Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Kiütéses betegségek

Kiütéses betegségek

Sok kérdést kapunk fertőző kiütéses betegségek kapcsán. Az alábbiakban olvashatnak egy rövid összefoglalót a bárányhimlővel kapcsolatban.

Bárányhimlő (Varicella)
A bárányhimlő egy (varicella-zoster vagy VZV) vírus okozta, leggyakrabban gyermekkorban megjelenő fertőző betegség.

Panaszok, tünetek: láz (az első héten), és viszkető kiütések testszerte, melyek az arcon/hajas fejbőrön/törzsön kezdődnek; egyszerre van jelen hólyagos-sima-pörkös kiütés. Torokgyulladás tünete is kísérheti a betegséget étvágytalansággal. A lappangási idő 14-21 nap, de a beteg a kiütések megjelenése előtti két napban már fertőz. A betegség cseppfertőzéssel, és a hólyagok váladékával terjed. A bárányhimlőn már átesett személyeknél a későbbiekben a vírus újraaktiválódása övsömört okozhat, ezesetben a kiütés váladéka újra fertőző. A betegség általában 1-2 hét alatt lezajlik.

Gyakori, de elkerülhető szövődmény a viszkető kiütés vakarása miatti bőrfertőzés, illetve az elvakart kiütés után megmaradt heg.

Nagyon ritkán szövődményként felléphet tüdőgyulladás, májgyulladás, központi idegrendszeri tünet. Minden olyan esetben, amikor a fenti tüneteken kívül más tünetet is észlelnek, haladéktalanul értesítsék a háziorvost. A szem területét érintő kiütés kötőhártyagyulladást utánozhat, ez esetben szemész felkeresése indokolt.

A bárányhimlő különösen veszélyes várandós nők, immungyengeségben szenvedők és újszülöttek-csecsemők esetén. A bárányhimlős gyermeknek kerülnie kell a közösséget és a fent említett csoportba tartozó személyeket amíg a pörkök le nem estek és új kiütések már nem jönnek.

Bárányhimlő fertőzés esetén a tünetek enyhítésére és a szövődmények megelőzésére van lehetőség. Lázcsillapításra paracetamol tartalmú készítmény adható ( Pl. Panadol szirup), de szigorúan tilos az Aspirin és más szalicilátot tartalmazó készítmények használata a Reye szindróma (hányás, fejfájás, zavartság, kóma) veszélye miatt!! A viszkető kiütésre PoxClin hab tehető, nem szabad hintőport vagy rázókeveréket tenni rá, mert az alatt a bőrbaktériumok szaporodva fertőzést okoznak. Gyors, langyos vizes zuhanyozás javasolt fürdő helyett, Betadinos szappannal (ez a viszketést is nagymértékben csökkenti). A körmöket rövidre kell vágni és tisztán tartani, ágynemű és pizsama 2 naponta cserélendő. Szájon át adott antihisztaminok (Fenistil csepp, Cetirizin-Hexal csepp) a viszketést csökkenthetik.

A bárányhimlő elleni védőoltás kötelező 2019 szeptember óta, 13 és 16 hónapos korban adandó (a COVID időszakban ettől eltérő időben is lehet oltani ellene). A kötelezően még nem oltott, de fertőzésen át nem esett gyermekek utólagos oltása javasolt bármely életkorban.

Postexpozício: 3-4 napon belül a bárányhimlős gyermekkel érintkezett, még nem oltott gyermek/felnőtt beoltható (várandós nő nem!!!), így a fertőzés kialakulásának esélye csökkenthető, vagy kialakulása esetén a betegség lefolyása enyhébb lesz.

Kapcsolódó