Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Hozzátáplálás, táplálás vegetáriánus/vegán gyermekeknél

Hozzátáplálás, táplálás vegetáriánus/vegán gyermekeknél

Előfordul, hogy a szülők vallási vagy más okokból nem szeretnék, hogy a gyermek húst vagy állati eredetű fehérjét fogyasszon. Az ember biológiailag vegyes táplálkozású élőlény, a szervezet számít az állati eredetű fehérjére a normális működéshez. Ilyen tipusú táplálás mellett nagyon fontos, hogy a szülők jól tájékozódjanak, milyen szempontok szerint érdemes bevinni a tápanyagot a hiányállapotok elkerülése érdekében.

A vegetáriánus gyermekek általában vékonyabbak társaiknál, de alaposan tervezett diétával megfelelő tápláltságot lehet elérni. A laktovegetáriánusok (tejet fogyasztók) esetében egyszerűbb a helyzet, a vegánok esetében mindenre alaposan oda kell figyelni. 

Az étrend tervezésénél figyelembe kell venni a következőket (megfelelő bevitel):

 • energiabevitel
 • fehérje
 • vas
 • kálcium
 • D vitamin
 • B12
 • cink
 • omega3
 • rost

Energiabevitel

Az alábbiakban látható ábrákról leolvasható a szükséges energiabevitel az első életévben és az azt követő időszakban:

A vízszintes tengelyen az élethónapok, a függőlegesen a napi testtömeg kilógrammonkénti kilókalória bevitel látható. Pl. egy 2 hónapos babának naponta kilónként 100 kcal szükséges, ha 4,5 kg akkor napi 450 kcal bevitel szükséges. Az anyatej és a tápszer kalóriatartalma ennek automatikusan megfelel. Ha a folyadékbevitele mondjuk 150 ml/kg, akkor a tápszerek kalóriatartalmából pont ennyit kap (4,5 x 150 = napi 675 ml, tápszer kalóriatartalma kb. 67 kcal/100 ml, 6,75×67 = 452 kcal/nap). 

A későbbi életkorban az aktivitásszintnek megfelelően (pl. sport) határozzák meg a szükséges kalóriabevitelt:

Az első oszlopban az életévek, a 2-4 oszlopokban a fiúk szükséges napi kalóriabevitele látható enyhe-közepes-aktív élet szerint, az 5-7 oszlopokban a pedig ugyanígy a lányoké.

Érdemes a táplálásban az élelmiszerek napi arányát a lent látható okos tányér szerint kialakítani (a napi bevitel fele gyümölcs és zöldség, negyede fehérje, negyede szénhidrát) legyen: 

Az élelmiszerek tápanyag tartalmáról az interneten lehet tájékozódni, pl. itt: https://docplayer.hu/17135283-Elelmiszerek-energia-es-tapanyagtartalma-kezdjuk-az-alapoktol.html

Magas tápanyag tartalmú vegán ételek:

 • magvak, mogyoróvaj
 • olajok (lenolaj, tökmagolaj, napraforgóolaj, olívaolaj)
 • avokádó
 • quinoa (összes esszenciális aminosavat tartalmazza!)
 • tahini (szezámmagból)
 • szárított gyümölcs

B12

Szoptató anyáknak B12 gazdag élelmiszer, pl. élesztő fogyasztása javasolt, ÉS emellett a vegán szoptató anyáknak 50 mcg/nap B12 vitamin szedése javaslot.

Anyatejes babáknak: ha az anyuka vegán és nem szed B12 vitamint, a gyerek kapjon B12 vitamint, 6 hóig 0,4 mcg/nap dózisban, 6-12 hóig: 0,5 mcg/nap dózisban.

A tápszeres babák kaphatnak szójatápszert (Humana SL) vagy más tejmentes tápszert (Neocate, Alfamino), az utóbbiakat csak gastroenterológus javasolhatja anyatej hiányában megfelelő indikáció esetén.

D vitamin

Szoptató anyáknál ha a gyereknek nem szeretne állati eredetű D vitamint adni, az anyának napi 4000-6400 egység D vitamint kell fogyasztania (pl. a gombából kivont D vitamin az vegán).

Az anyatejes babáknak napi 400 egységet kell kapnia D vitaminból egy éves korig.

