Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Szapora- vagy nehézlégzés csecsemőnél: RSV vírus is lehet

Szapora- vagy nehézlégzés csecsemőnél: RSV vírus is lehet

Az alábbiakban olvashatnak részleteket a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani leveléből az RSV vírus tüneteiről és kezeléséről:

A virális bronchiolitis az egy éves kor alatti kórházi felvétel leggyakoribb oka. Az RSV (respiratory syncytial vírus, a köznyelvben óriássejtes vírus) évente világszerte, az európai országokban november-április között járványszerűen okoz megbetegedést. 

A kezelés tüneti: megfelelő oxigenizáció és hidráltsági állapot (folyadékbevitel) biztosítása. 

RSV vírus előfordulása igen gyakori a populációban, de megbetegedést jellemzően 1 év alatti csecsemőkben okoz. 6 hónapos kor alatt találkozunk súlyosabb lefolyással. 2-3 napos hurutos előzmény után a csecsemőnél szapora és/vagy nehezített légzés, zihálás lép fel. Társulhat láz, táplálási nehezítettség. Hat hétnél fiatalabb csecsemőknél sokszor az apnoe (légzéskimaradás) az egyetlen tünet. Változó a súlyosság. Fokozott rizikót jelent a 12 hét alatti kor, a koraszülöttség, a légzési-keringési rendszer egyéb betegsége, immunhiány.

A házi gyermekorvos az anamnézis és a fizikális vizsgálat alapján állítja fel a bronchiolitis diagnózisát, és eldönti, szükség van-e kórházi felvételre. Kórházba kell utalni a csecsemőt, ha 12 hetesnél fiatalabb, ismert alapbetegségei vannak (pl veleszületett szívhiba, immundeficiencia) kifejezett mellkasi behúzódások láthatók, légzésszáma 60/min felett van, szobalevegőn 92% alatti oxigén szaturáció mérhető (csecsemő pulzoxyméterrel!).

A nehézlégzés tüneteiről itt olvashat: https://drschulerzsofia.hu/2021/11/30/nehezlegzes-fulladas/

Kezelés:

– A betegség vírusos eredetű, ezért sem antibiotikum, sem egyéb gyógyszeres kezelés nem javasolt

 – Az aggasztó légúti tünetek általában 3-5 napon belül javulnak, a köhögés még 2-3 hétig eltarthat 

– Bármilyen recept nélkül kapható köhögéscsillapító, nyákoldó, náthára, meghűlésre ajánlott gyógyszer, gyógynövény, stb. készítmény alkalmazása kerülendő és veszélyes

– Semmiképpen ne dohányozzanak a beteg csecsemő környezetében

– Az otthonra javasolt kezelés -orrcsepp, orrszívás, sós inhalálás mellett – fontos eleme a nem túl meleg, füstmentes környezet, gyakori szellőztetés

Ismételt orvosi vizsgálatra van szükség, ha:

– a szokásos napi folyadékbevitel legalább 50%-a nem biztosítható 

– száraz, lepedékes nyelv, ismételten nincs vizelet a pelenkában, besüppedt kutacs, feltűnő bágyadtság, érdektelenség 

– több napja elhúzódó magas (tartósan 39 fok feletti) láz 

– fokozódó szapora, ziháló légvétel, hangos nyögés (légzésszám számolása!) 

– légzéskimaradás, elszürkülés

Az RSV bronchiolitis megelőzése védőoltással lehetséges (monoklonális RSV-immunglobulin, palivizumab). A védőoltásban részesítendők körét rendelet szabályozza: jelenleg a 32. gesztációs hét előtt született gyermekeket kapnak térítésmentesen védőoltást. 

RSV járványokra novembertől áprilisig minden évben lehet számítani. Ilyenkor mind otthon, mind gyermekközösségekben és egészségügyi intézményekben fontos a higiénés rendszabályok fokozott betartása. A pandémia alatti lezárások alatt nem vagy alig fordultak elő bronchiolitises megbetegedések. Bár ezekre a nagyon szigorú korlátozásokra nincs szükség, de fiatal csecsemőket zsúfolt bevásárlóhelyekre, tömegrendezvényre vinni a téli, gyakori légúti megbetegedésekkel terhelt időszakban nem javasolt, nagyobb családi összejöveteleken csak egészséges hozzátartozók vegyenek részt. Így tudjuk leghatékonyabban megelőzni a fertőzés szóródását.

Forrás:

http://www.hgye.hu/index.php?id=51&hirlevelcikk=724

Kapcsolódó

Hasmenés, hányásHasmenés, hányás

A gyermekkori fertőző betegségek gyakori tünete az étvágytalanság, hasfájás, hányás, hasmenés. Egyszerű esetben néhány szimpla lépéssel sikerülhet elkerülni a kórházi kezelést. Mikor kell sebészetre menni? Nagyon erős, fél óránál tovább

LázcsillapításLázcsillapítás

Sok szülőnek nagyon ijesztő, amikor először lázas a gyerek. Később is aggodalommal tölti el a szülőt, ha a láz magasra kúszik. Szerencsére magával a lázzal ritkán van gond, és megfelelő