Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Nem eszik a gyerek…

Nem eszik a gyerek…

Sok gyereknél előfordul, hogy átmenetileg, vagy néha hosszabb időre is az ételt elutasítja. Kevesebbet eszik, válogat, esetleg csak bizonyos fajta ételeket hajlandó megenni. 

Minden életkorban más ennek a leggyakoribb oka, és más-más szempontok szerint kell megítélni azt, mikor kell ezzel orvoshoz fordulni. 

Fél éves kor alatt a csecsemők elsődleges tápláléka az anyatej. Ebben az életkorban a folyadékpótlás és a tápanyagellátás egyszerre zajlik az etetés során. Így ha a baba az anyatejet/tápszert elutasítja, nagyon hamar és könnyen kiszáradhat. Ez sokkal gyorsabban gondot okoz, mint az, hogy nem jut elég tápanyaghoz. Az újszülöttek különösen veszélyeztetettek ilyen szempontból. Ha a fél éves kor alatti gyermek nem fogyaszt elegendő folyékony táplálékot, minden esetben sürgős gyermekorvosi konzultáció (háziorvos, ügyelet, sürgősségi osztály) szükséges. 

Itt olvashatnak erről bővebben:
https://drschulerzsofia.hu/2021/11/29/mennyit-egyen-az-ujszulott/

Szoptatási nehézségek is vezethetnek ide erről itt olvashatnak:
https://drschulerzsofia.hu/2021/12/07/szoptatasi-nehezsegek/

Ha a gyermeket kiszáradás nem fenyegeti (van 3 óránként bő vizelete), de kevesebbet eszik, mint szokott, néhány napon belül házi gyermekorvosi konzultáció szükséges. Előfordulhat, hogy az anyatej mennyisége csökken, és egy idő után átmenetileg kis tápszeres kiegészítés válhat szükségessé.

Fél éves kor után már egyre inkább szétválik a folyadékbevitel és a pépes/szilárd táplálék bevitele. Ha a gyermek folyadékot jól fogyaszt, de a táplálék bevitele kevesebb, néhány napon belül házi gyermekorvosi konzultáció szükséges. 

6 hónap és 3 éves kor közt gyakran előfordul fertőző légúti betegségek esetén, hogy a gyermek átmenetileg csak anyatejet/tápszert fogad el, a szilárd/pépes táplálékot elutasítja. Ennek egyik oka lehet a torokfájás, főleg, ha a gyermekorvos is a gyermek torkát pirosnak látta. Érdemes egyszer próbát tenni, és etetés előtt kb. 45 perccel láz- és fájdalomcsillapítót (pl. Panadol szirup) adni a gyermeknek, és ha ettől jobban eszik, akkor 1-2 napig kaphat napi 1-2 alkalommal láz- és fájdalomcsillapítót evés előtt 45 perccel. 

A láz- és fájdalomcsillapítók típusairól és az adagolási intervallum időről itt olvashatnak:
https://drschulerzsofia.hu/2021/07/14/lazcsillapitas/

3 éves kor felett gyakoribbá válnak a különböző típusú evészavarok. Ha a gyermek rosszabbul eszik és/vagy nagyon vékony, először szükséges az életkorának megfelelő testsúly-testmagasság percentilis érték (és görbe) felvétele a gyerekorvosnál. Ha az érték kórosan alacsony, vagy kifejezetten lefelé hajlik a görbe, kivizsgálás indokolt. 

Első lépésben a szervi okokat kell kizárni (pl. vashiányos vérszegénység, lisztérzékenység, tehéntejfehérje allergia, más krónikus betegség…). Ha ez megtörtént, vagy az evészavar típusa kifejezetten más jellegű, akkor gyermekpszichológus vagy gyermekpszichiáter vizsgálatára is szükség lehet (pl. autizmus spektrum zavarban néha csak bizonyos színű vagy állagú ételt hajlandó vagy nem hajlandó enni a gyermek, de előfordulhat ARFID, pica, anorexia nervosa, bulimia és rengeteg más fajta evészavar is). 

Átmeneti (2-3 hétig tartó) enyhe evészavar gyakran előfordul COVID-19 betegség vagy más fertőzés kisérőjelenségeként. Ha ez nem súlyos, és néhány héten belül magától rendeződik, külön kezelést nem igényel. 

Ha az evészavar nem átmeneti, de enyhe, és a súlygörbe nem kifejezetten kóros, meg lehet próbálkozni az étvágy fokozásával és kalorizáló étkeztetéssel és/vagy speciális kalorizáló itallal (pl. Nutridrink).

