Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Túlsúly gyermekkorban: okok, megelőzés, kezelés

Túlsúly gyermekkorban: okok, megelőzés, kezelés

Magyarországon a 7 éves gyermekek körében minden 4. lány és minden 5. fiú túlsúlyos az OGYÉI legutóbb közzétett vizsgálati adatai szerint (2016). Sajnos a többi korosztályban is hasonló a helyzet, 2014-ben (szintén az OGYÉI felmérése szerint) 3 felnőttből 2 túlsúlyos volt hazánkban.

Túlsúly megállapítására a testtömeg-index (BMI vagy TTI) alkalmas, mely egyszerűen kiszámolható, ha a testsúlyt (kilogrammban megadva) elosztjuk a magasság négyzetes értékével (méterben megadva). Képlettel: BMI = kg/m2 Tehát egy két éves, 14 kg-os, 100 cm (1 méter) magas gyermek BMI-je: 14/1 = 14. A gyermekkori BMI-k korcsoport szerinti normál értékének meghatározására rendelkezésre állnak percentilis görbék, amellyel a túlsúly diagnosztizálható. (Felnőtteknél ez egyszerűbb: 25-29,9 közti BMI esetén túlsúly, magasabb BMI értéknél elhízás áll fenn.)

A túlsúly és az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, stroke), 2-es típusú cukorbetegség, obstruktív alvási apnoe, rákos megbetegedések, asthma, izületi betegségek kialakulásához vezet. Jelentősen csökkenti a születéskor várható élettartamot, és az életminőséget jelentősen rontja. Gyermek- és kamaszkorban gyakran szorongást és depressziót okoz, ami később testkép- vagy evészavar kialakulásához vezethet.

A magas testtömeg-index hátterében néha hormonális betegség vagy más ritkább ok (pl. pajzsmirigy alulműködés, Cushing-szindróma, növekedési hormon hiány, gyógyszer mellékhatás, genetikai szindróma) áll. Leggyakoribb oka mégis a túlzott kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód kombinációja.

Ha a gyermeknél túlsúlyra gyanakszunk, forduljunk a háziorvoshoz. Érdemes a találkozás előtt néhány napig táplálkozási naplót vezetni kalóriaértékekkel kiegészítve. Így könnyebb az első alkalommal feltérképezni az étkezés szerepét a túlsúly vagy elhízás kialakulásában. Ha a túlzott kalóriabevitel szerepe felmerül, az orvos első körben kalóriaszámláló diétát javasolhat a kalóriabevitel kontrollálása céljából. Ha a túlsúly hátterében betegség merül fel, vagy a diéta mellett a változatlan a testsúly, endokrinológiai vagy obezitológiai szakorvosi vizsgálatra is szükség lehet.

A túlsúly megelőzésében legfontosabb (a szülői példamutató magatartás mellett) a gyerekeket kora gyermekkortól az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra szoktatni. A gyermek élelmiszer- és íz preferenciája már az első egy évben jelentősen befolyásolható. Az anyatej (ha elérhető) ilyen szempontból is sokkal jobb választás, mint a tápszer. Tápszer adása esetén a hozzátáplálást már korán, 4 hónapos korban érdemes elkezdeni. Hozzáadott cukor és só adása, édesség adása az első életévben kerülendő! Így megszokja és megszereti a gyermek a táplálékok természetes ízét. Későbbi életkorban nagyon fontos közös program a szabad levegőn, testmozgással egybekötött kikapcsolódás (séta, foci, frizbi). Az oktatás keretei közt szerencsére már van lehetőség a rendszeres sportra, ennek folytatása és a helyes táplálkozás a későbbi életkorban is ugyanilyen fontos.

Kapcsolódó

HozzátáplálásHozzátáplálás

A 2022-es Veres Gábor Posztgraduális Továbbképzésen sok hasznos információ hangzott el. Ezek egy része kapcsolódik a szülők által gyakran feltett kérdésekhez a hozzátáplálást illetően. A hozzátáplálás megkezdése A magyar ajánlások