Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Hogyan altassuk a refluxos/bukós babát?

Hogyan altassuk a refluxos/bukós babát?

A kérdésnek már a felvetése is becsapós. A magyar és a nemzetközi ajánlások régóta minden esetben a háton altatást javasolják. A cikkben ábrával szemléltetve mutatjuk be, miért biztonságosabb a háton altatás minden esetben a bölcsőhalál elkerülése érdekében. 

A újszülöttek és a csecsemők altatásánál a komfort mellett a legfontosabb szempont a baba számára biztonságos alvókörnyezet kialakítása. Sok szülőben hamis biztonságérzetet kelt a légzésfigyelő (apnoe alarm) használata, azonban sajnos a légzésfigyelő NEM alkalmas a bölcsőhalál megelőzésére.

Erről bővebben itt olvashatnak: https://drschulerzsofia.hu/2022/10/19/bolcsohalal-megelozese/

A bölcsőhalál elkerülése érdekében nagyon sok hasznos lépést lehet tenni. A bölcsőhalál lefolyásáról, annak veszélyeztető faktorairól számtalan vizsgálat készült, és ezek alapján alakították ki a hazai és a nemzetközi tudományos ajánlásokat.

Veszélyeztető hatásúnak találták a beltéri dohányzást, a baba túlöltöztetését, a túl meleg alvókörnyezetet, a szoros pólyázást, az autósülésben/babahintában altatást, a szülőkkel közös ágyban való altatást, a süppedős matracot, az arc elé gyűrhető ágyneműt/tárgyakat  és a hason altatást. 

Védő hatású az ajánlások szerint az anyatejes táplálás, (aki használ játszócumit annak) a cumival altatás, a szülőkkel közös szobában de külön ágyban altatás, a védőoltások beadása és a háton altatás. 

Sokaknak nehézséget okoz a hányós/bukós gyerekek altatásában való eligazodás. Az alábbi kép segít megérteni, miért biztonságosabb a bukós gyerekeket is háton altatni:

A kép forrása: dph.georgia.gov/sites/dph.georgia.gov/files/Safe%20to%20Sleep.FAQ.PressConf.FINAL.PRESS.disclaimer.pdf

A légcső és nyílása a mellkas elülső felében, a nyelőcső előtt fekszik. Háton fekvő pozícióban a nyelőcső van alul. Ha visszafolyás van a gyomorból a nyelőcsőbe és a garatba, háton fekve az “alul” marad, nem kerül bele a légcsőbe. Ha azonban hason fekszik a baba, a nyelőcső kerül felülre, és bukás esetén az anyatej/tápszer könnyen a légcsőben köthet ki. 

Az oldalt fektetés szintén nem ajánlott. A baba egyrészt oldaláról könnyen a hasára fordulhat. Még kitámasztott helyzetben is (a fenti ábrán jelzett anatómiai viszonyok miatt) a bukás tartalma könnyen a légcsőben köthet ki, félrenyelést és fuldoklást okozva.

Éppen ezért nagyon fontos minden újszülött és csecsemő altatásánál (a bukós babákat is beleértve) a biztonságos alvókörnyezet és a háton altatás. 

Források:

https://dph.georgia.gov/sites/dph.georgia.gov/files/Safe%20to%20Sleep.FAQ.PressConf.FINAL.PRESS.disclaimer.pdf

https://www.nichd.nih.gov/sites/default/files/publications/pubs/Documents/STS_brochure_Grandparents_ed.pdf

https://www.uptodate.com/contents/sudden-infant-death-syndrome-risk-factors-and-risk-reduction-strategies

https://semmelweis.hu/hirek/files/2020/04/Gyermekkori_betegsegek_e-book.pdf

Kapcsolódó