Tápszeres babéknak napi 800 ml tápszer alatt szintén 400 egységet kell kapniuk naponta D vitaminból.

Fehérje

Szoptató anyáknak: tápanyag gazdag változatos étrend javasolt, ami tartalmaz zöldségek mellett gabonát, rizst, szóját, mandulát, hüvelyeseket, quinoát és hajdinát.

Összes esszenciális aminosavat tartalmazó ételek, melyek rendszeres fogyasztása feltétlenül szükséges vegetáriánus étrend mellett (a szervezet nem tudja ezeket előállítani hús bevitele nélkül): szója, hajdina, quinoa, chia, spirulina.

Anyatejes babáknak a hozzátáplálás megkezdése javasolt 4 hónapos kortól, ami tartalmaz elegendő fehérjét (szóját, hüvelyeseket) és energiadús liolénsav tartalmú olajokat (lenolaj, repceolaj, magvakból sajtolt olaj).

Tápszeres babák: szója alapú tápszer + hozzátáplálás megkezdése javasolt 4 hónapos kortól, ami tartalmaz elegendő fehérjét (szóját, hüvelyeseket) és energiadús liolénsav tartalmú olajokat (lenolaj, repceolaj, magvakból sajtolt olaj).

NEM megfelelőek tápszer helyett, csak főzésre használhatóak: rizstej, szójatej, mandulatej, zöldséglé!

Kálcium

Szoptató vegetáriánus anyáknak: 1000 mg/nap calcium bevitel javasolt, ha tejterméket nem fogyaszt.

Anyatejes babák: anyatej calcium tartalma elegendő.

Tápszeres babák: a babának való tápszer napi 400 ml-től tartalmaz elegendő kalciumot.

Vas

Szoptató anyák: 9 mg/nap vas bevitele javasolt összesen. Vasban gazdag ételek javasoltak C vitaminnal egyszerre, tejterméktől fogyasztásától 3 órányira elkülönítve (szárított vargánya, bab, borsó, lencse, szója, paraj, mák, eper, csipkebogyó, köles).

Anyatejes babák: 1 mg/kg/nap vaspótlás javasolt a megfelelő mennyiségű hozzátáplálásig, alacsony ferritin szint esetén 2-3 mg/kg/nap vaspótlás. 6-12 hónap közt a vashiány rizikója átlag feletti a húst nem fogyasztó babák körében, a vasraktárak 6 hónapos korra kiürülnek, és az anyatej nem tartalmaz már elegendő vasat normál étrendű szoptató anyák esetén sem! Ezért a hús napi fogyazstása javasolt a nem vegetáriánus gyermekek hozzátáplálásában.

Tápszeres babák: tápszer vastartalma minimum 0,8-1,2 mg/100 ml legyen és ezt egy éves koráig kapja.

Cink

Szoptató anyák: cink gazdag ételek fogyasztása javasolt (káposzta, lencse, magvak, hüvelyesek), 12 mg/nap bevitel javasolt összesen. 

Anyatejes babák: az anyatejben elegendő cink van, hozzátáplálás megkezdésétől cink gazdag élelmiszerek javasoltak.

Tápszeres baba: a tápszerben elegendő cink van, hozzátáplálás megkezdésétől cink gazdag élelmiszerek javasoltak.

Jód

A szoptató anyának jódozott só javasolt. A gyerkeknek egy éves kor alatt nem javasolt jódozott só adása.

Omega3 zsírsavak

A szoptató anyának omega3 gazdag ételek fogyasztása javasolt (lenmag, chia mag, dió). Ha a baba nem omega3 pótolt tápszert kap, pótlás javasolt (mikroalga, 500 mg/nap omega3)

Források

UpToDate Vegetarian diets for children

UpToDate Dietary history and recommended dietary intake in children

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267218309432?via%3Dihub

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/tapanyag_tablazat?type=2&csoport=9

https://www.healthline.com/nutrition/high-calorie-vegan-foods#TOC_TITLE_HDR_7

Kapcsolódó

Védőoltás támogatásVédőoltás támogatás

Önkormányzati támogatás a III. kerületben Rota- és Meningococcus B (Bexsero) védőoltásra Kiknek jár?2020.07.01. után született gyermekek, akiknek- legalább egy szülője III. kerületi lakcímmel rendelkezik és- Meningococcus B esetén az utolsó