Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Tehéntej fehérje mentes diéta és kalcium pótlás

Tehéntej fehérje mentes diéta és kalcium pótlás

Sajnos előfordul, hogy szoptató anyáknak vagy gyerekeknek átmenetileg (néha hosszasan) tehéntej fehérje mentes diétát kell tartani. A kalcium napi pótlásáról ilyenkor gondoskodni kell.

A tehéntej fehérje intolerancia egy éves kor előtt felmerülhet bizonyos, hosszasan jelen lévő súlyos, esetenként többszervi tünet esetén (gyakori súlyos bukás-hányás, súlyos székrekedés vagy folyamatos hasmenés, súlyos ekcéma vagy napi több, mint 3 óra sírással járó hasfájás). Ezeknek a tüneteknek a hátterében más ok is állhat (pl. fertőzés, laktóz intolerancia, egyéb allergia, sebészeti okok stb.). Ebből következik, hogy szigorúan tilos és a gyermekre potenciálisan veszélyes bármilyen diétát tartani előzetes gyermekorvossal, gyermek gastroenterológussal vagy gyermek allergológussal való egyeztetést megelőzően!

Ha a szoptató anyának vagy a gyermeknek az orvos a tehéntej fehérje mentes diétát és visszaterhelést javasolta, a diétás időszakban kalcium pótlásról kell gondoskodni. A napi kalcium bevitel szükséges mennyisége az UpToDate adatai szerint:

szoptató anyáknak: 1000 mg/nap

0-6 hónapos korban: 200 mg/nap

7-12 hó: 260 mg/ nap

1-4 éves kor: 700 mg/nap

4-9 év: 1000 mg/nap

9-18 év: 1300 mg/nap

A tápszert is fogyasztó gyermekek esetén a tápszeres doboz oldalán szereplő adatokból és a napi bevitel mennyiségéből ki lehet számolni, mennyi kalcium kerül a gyermekbe, és ha nem éri el a napi minimum bevitelt, akkor kell csak pótolni. Például a Neocate LCP tejfehérje mentes tápszer esetében 100 ml elkészített tápszerben 77,1 mg kalcium van. Tehát ha egy fél évnél fiatalabb csecsemő csak napi 260 ml-t fogyaszt ebből a fajtából, akkor nem kell külön pótolni. A diétázó szoptató anyáknak pedig kalciumot kell fogyasztani.

Minden diéta végpontja az időszakos visszaterhelés, az életkor növekedésével az étel intoleranciák nagy része megszűnik. Erről bővebben itt olvashatnak:

Az élelmiszerek kalcium tartalmáról itt olvashatnak:

Források:

UpToDate Dietary history and recommended dietary intake in children

UpToDate Vegetarian diets for children

Kapcsolódó

Kutacs kérdésekKutacs kérdések

Sok mítosz kering azzal kapcsolatban, milyennek kell lennie a nagykutacsnak. Mi a megfelelő méret, szint, záródási időpont, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?  Mi a kutacs, és mi a szerepe? Megszületéskor