Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk A távoktatás hozadéka: farokcsont fájdalom (coccygodynia)

A távoktatás hozadéka: farokcsont fájdalom (coccygodynia)

A farokcsont fájdalom egy ritka, kamaszokat és felnőtteket érintő jelenség. Az esetek nagyobb részében lányokat/nőket érint. Rizikófaktor a betegség kialakulása szempontjából a magasabb testsúly is. 

Az érintett tünete az üléskor, leüléskor és felálláskor a gerinc legalsó szakaszán jelentkező vagy erre fokozódó fájdalom.

A farokcsont fájdalmát néha sérülés vagy szülés utáni állapot, néha anatómiai okok hozzák elő (kis szögben, sokszor szinte derékszögben álló farokcsont), ez esetben terhelésre (sok ülés, biciklizés) jelenik meg. A ritkább okok közt előfordulhat fertőzés, daganat, cysta, porckorong sérv, környéki izomgörcs, egyéb kisugárzó zsigeri fájdalom.

Ha a sérülés kizárható, ortopédia indokolt, ahol készül egy RTG felvétel, és ha az anatómiai okokból való állapotot állapítják meg, annak kezelésére a következő módok jönnek szóba:

  • nem szteroid tartalmú fájdalomcsillapító (ibuprofen pl. Advil) szedése napi 3x akár 2-3 héten át
  • terhelés (hosszas ülés, biciklizés, lovaglás, evezés) kerülése
  • ülőgyűrű alkalmazása (pl. Gyopár ülőgyűrű)
  • manuálterápia

Amennyiben ezek nem voltak hatásosak, szóba jön még:

  • szteroidos és/vagy fájdalomcsillípító injekciók az izületi tokjához vagy környéki idegek injekciós fájdalomcsillapító blokkolása
  • (műtét, ez nem feltétlenül javasolt, mert sajnos nem mindig szűnteti meg a problémát)

A farokcsont fájdalom diagnózisa egyszerűbb esetekben kórtörténet és fizikális vizsgálat alapján is felállítható. Képalkotó vizsgálat (RTG) akkor válhat szükségessé, ha sérülés történt, vagy daganat lehetősége merül fel, vagy makacs, kezdeti kezelésre 2 hónapon át nem múló fájdalom jelentkezik. 

Források:

https://www.uptodate.com/contents/coccydynia-coccygodynia

https://www.webbeteg.hu/cikkek/fajdalom/17462/hogyan-kezelheto-a-farokcsont-fajdalma

https:// gerinces.hu /gerincbetegsegek/okok-tunetek/farokcsont-mint-egy-makacs-fajdalomforras/

Kapcsolódó

Hasmenés, hányásHasmenés, hányás

A gyermekkori fertőző betegségek gyakori tünete az étvágytalanság, hasfájás, hányás, hasmenés. Egyszerű esetben néhány szimpla lépéssel sikerülhet elkerülni a kórházi kezelést. Mikor kell sebészetre menni? Nagyon erős, fél óránál tovább