Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Székrekedés gyermekkorban

Székrekedés gyermekkorban

A székrekedés a gyerekek 30%-át érintő jelenség. Leggyakrabban az iskoláskor előtt, az óvodai években jelentkezik, de bármely életkorban előfordulhat. Első lépésként ki kell zárni a az esetleges szervi betegségeket. Ha ez sikeres, akkor (az esetek többségében) a lelki okok és/vagy a kemény széklet kezelése szükséges.

A normális székletürítés jellemzői

Megszületést követően az első széklet 24-36 órán belül meg kell jelenjen (néhány ritka kivételtől eltekintve, pl. koraszülöttség). Az újszülöttet nem is engedhetik addig haza a kórházból, míg legalább egy széklet- és vizeletürítést nem produkált. 

Az első hetekben a napi egy székletürítés és a minden pelenkázáskor észlelt széklet is normálisnak számít. 

Az életkor növekedésével a székletürítés gyakorisága csökken, de az első hónapokban a napi hét széklet és a hétnaponta egy széklet közt még minden elfogadható. 

Két éves korra a napi 1-2 széklet mondható átlagosnak, négy éves korra pedig ez már csak napi egy székletet jelent. 

A székrekedés okai 

Az esetek 95%-ában nincs szervi eredete a székrekedésnek, a háttérben inkább lelki okok húzódnak meg és/vagy a kemény széklet okozza a bajt. 

Fizikális vizsgálat és kórtörténet alapján általában ki lehet zárni a székrekedés hátterében ritkán előforduló betegségeket (fissura, Hirschspung betegség, az izomzat vagy a beidegzés betegségei, endokrinológiai betegségek, sebészeti problémák, tehéntej fehérje allergia vagy lisztérzékenység). 

Külön jelenségnek számít az infantilis dyschesia, mely 9 hónaposnál fiatalabb babákat érint, és eredménytelen székelési ingert jelent, ami fájdalmas erőlködéssel jár legalább 10 percen át. A végül mégis megjelenő széklet állaga ezt követően normális, nem kemény. A probléma oka, hogy némely babának nehézséget okoz annak összehangolása, hogy a székeléshez a hasi izmok megfeszítésével párhuzamosan a záróizom ellazítása szükséges. Az anusnyílás ingerlése (“hőmérőzés” vagy “szélcsövezés”) akut helyzetben meg tudja oldani a problémát. Hosszú távon mégis ennek kerülése ajánlott, mert a gyermek megszokja ezt és még lassabban tanulja meg használni az izmait. Szerencsére ezt a babák egy idő után maguktól kinövik. Segítséget nyújthat ilyenkor még az EC módszer alkalmazása is. 

Funkcionális (nem betegség okozta) székelési zavarról beszélhetünk, ha az alábbi kritériumok közül legalább kettő legalább egy hónapig fennáll:

 • kettő vagy kevesebb széklet egy héten belül
 • a múltban is fennálló székrekedés
 • a múltban is fennálló nehézkes vagy fájdalmas bélmozgás
 • a múltban is fennálló nagy átmérőjű széklet
 • a végbélben nagy mennyiségű visszatartott széklet
 • széklettartási zavar szobatisztaság kialakulása után

Funkcionális okokra utaló tünetek esetén igen hasznos segítséget nyújt a szülő által vezetett székelési napló (szobatisztaságra szoktatás hogyan alakult, mikor és milyen helyzetben van székletvisszatartás, mikor van siker, stressz vagy élethelyzet befolyásolja-e, változtatások a diétában – sok tehéntej fehérje vagy sok búza-árpa-rozs-zab tartalmú étel fogyasztását követően romlik, stb…)

A székrekedés kezelése – egyszerű eset: folyadék + rost, rost, rost!!!

Enyhe esetekben, főleg, ha a kiváltó ok a kemény széklet, az étkezés változtatása az első lépés. 

Fontos a megfelelő folyadékbevitel. Az ideális napi folyadék mennyiség egy éves kor után az első 10 kg testtömegre számítva 100 ml/kg/nap, a második 10 kg-ra 50 ml/kg/nap, minden további kg-ra 20 ml/kg/nap. Tehát egy 25 kg-os gyereknek: (10X100) + (10×50) + (5×20) = 1600 ml folyadékot lenne jó fogyasztani naponta. Minden folyadék ami folyik, a leves is, a pépes ételek mennyiségének a fele számít folyadéknak. 

Még ennél is fontosabb talán a megfelelő rostbevitel. Ezzel kapcsolatban tévhitben van sajnos a legtöbb ember, azt gondolják, ha rostot üdítőt isznak az rost. Sajnos azonban nem rost, legalábbis nem értelmezhető mennyiségű, ellenben rengeteg cukor. Rost leginkább a friss gyümölcsben és zöldségben található.

