Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Oltások időzítése és csoportosítása

Oltások időzítése és csoportosítása

A COVID-19 pandémia sok kihívás elé állította mind a szülőket, mind az egészségügyi ellátó rendszert. Az orvos-beteg találkozók minimalizálása érdekében a jelenleg is érvényben lévő szakmai ajánlás lehetővé teszi a hagyományostól eltérő oltási sémák alkalmazását. A szakmai iránymutatás szerint törekedni kell a védőoltások együtt adására, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége az összes védőoltást minél hamarabb megkapni.

A kötelező (és ajánlott) gyermekkori védőoltások együtt adásánál a gyakorlatban egy szempontot fontos figyelembe venni: két élővírus vakcina vagy egyszerre, vagy minimum 4 hét különbséggel adható be. Élővírus vakcinák: ROTA elleni, bárányhimlő elleni, és MMR oltás. Az összes többi, kora gyermekkorban használt vakcina nem élővírus vakcina. Ezek esetén nem kell intervallumot tartani, beadhatók egymással vagy az élővírus vakcinával egyidőben vagy pár nap vagy pár hét különbséggel is. 

Bővebben erről itt olvashatnak:
https://drschulerzsofia.hu/2020/12/21/vedooltasok-gyakori-kerdesek-es-valaszok/

Az egy éves kor után adandó kötelező oltásokat szintén minimum kettesével-hármasával ajánlják beadni, a fenti szabályt betartva. Ezzel például a két bárányhimlő oltás közt 6 hónap is eltelhet, az sem probléma. A 2023 után születettek esetében az új oltási rend szerint a régen 13 hós bárányhimlő elleni oltást előre is hozták a Pneumococcus elleni mellé, a régen 16 hós bárányhimlő ellenit pedig a 15 hós MMR mellé.

Példák a szakmai javaslatból az (új oltási rend szerint módosítva) kötelező oltások esetén:

  • Ha a gyermek a 12. hónapot betöltötte: Pneumococcus + VZV-1. Erre az időpontra előrehozható az MMR oltás. Ebben az esetben 15 hónapos korban beadható a VZV-2 + DTPa+IPV+Hib oltás, több időpont nem szükséges kötelezőkre.
  • Ha a gyermek a 15. hónapot betöltötte: MMR+VZV-2. Előrehozható a DTPa+IPV+Hib oltás, több időpont nem szükséges kötelezőkre.
  • Az ajánlott oltások (MenB-3, MenC-3, kullancs encephalitis elleni) a kötelező oltási alkalmakkal egyidőben folytathatók/elkezdhetőek. 

Egyszerre maximum 4 védőoltás beadása ajánlott. Az élővírus vakcinát felkarba bőr alá, nem élővírust izomba (3 év alatt vagy nagyon vékony gyermek esetén comb izomba) adunk be.

A több napja tartó láztalan, enyhe fertőzés semelyik védőoltásnak nem ellenjavallata. Csak akut lázas betegség esetén kell az oltást elhalasztani. Egészséges rendelésen azonban betegen nem szabad megjelenni, az egészséges újszülöttek és a várnadósok védelme érdekében. Beteg, de nem lázas gyermek védőoltása céljából telefonon érdemes a háziorvossal előzetesen telefonon egyeztetni a teendőkkel és az időponttal kapcsolatosan. 

Források:

http://www.gyermekorvostarsasag.hu/upload/gyermekorvostarsasag/document/oltas-szakmai_javaslat_vegleges_04_19.pdf?web_id=

Kapcsolódó

KönyvajánlóKönyvajánló

Napjainkban szerencsére már kapható nagyon sok gyerekeknek írott, segítő mesekönyv. Ezek támaszt adhatnak lejtős területeken (pelus/cumi elhagyása, oviba szoktatás, szorongás, táplálkozás, gyógytorna stb.). Összegyűjtöttem néhány könyvet, amelyek segítséget nyújthatnak nehéz