Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk K vitamin (Konakion) – miért, hogyan, meddig?

K vitamin (Konakion) – miért, hogyan, meddig?

Az újszülött babáknak megszületést követően szükségük van K vitamin adására, hogy megelőzzük vele a korai ( 1-7. nap) és késői (8. nap – 6 hónap) K vitamin hiányos vérzékenység miatti vérzéseket.  

A baba a K vitamint a méhlepényen keresztül kapja az anyától, de sajnos azon csak kis hatékonysággal jut át a vitamin. Az anyatejben szintén alacsony a K vitamin koncentráció, így az újszülött nem jut elég vitaminhoz élete első időszakában. A K vitamin természetes tápanyagokban is jelen van, és a bélbaktériumok is termelik. A koraszülöttek és újszülöttek K-vitamin ciklusa még nem funkcionál teljesen, és a bevitel is alacsony. 

A K vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban. Hiánya esetén vérzékenység léphet fel, ami köldök-, bőr-, bélrendszeri-, orr- vagy rosszabb esetben tüdő- vagy idegrendszeri vérzéseket okozhat, ami nagyon nagy veszélyt jelent az újszülöttre.

A Magyarországon jelenleg érvényben lévő irányelvek szerint az újszülötteknek megszületést követően kapniuk kell K vitamint, a következő módon:

Koraszülöttek:

  • megszületést követően 6 órán belül izomba adott injekció formájában kapnak az 1500 g alattiak 0,5 mg K vitamint, 1500-2500 g súly közt pedig 1 mg K vitamint

Újszülöttek: 

  • érett újszülöttek megszületéskor szájon át kapnak 2 mg K vitamint

A későbbiekben is jár még K vitamin, a következő módon:

  • 7. életnapon 2 mg (egy ampulla) K vitamin szájon át, valamelyik etetés előtt (az anyatej/tápszer a maradék gyógyszert lemossa a gyomorba)
  • minden betöltött hónapban 2 mg szájon át 1-2-3-4-5-6 hónapos korban, ha az étkezés nagyrészt anyatej. Ha az étkezés már felerészben tápszer vagy pép/szilárd étel akkor már nem kell adni K vitamint tovább

A Konakion ampullában érdemes először ellenőrizni, hogy az összes folyadék a lenti részben legyen, ne a fenti, nyak felettiben, mielőtt letörjük a tetejét. Ha fent van, le kell rázogatni. Az ampullán egy pötty jelzi, hol kell az ampullát megnyomni, hogy a teteje könnyen letörjön. Ha nem a felfestett pöttynél nyomjuk meg, az ampulla akár több darabra is törhet, sérülést okozva.

6 hónapos kor után a K vitamint adagolást nem kell folytatni, mert a vérzékenység veszélye nem áll fenn tovább. Sokan nem érik el 6 hónapra a felerész tápszer/egyéb élelmiszert, de a K vitamin adagolást így sem kell ennél az időpontnál tovább folytatni a fentiek miatt. Sok más országban eleve nem adnak ilyen sokáig K vitamint. Nagy-Britanniában összesen egy alkalommal adnak, és az Egyesült államokban is 8 hetes korban adnak utoljára, utána nem.

Legkésőbb 6 hónapos korban a hozzátáplálást meg kell kezdeni, és annak gyors felépítésére kell törekedni. Nem csak a K vitamin bevitel, hanem például a vas és más mikrotápanyagok és vitaminok bevitele miatt is. A vasraktárak például 6 hónap alatt kiürülnek, és ha nincs elegendő bevitel ami nem anyatej/tápszer, könnyen vashiányos vérszegénység alakulhat ki néhány hónap alatt. 

Források:

http://etszk.u-szeged.hu/hallgatoknak/oktatasi_segedletek/Modszertani_levelek/K_vitamin_profilaxis_2008.pdf

 Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkárság EGÉSZSÉGÜGYI SZAKMAI KOLLÉGIUM Egészségügyi szakmai irányelv – Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálásáról  

https://www.awmf.org/uploads/tx_szleitlinien/024-022l_S2k_Prophlaxe_Vitamin_K_Mangel_Neugeborene_2016-04-abgelaufen.pdf

https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/vitamin-k.html

https://www.uptodate.com/contents/overview-of-vitamin-k#H1088124095

Kapcsolódó