Itt látható, mennyi rost bevitele szükséges gyermekkorban:

 • 1-3 év: 19 gramm/nap
 • 4-8 év: 25 gramm/nap
 • 9-13 éves fiúk: 31 gramm/nap
 • 9-13 éves lányok: 26 gramm/nap
 • 14-18 éves fiúk: 38 gramm/nap
 • 14-18 éves lányok: 26 gramm/nap

Itt pedig az, hogy mennyi rost van a különböző élelmiszerekben:

 • egy bögre málna: 8 gramm
 • egy körte: 5,5 gramm
 • egy alma: 4,5 gramm
 • egy banán: 3 gramm
 • egy bögre főtt zöldborsó: 9 gramm
 • egy bögre brokkoli: 5 gramm
 • egy krumpli: 4 gramm
 • egy bögre lencse: 15 gramm
 • egy bögre bab: 10 gramm
 • 100%-os gyümölcslé 100 ml-e: kevesebb, mint 0,05 gramm

Így látható, hogy rostos üdítővel rostot nem lehet bevinni, viszont már egy egy éves gyereknek is minimum napi egy tál borsófőzeléket, vagy két bögrényi málnát kéne fogyasztania, egy kamasz esetén pedig ha csupán almából akarna rostot bevinni, napi 7-8 almányit kéne napközben elropogtatnia… 

A gyakorlatban tehát a megfelelő rostbevitel az a minden áldott nap, napi több alkalommal fogyasztott zöldség/gyümölcs, és minimum napi egy alkalommal ez el kell érje a fél tányér mennyiséget! Három szelet paradicsom meg két szelet paprika sajnos nem elegendő. 

Egyes gyerekek jól reagálnak napi egy kanál olaj (pl. olivaolaj) elfogyasztására is. 

Ha felmerül az összefüggés nagy mennyiségű pékárú vagy tejtermék fogyasztásával, mindenképpen gyermek gastroenterológiai konzultáció javasolt tehéntej fehérje intolerancia és coeliakia (lisztérzékenység) kizárása érdekében. 

Középsúlyos eset: étrendkiegészítők, tápszerek, székletlazítók, kúp

Ha az étrend a fent leírtak ellenére nem oldotta meg a problémát, egy fokkal feljebb lehet lépni a probléma kezelésében.

Ha anyatejes a baba, de eszik cumisüvegből, a BebaCare Fibre rostkészítmény használható születéstől kezdve. Ez recept nélkül kapható a patikában. Probiotikummal kiegészítve a siker aránya nő.

Ha tápszeres a baba/totyogós, létezik olyan tápszer, ami kifejezetten székrekedéses babáknak adható (Beba Expertpro HA SensiDuo), és jó eséllyel megoldja a problémát.

6 hónspos kortól maximum 3 hónapig alkalmazható Macrogol (pl. Dulcosoft). 

Ha 3 év feletti gyermekről van szó, létezik egy természetes anyagot (guargumi rostot) tartalmazó készítmény (Optifibre), ami szintén igen jó hatékonyságú.

Székelési ingert segítő glicerines kúp adható 3 éves kor felett.

Súlyos eset: Hashajtó, beöntés, sebészi széklet eltávolítás

Ha a fenti lépések egyike sem volt elegendő, vagy a széklet visszatartás ideje már meghaladta a 7-10 napot, előfordulhat, hogy drasztikusabb módszerekre van szükség (hashajtó, beöntés, sebészi széklet “bányászás”). Ezen módszerek alkalmazásához minden esetben gyermekorvosi / gyermeksebészeti konzultáció szükséges. 

Pszichológiai tényezők

A nehéz székletürítés sokszor lelki okokra vezethető vissza. Tipikus kiváltó ok lehet a kistestvér érkezésekor jelentkező székletürítési zavar. Ez megelőzhető a várandósság alatt a nagyobbik gyermek pszichológiai felkészítésével (“érkezik a kistesó, te pedig nagyon sokmindenre megtaníthatod mert nagyobb és okosabb vagy…” stb.). Kiváltó ok lehet a szorongás, pl. nem akar az óvodában próbálkozni, csak otthon. Előfordulhat, hogy maga a kemény széklet okozta fájdalom vezet a visszatartáshoz. Ha már kialakult helyzettel állunk szemben, szükség lehet gyermekpszichológus vagy családterapeuta bevonására is. 

Források:

https://www.uptodate.com/contents/constipation-in-infants-and-children-evaluation

https://www.uptodate.com/contents/chronic-functional-constipation-and-fecal-incontinence-in-infants-children-and-adolescents-treatment?sectionName=TREATMENT%20FAILURE&topicRef=5906&anchor=H2751059886&source=see_link#H2751059886

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/high-fiber-foods/art-20050948

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3262613/

https://wmn.hu/wmn-life/48588-szobatiszta-csecsemok–minden-amit-az-ec-modszerrol-tudni-kell

Kapcsolódó