Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk A Lyme-kór felismerése és kezelése

A Lyme-kór felismerése és kezelése

A melegebb idővel gyakoribbá váltak a rendelőt rovarcsípés miatt felkereső páciensek. A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás ellen van védőoltás. A Lyme-kór ellen azonban a vakcina nem véd, ez antibiotikummal kezelendő betegség. Fontos, hogy a szülők is felismerjék a kórkép tüneteit. A korai szakaszban a Lyme-kór könnyen kezelhető. Kezelés nélkül azonban súlyos (többek közt idegrendszeri) szövődményei is lehetnek a betegségnek.

  1. “Céltábla folt”

A korai stádiumban (a csípést követő 2-3 hétben) gyakran (de nem mindig) megjelenik egy jellegzetes bőrtünet. Ennek neve erythema migrans vagy “céltábla folt”. A latin elnevezés a piros folt növekedésére, a magyar a leggyakoribb kinézetére utal. A bőrön egy (néha több) ovális, piros folt jelenik meg, mely napról napra növekszik. A folt közepe később feltisztulhat, majd legbelül egy újabb, sötétebb folt jelenhet meg. Ezzel típusos esetben kiadja a folt a céltábla- vagy kokárda jelleget. Sok esetben azonban a folt homogén és csak piros marad, vagy pirosas-lilás, vagy csak világosabb belül, de minden esetben napról-napra növekszik. Érdemes ezért a gyanús foltot tollal körberajzolni, és azt minden nap megvizsgálni, hogy folyamatos növekedést tapasztalunk-e.

A magyar irányelvek szerint az erythema migrans (és a Lyme-kór) diagnózisa akkor állítható fel a folt alapján, ha 

  • a kullancs csípése helyén legalább 24 óra lappangási idő elteltével, legalább 3 napja növekvő, legalább 5 cm-es, azóta is növekvő ovális piros folt van, VAGY
  • ismert csípés hiányában vagy a csípés helyétől távol legalább 8 cm-es ovális folt van legalább 5 napja és folyamatosan növekszik

Néha a csípés a fül mögött, vagy a hajas fejbőrön történik, és a vándorló foltból csak egy vastag piros, vándorló csík látszik, mely az orr vonaláig vándorol majd eltűnik. A tünetet kísérheti fáradékonyság, izületi- fej- és/vagy izomfájdalom, de általában csak a bőrtünet van jelen. 

A szerológiai vizsgálat (vérvétel) ebben a korai stádiumban általában még negatív ( csak többszörös folt esetén pozitív ilyen hamar). Ha azonban a folt a fenti kritériumokat teljesíti, nem szabad az antibiotikum kezeléssel késlekedni. A késlekedés miatt a betegség késői, kiterjedt stádiumába léphet. 

  1. Lilásvörös csomó a fülcimpán, fülkagylón, emlőbimbón, intim területen

A Lyme-kór néha megjelenhet egy fájdalmatlan, lilásvörös csomó képében is. Ez mindig bizonyos területeken (fülcimpa, fülkagyló, emlőbimbó, herezacskó) jelentkezik. Kezelés nélkül mindenképpen egy hétnél tovább tart és hónapok alatt tűnik el. Körülötte lehet erythema migrans folt. 

Krónikus, kezeletlen esetekben felléphetnek más, ritkább tünetek (pl. hosszas bőrgyulladás a végtagok feszítő oldalán, szívproblémák, arcidegbénulás, vírusos agyhártyagyulladás, izületi gyulladás).

A Lyme-kórt, ha felismerésre kerül, gyermekorvos diagnosztizálja a kórtörténet és a tünetek alapján a fenti kritériumrendszer szerint. Ha a diagnózis megerősítést nyer, a betegség hetekig tartó antibiotikum kúrával gyógyítható. 

Források:

UpToDate Lyme disease: Clinical manifestations in children

UpToDate Diagnosis of Lyme disease

UpToDate Treatment of Lyme disease

https://www.cdc.gov/lyme/treatment/erythema-migrans-rash.html

https://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/3063/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelve_Lyme.pdf

https://dgrh.de/Start/Publikationen/Empfehlungen/Krankheitsbezogene-Therapie/Lyme-Borreliose.html#therapie

www. bayarealyme. org / get – help / skin -rashes

Kapcsolódó

Pénteki rendelésPénteki rendelés

2022.11.25-én pénteken a rendelés csak 15:00-ig tart. Időpont nélküli betegeink tekintetében Dr. Tomka Judit fog helyettesíteni aznap a saját rendelőjében 17:00-19:00 közt. A rendelésre előzetes telefonos egyeztetést követően lehet érkezni

VédőoltásokVédőoltások

Kedves Szülők! Kédezték tőlem, van-e összefoglaló táblázat a kötelező és választható oltásokról. Készítettem egyet, a teljesség igénye nélkül (pl. Encepur Junior 11 éves korig van, utána Adults, a Bexserot 2