nem elegendő. Ha a pelenka könnyű, olyan a súlya mint az üres pelenkának, az egy üres pelenka a gyakorlatban.) Ha már két pelenkázás után (6 óra alatt) nem volt vizelet vagy nagyon kevés mennyiségű vizelet volt a pelenkában otthon lévő újszülöttnél, azonnal fel kell venni a kapcsolatot a gyermekorvossal telefonon (háziorvos, ügyelet, sürgősségi osztály)!
 • aluszékonyság (az újszülött nehezen ébreszthető, nem kel fel magától enni 2-3 óránként, ha felébred is, egyből elalszik amint nem éri inger) Ha az újszülött aluszékony, azonnal fel kell venni a kapcsolatot a gyermekorvossal telefonon (háziorvos, ügyelet, sürgősségi osztály)!
 • a széklet mennyisége lecsökken (24-48 óra alatt nincs széklet)
 • a nagykutacs tapintva a koponya szintje alatt van, “besüppedt” 
 • a has bőre ráncolható 

Kering egy táblázat a neten, amiben számolgatni kell a vizeletes meg székletes pelenkákat. Ennek használatát nem javasoljuk, mivel több szempontból is megtévesztő lehet. Egyrészt, amint fent leírtam, ha elszineződött a csík, de nem nehéz a pelenka, az gyakorlatilag egy milliliter vizelet, ami a semmivel egyenlő. Másrészt, ha egy négy napos babának, az első 12 órában “megvolt” a négy pisis pelus, majd a következő 12 órában egy sincs, a szülő nyugodt, pedig már rég kórházban a helyük, ha nem sikerül a babának többet ennie. 

Nagyon helyesen nem javasolják az újszülöttes anyukáknak a tápszeres táplálást. Nincs is rá szükség, ha a baba eleget eszik. Sok esetben azonban a szoptatás nehézségekbe ütközik, és a tápszeres pótlásra szükség van a megfelelő folyadékpótláshoz. Ha a baba nem teljesíti a szükséges folyadékbevitelt, vagy pláne a kiszáradás jeleit mutatja, a tápszeres pótlás elengedhetetlen a kiszáradás és így a kórházi kezelés megelőzése érdekében. 

Az újszülött 24 órás szükséges folyadékmennyiségét a súlya határozza meg. Ezt minden nap ki lehet számolni, a következő mennyiségekkel (érett újszülöttre vonatkozó mennyiségek):

 • 1. nap: 60-80 ml/kg/24 óra 
 • 2. nap: 65-85 ml/kg/24 óra 
 • 3. nap: 70-90 ml/kg/24 óra 
 • 4. nap: 80-100 ml/kg/24 óra 
 • 5. nap: 90-110 ml/kg/24 óra 
 • 6. nap: 100-120 ml/kg/24 óra 
 • 7. nap: 110-130 ml/kg/24 óra 

Példa az étkezés kiszámolására:

3,5 kg-os, négy napos baba 24 órás folyadékterve minimum:

80 x 3,5  = 280 ml egy nap alatt, ez 3 órás etetéssel napi 7 étkezésre leosztva: minimum 40 ml egy étkezés alkalmával. 

Ha egyszerűbb módszerrel szeretnénk számolni, akkor három óránkénti etetés esetén egy érett baba egyen kb. annyi milit, ahány napos, az első héten. Tehát egy négy napos baba 40 ml-t, egy öt napos 50 ml-t 3 óránként. 

Ez az érték nem szigorú, ha gyakrabban eszik a baba, kevesebb is lehet a mennyiség. A fenti képlettel ki lehet számolni a 24 órás mennyiséget. Ha 2 óránként eszik a baba, akkor 12-szer eszik egy nap, így a 24 órás mennyiséget 12 felé kell osztani. 

Érett újszülöttnél egy hetes kortól 6 hetes korig napi 120-150 (átmenetileg 100-180) ml/kg/nap a célzott folyadékmenyiség.

Jól táplálható, egy hétnél idősebb babák esetén a heti súlygyarapodást érdekmes nézni a jól tápláltság ellenőrzésére. (A kiszáradásos jelek és teendők itt is ugyanazok, csak már ritkábban fordul ez elő). A heti súlygyarapodási cél (a születési súly visszanyerése után, melyet a babának 7-10 napos korig el kell érnie) minimum 130 g (100-160 g közti heti gyarapodás elfogadható, anyatejes babánál ez több is lehet). 

Ha egy baba ügyesen szopizik, van bőven vizelete és széklete, éber, jól gyarapszik, elegendő a súlyát hetente, később havonta ellenőrizni. 

Kapcsolódó

Hasfájós babákHasfájós babák

Újszülötteknél gyakori, hogy a baba étkezések után, vagy az esti órákban nyugtalan, sokat sír. Első lépésben meg kell győződni róla, hogy a baba az életkorának megfelelő mennyiségű ételt elfogyasztja, és