Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Kancsalság – mikor menjünk szemészhez?

Kancsalság – mikor menjünk szemészhez?

Újszülött- és csecsemőkorban gyakran látható, hogy a szemek időnként nem teljesen párhuzamosan állnak vagy mozognak, hanem kancsalnak tűnik a gyermek. Az alábbiakban olvashatnak arról, mikor számít ez kórosnak és mikor kell vele orvoshoz fordulni.

Kancsalság a népesség 2-4 százalékánál fordul elő. Rizikófaktornak számít a családban előforduló kancsalság, a koraszülöttség vagy az alacsony születési súly, más szembetegségek vagy más, az izmok működését befolyásoló betegségek együttes fennállása. 

Mi a kancsalság?

Ha kancsalságról – a szemtengelyek párhuzamostól való eltéréséről – beszélünk, meg kell különböztetnünk azt a kancsalságot “utánzó” állapotoktól. 

A pseudostrabismus például azt az állapotot írja le, amikor látszólag kancsalnak tűnik a gyerek, ám a szemek valójában párhuzamosan állnak. Ezt az optikai csalódást a széles orrnyereg és a belső szemzugot fedő bőrredő (epicanthus) együttesen szokta okozni az első években. Oldalra nézéskor az orr felé eső fehér kötőhártya részt a bőrredő eltakarja, és a gyermek kancsalnak tűnhet. Ám a valódi kancsalsággal szemben itt a fényképen a vaku visszfénye mindkét szemnek a középpontjában látható.

Gyakran előforduló állapot az első hónapokban az okuláris instabilitás, mely normális jelenség egészséges újszülötteknél és csecsemőknél. Az egyik vagy másik szem ilyenkor átmenetileg néhány pillanatra elúszik a másikhoz képest jól láthatóan az orrnyereg vagy a külső szemzug felé, majd vissza. Ez a jelenség négy, de maximum hat hónapos korig normálisnak számít. 

Hogyan vizsgáljuk?

Otthoni körülmények közt legegyszerűbb a fény reflexióját vizsgálni. Egy vakuval készült fényképen meg lehet nézni, hogy a gyermek mindkét szemének a középpontjában van-e a fény tükörképe. A gyermekorvosnál egyszerűen el lehet végezni a takarásos tesztet is. Ennek során a gyermek egy játékra néz, és a szemeket felváltva eltakarjuk. Egészséges szemeknél a szemek párhuzamosak, felváltva takarva nem változik a helyzetük. Ha a “felfedett szem” eltérő helyzetben van vagy beigazító mozgást végez, az kancsalságra utal. 

Mikor kell szemészetre menni?

6 hónapos kor után minden valódi kancsalságot szemész orvosnak kell vizsgálnia. 6 hónapos kor előtt is szemészetre kell menni, ha a kancsalság fixálódik, és nem csak pár pillanatra úszik el a szem. Mindenképpen sürgős szemészeti vizsgálatra van szükség 6 hónaposnál idősebb gyermek újonnan kialakuló kancsalsága miatt. Fejfájás, könnyezés, fényérzékenység, szemdörgölés, kettőslátás, tanulási nehézségek esetén is javasolt a szemész orvos felkeresése. 

Ha a valódi kancsalságot későn ismerik fel és nem kezelik, tompalátás, kettőslátás, és a szemmozgató izmok megrövidülése is kialakulhat, mely a látáson túl a pszichoszociális fejlődést is befolyásolhatja. 

Források:

https://www.uptodate.com/contents/evaluation-and-management-of-strabismus-in-children

www.gyogyhirek.hu/szemeszeti-szurovizsgalatok-csecsemokorban/

https://www.webbeteg.hu/cikkek/szem_betegsegei/986/kancsalsag

Kapcsolódó