Az étvágy fokozására időnként alkalmasak az étrendkiegészítők, vitaminok (pl. Béres csepp, multivitamin szirup, stb.). Ha a gyermeknek javul az étvágya, törekedni kell a kiegyenlített táplálás mellett az egészséges, kalóriadús ételek adására. 

Az alábbi képen láthatóak az egészséges étkezéshez alapvetően szükséges tápanyagok (friss gyümölcs és zöldség, fehérje, szénhidrát, zsírok és olajok) és azok ideális eloszlása egy étkezés alkalmával:

Forrás: https://capture.dropbox.com/Fa0TzBLAD5ZjryZp?src=ss

Amint látható, ideális esetben minden étkezésnél az étel fele friss gyümölcsből és zöldségből kéne álljon. Csak így biztosítható a megfelelő rost- és vitamin bevitel. Negyed részben szükséges szénhidrát (teljes kiőrlésű kenyér, krumpli, rizs, tészta, köles…) és negyed részben állati és növényi fehérjét kell biztosítani (vörös hús, hal, tojás, tofu, hüvelyesek, magok..). 

Ha a kalóriabevitel növelése a cél, érdemes ezek közül átmenetileg a magasabb kalóriatartalmú ételeket választani. Köretnek inkább a krumpli, húsból átmenetileg inkább a kacsa/disznóhús, növényi ételekből a bab, csicseriborsó, lencse, kukorica és más kalóriadús hüvelyesek választhatóak. Kiváló kalóriadús választás az olajos magvak (pl. dió, mogyoró, tökmag, mandula, kesudió) vagy az olajok (olívaolaj, lenolaj, tökmagolaj…). A magvak kicsiknek a félrenyelés veszélye miatt mozsárban porrítás után, ételbe keverve adhatóak. Az olajokat az étel melegítése után, a fogyasztásra kész pépbe/ételbe érdemes keverni, pl. napi egy kanál olívaolaj a kész pépbe.

Az ételek kalóriatartalmáról sok webhelyen lehet tájékozódni, az egyik példa:
https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/kaloriatablazat.php 

A szükséges kalóriabevitel értékét érdemes ismerni közepesen aktív gyermekek esetén (alább látható). Ez a bevitel akkor szükséges, ha nem cél a súly változtatása. Ha a súlyt növelni szeretnénk, a kalóriabevitelt érdemes növelni. 

Egy éves kor alatt a szükséges kalóriabevitelt testtömeg kilogrammokra számolják. Az első 4 hónapban a szükséges kilónkénti kalóriabevitel havonta csökken: 110-100-90-80 kilokalória/testtömeg kg/ nap. A negyedik hónap és egy éves kor közt 80 kcal/kg/nap bevitel ajánlott. Két éves kor körül összesen 1000 kcal/nap körüli bevitel ajánlott. 

Életkor (évek) fiúk (Kcal/nap) lányok (Kcal/nap)
313241243
413901310
514661379
615351451
716171515
816921593
917871660
1018751729
1119851813
1221131909
1322761992
1424592036
1526182057
1627362059
1727962042
18 2823 2024

Válogatós gyerekeknél az ízlésüknek megfelelő, változatos, finom ételekkel érdemes próbálkozni. Sok gyermek az új ételt, vagy a zöldséget egyből elutasítja. Ha azonban az új étel vagy a zöldség/gyümölcs sok alkalommal újra és újra (50 alkalomról beszélünk) fel van ajánlva de nincs erőltetve, és a gyermek látja, hogy azt a szülők is minden alkalommal örömmel megeszi, a hetvenedik alkalommal ki fogja próbálni, és a századik alkalommal már örömmel megeszi.

Források:

https://www.uptodate.com/contents/poor-weight-gain-in-infants-and-children-beyond-the-basics#H3

https://www.fao.org/3/y5686e/y5686e05.htm

https://www.uptodate.com/contents/estimation-of-dietary-energy-requirements-in-children-and-adolescents?search=dietary-energy-requirements-&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1#H11

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/dietary-recommendations-for-healthy-children

Kapcsolódó

LázcsillapításLázcsillapítás

Sok szülőnek nagyon ijesztő, amikor először lázas a gyerek. Később is aggodalommal tölti el a szülőt, ha a láz magasra kúszik. Szerencsére magával a lázzal ritkán van gond, és megfelelő

Kiütéses betegségekKiütéses betegségek

Sok kérdést kapunk fertőző kiütéses betegségek kapcsán. Az alábbiakban olvashatnak egy rövid összefoglalót a bárányhimlővel kapcsolatban. Bárányhimlő (Varicella)A bárányhimlő egy (varicella-zoster vagy VZV) vírus okozta, leggyakrabban gyermekkorban megjelenő fertőző betegség.