Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk,ÚjCikk Gyógyszercsomag nyaraláshoz

Gyógyszercsomag nyaraláshoz

Sok kérdést kapunk szülőktől, hogy milyen gyógyszereket vigyenek magukkal a nyaralásra. Összeszedtem néhány gyógyszert és egyéb készítményt, ami hasznos lehet utazás közben.

Sérülések, orrvérzés 

Akinek fia (vagy aktívabb lánya) van az tudja, milyen gyakori az apróbb-nagyobb sérülés a gyerekeknél. Kisebb sérülést folyó víz alatt le kell mosni (szennyezett, de felületes horzsolást szappanos vízzel), majd jöhet rá a fertőtlenítő (Betadin vagy Octenisept), végül fedőkötés. Kisebb sérülést ragtapasszal, nagyobbat steril gézlappal és Leukoplast/Omnifilm ragasztással fedhetünk, vagy Mepore öntapadós steril nagyméretű ragtapasszal. Ha a seb tiszta környezetben van ahol nem ragadhat semmi bele (nem poros utcán játszik a gyermek és nem lefekvéshez készülődik, hanem otthon hűsöl a kanapén), nem kell a kötés, mert a szabad levegőn gyógyul a legjobban a sérülés. Az Omnifilm vagy más átlátszó kötésragasztó szalag nem húzza a bőrt, és mivel átlátszó, jól látható a seb környéke is. Éles szélű, felszínes sérülésnél a tiszta sebszélek jól összehúzhatóak Steri-Strip vagy Sterigrap alkalmazásával. Izületi húzódásra jól jöhet egy-két guriga rugalmas pólya. Jégzselé párnával jól hűthető hámsérüléssel nem járó kis zúzódás vagy enyhe égés. Orrvérzés esetén Spongostan szivacs alkalmazásával segíthetünk.

Fejsérülésről bővebben: https://drschulerzsofia.hu/2021/05/24/fejserules-mikor-mit-tegyunk/

Napégés

A napégés megelőzése a legfontosabb, így elsősorban naptejjel kell kenni a gyerekeket. Minden vízben való fürdés után érdemes őket újra bekenni, akkor is, ha az van írva a naptejre, hogy vízálló. Bőrtípustól függően erős napsugárzás esetén 2-4 óránként fürdés nélkül is ismételni kell a naptej kezelést. Ha mégis megtörténik a baj, a napégés tüneteire való szer legyen nálunk (pl. Panthenol vagy Phenylbutazon).

Hányinger-hányás-hasmenés

Utazás (autó, hajó) kapcsán jelentkező hányinger csillapítására alkalmas kicsiknél a Daedalonetta kúp (ez receptköteles!), nagyoknál a Daedalon tabletta. A kúpból 10 kg-os gyereknek fél kúp, 20 kg-os gyereknek 1 kúp az adag. A Daedalon tablettából 20 kg-os gyereknek fél tabletta, 40 kg-tól egy tabletta adható. Hányás esetén ezen kívül a buborékoktól kikevert kóla jó hányáscsillapító. Ugyanilyen fontos, hogy hányás után fél órán át ne adjunk semmit enni-inni a gyereknek, és azután is 10 percenként egy korttyal itassuk. Túl hamar vagy hirtelen nagy mennyiségű folyadék újabb hányáshoz vezethet. Az orális rehidráló oldat helyett kitűnő megoldás lehet a vízzel felesre higított almalé is. Hasmenés kezelésére legyen nálunk probiotikum (pl. BioGaia, Normaflore) és bélfal bevonó (pl. Smecta, Tasectan).

Bővebben: https://drschulerzsofia.hu/2021/12/08/hasmenes-hanyas/

https://drschulerzsofia.hu/2021/06/23/folyadekpotlas-ors-helyett-higitott-almale/

Nátha

Orrdugulás kezelésére alkalmas a gyógyszertári orrcsepp, orrspray (Nasivin, Novorin). Orrfolyás esetén orrcsepp mellett az a legfontosabb, hogy gyakran legyen a gyerek orra kiszívva-kifújva. A pangó váladék besűrűsödhet, és a fertőzés középfül gyulladássá fajulhat. Száraz köhögésre, ha nagyon rossz és az alvást zavarja, súlyos esetben adható köhögéscsillapító szirup (pl. izlandi zuzmó, Robitussin köhögéscsillapító). Hurutos köhögésre köhögéscsillapítót adni tilos! Egy éves kor alatt köptető használata tilos és veszélyes! Ez esetben a bő folyadék fogyasztása, sós inhalálás, estére a szobába hideg párásítás segíthet a tüneteken.

Bővebben: https://drschulerzsofia.hu/2020/11/22/a-natha-korszeru-kezelese/

Csípések, Allergia

Enyhe allergiás tünetek kezelésére (csípés, csalánkiütés, tüsszögés, szem-orr-fülviszketés) kezelésére jó ha van nálunk allergia ellenes szer. A bőrre Fenistil gél alkalmazása javasolt, és szájon át is adhatunk gyógyszert allergiás reakciót mutató csípés esetén is. 2 éves kor alatt pl. Fenistil Junior cseppet (vényköteles!) 2 éves kortól Cetirizin Hexal cseppet, 12 éves kortól tablettát is adhatunk (Pl. Allegra). Ha a csípés vagy más seb felülfertőződött/gyulladt, fertőtlenítés után antibiotikumot tartalmazó kenőcsöt (pl. Tetran) lehet tenni rá.

Kötőhártya gyulladás, árpa

Enyhe, átlátszó könnyel és piros szemmel járó kötőhártya gyulladást csak szemnyugtató szemcseppel kell kezelni (pl. Artelac Nature). Ha nappal, nyitott szemmel sűrű, folyékony, sárga-zöld váladékozást észlelünk, vagy nem javuló árpa esetén antibiotikumos szemcseppre vagy szemkenőcsre is szükség lehet (pl. Septosyl).

Láz- és fájdalomcsillapítás

Kicsiknek kúp- szirup és csepp (pl. Nurofen 3 hótól szirup, Panadol Baby szirup, Flamborin csepp) adható láz és/vagy fájdalomcsillapításra. Ugyanazt a hatóanyagot csak 6-8-(12) óránként lehet adni, de a kettő közt lehet más hatóanyag tartalmú szert alkalmazni ( a fenti 3 szer 3 különböző hatóanyag csoportba tartozik). Alacsony lázat (38,5 C alatt) nem feltétlenül kell csillapítani. Ha a gyerek jól viseli, a kicsit magasabb hő a szervezet hatékony védekezése a fertőzéssel szemben. Hányás esetén a lázat kúppal, hasmenés esetén szájon át adható szerrel csillapítjuk. 2 hónapos kor alatti gyermek lázas állapota esetén azonnali kórházi kivizsgálás és kezelés szükséges.

Bővebben: https://drschulerzsofia.hu/2021/07/14/lazcsillapitas/

+1 Védőoltások

Utazás előtt érdemes minden elérhető választható védőoltást beadni a gyerekeknek.

Bővebben: https://drschulerzsofia.hu/2020/12/21/vedooltasok-gyakori-kerdesek-es-valaszok/

https://drschulerzsofia.hu/2020/10/14/vedooltasok/

Kapcsolódó

HelyettesítésHelyettesítés

Kedves Szülők! 2024.07.15-2024.07.19-ig a praxisban Dr. Tóth Kálmán fog helyettesíteni, az alábbi módon. A betegeket előzetes időpont foglalás után fogadják. Időpont (Dr. Tóth K. rendelési idejében hívható): (+36 1) 250-9168