Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Új szakmai ajánlás a 3-4. oltásról

Új szakmai ajánlás a 3-4. oltásról

Az alábbiakban olvashatják a Népegészségügytől a mai napon érkezett szakmai ajánlás kivonatát a 3-4. COVID-19 elleni védőoltásról.

18 év felett: a 3. oltás ajánlott, minden oltóanyag választható. A Moderna esetén az ismétlés fél dózissal javasolt. Az alapimmunizálást követően COVID-19 betegségen átesettek esetében a 3. oltás a betegség utáni 4. hónapban javasolt, de ettől el lehet térni. Janssen alapimmunizáció esetén az ismétlő dózis az oltás után 2 hónappal, más oltóanyag esetén a 3. oltás a második után 4 hónappal javasolt. 

12-17 évesek ismétlő oltása: az alapimmunizálás után minimum 4, maximum 6 hónappal javasolt. Moderna esetén fél dózissal javasolt a 3. oltás. 

4. oltás 18 év felettieknek: az oltóorvos javasolhatja, ha az utolsó oltást követően már 4 hónap eltelt. Minden oltóanyag alkalmazható, az oltóorvos tesz javaslatot az ideális vakcinára. 

Oltatlan, fertőzésen átesett személyek oltása: oltatlan személyek a betegségen való átesés és gyógyulás után azonnal olthatóak. Aki a betegségen az első oltást követően esik át, gyógyulást követően szintén azonnal oltható. Oltás előtt antigén vagy PCR teszt végzése nem indokolt. A betegségen való átesés nem felel meg immunizációnak, minden esetben a teljes oltási sorra van szükség a védelemhez. 

Forrás: NNK, Szakmai javaslat a COVID-19 elleni védőoltások alkalmazásához, Frissítés: 2022.01.14 

Kapcsolódó