Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk,ÚjCikk Szamárköhögés: a várandósok oltása javasolt!

Szamárköhögés: a várandósok oltása javasolt!

A szamárköhögés (pertussis) egy régi-új betegség, melyet a kötelező védőoltások évtizedekkel ezelőtt háttérbe szorítottak.

Az elmúlt években tapasztalható, minden korosztályt érintő immunológiai változás azonban lehetővé tette a betegség ismételt megjelenését. A magas átoltottságnak köszönhetően csak kevés, elszórt eset jelent meg. A védőoltásban részesült egyénekben a betegség lefolyása is enyhébb, ha egyáltalán elkapják a betegséget. Néhány korcsoport (pl. védőoltásban még nem részsült újszülöttek) azonban fokozottan veszélyeztetettek a betegség szempontjából.

Megelőzés

A szamárköhögés ellen a gyermekek kötelező védőoltást kapnak 2-3-4 és 18 hós korban, 6 éves korban, valamint 6. osztáyban vagy 11 éves korban. A védőoltás hatékonysága az oltást követő 2-12 évben, valamint a fertőzés átvészelése utáni 4-20 évben fokozatosan csökken majd megszűnik. 

A betegség elsődleges megelőzése a kötelező védőoltások beadása. A felnőttek körében 10 évente javasolt a pertussis tartalmú védőoltás ismétlése. 

A várandósok védőoltása javasolt a harmadik trimeszterben, lehetőleg a szülés

időpontja előtt minimum kettő-négy héttel. Fenyegető koraszülés esetén a védőoltás várandósoknak korábban is beadható. A szülés után, szoptatás alatt is adható az anyának a védőoltás! A családtagok és az újszülöttet gyakran látogatók (pl. nagyszülők) újraoltása is javasolt a látogatás előtt min. 2-4 héttel. Gyógyszertári forgalomban jelenleg az Adacel Polio vakcina érhető el. 

A baktérium cseppfertőzéssel terjed, így a megelőzésben továbbra is fontos szerepe van a maszknak, kézmosásnak, felületek fertőtlenítésének és a gyakori szellőztetésnek is. 

A beteg elkülönítése kötelező (rendelet nincs rá, részletek lejjebb). 

Tünetek

A szamárköhögésnek három szakasza van. Védőoltásban nem részesült személyeknél az első szakaszban a fertőzés után 7-10 nappal hurutos köhögés, vizes orrfolyás jelentkezik, esetenként láz is lehet. Az első szakasz 1-2 hétig tart. A második szakasz 2-8 hétig tarthat, ezt köhögőrohamok, köhögést követő hányás, légszomj, köhögés közti “húzó” légvételi hang jellemezheti, mely főleg éjszaka rosszabb. Az utolsó szakaszban néhány hét alatt a tünetek fokozatosan csökkennek. Szövődményként tüdőgyulladás, köhögés okozta bordatörés, 6 hónapos kornál fiatalabb csecsemők esetén súlyos oxigénhiányos állapot és fulladásos halál is bekövetkezhet. 

Atípusos forma is előfordul, különösen fiatal csecsemőknél vagy kisdedeknél. Az első fázis hiányozhat vagy csak kis vizes orrfolyás formájában van jelen. A második szakaszban hiányozhat a köhögőroham, helyette fuldoklás, hányás, kékes bőrszín köhögéskor, görcsök, légzéskimaradás jelentkezhetnek. Ezek a jelek azonnali mentőhívást/sürgősségi osztályos kórházi kezelést tesznek szükségessé! A szülő általában már több hete köhög mire a gyermek beteg lesz. 

A pertussis ellen oltott idősebb gyerekeknél, felnőtteknél az előzőekben leírt 3 szakasz legtöbbször nem azonosítható, a fertőzött személy sokszor tünetmentes, vagy csak nagyon enyhe tünetekkel járó megbetegedés alakul ki.

A betegség gyanúját felveti:

  • 14 napnál tovább elhúzódó köhögés, különösen iskoláskorú gyermekek / serdülők és felnőttek esetében 
  • rohamokban jelentkező, görcsös, szaggatott köhögés 
  • belégzési „húzás” 
  • hányással, cyanosissal, vagy apnoéval végződő köhögés

A betegek a tünetek kezdetétől kb. 3 hétig fertőzőek. 

Ha a betegség gyanúja felmerül, a kórokozó jelenlétét 3 héten belül légúti PCR és/vagy egy éven belül védőoltásban nem részesült személynél szerológiai vizsgálat (vérvétel) segítségével lehet kimutatni. A PCR eredményét az antibiotikum kezelés nem befolyásolja. 

A beteg elkülönítendő (rendelet nem szabályozza), adekvát antibiotikum kezelés mellett 5 napig,  vagy antibiotikum kezelés nélkül 21 napig. A kontaktok antibiotikum kezelése javasolt terápiás dózisban 5 napig.

Kezelés

A betegség alapos gyanúja esetén antibiotikum kezelés indokolt, ennek megkezdését nem késleltetheti a diagnózis eredményére vagy elvégzésére való várakozás.

Források:

UpToDate : Pertussis infection in infants and children: Clinical features and diagnosis

UpToDate : Pertussis infection in infants and children: Treatment and prevention

Pertussis. Szamárköhögés – A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete Házi Gyermekorvosi Szekciójának szakmai javaslata 2024. június

Budapest Főváros Kormányhivatala II. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztály tájékoztató levele 2024.06.25.

Kapcsolódó