Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Vashiány, vaspótlás

Vashiány, vaspótlás

A vashiány a leggyakoribb táplálkozás eredetű hiánybetegség gyermekkorban. Olyan állapotot jelöl, amikor a szervezet vastartalma nem elégséges az élettani viszonyok fenntartásához. A vashiány vashiányos vérszegénység kialakulásához vezethet. 

Az Egyesült államokban a három év alatti gyerekek 8%-a vashiányos, és 3% szenved vashiányos vérszegénységben. 

Gyermekkori vashiány kialakulására hajlamosíthat várandósság alatt az anya vashiányos állapota, a koraszülöttség, az alacsony születési súly, a túlsúly, a vasban szegény táplálkozás, egy évesnél fiatalabb korban tej itatása, a tehéntejfehérje allergia okozta bélgyulladás, a coeliakia és más gyulladásos bélbetegségek. 

A vashiány megelőzése

A kizárólag anyatejes, érett újszülöttként világra jött gyermekeknél négy hónapos korban (a magyar ajánlás szerint egy éves korban) érdemes lehet a vas szintet és a vérképet ellenőrizni. Négy hónapos korban a hozzátáplálás megkezdését is érdemes megfontolni. Kizárólag anyatejes koraszülötteknél és alacsony születési súlyú babáknál a vas szintet, vérképet már két hetes korban lehet vizsgálni. Hat hónapos korban a már megkezdett hozzátáplálásban el lehet kezdeni a pürésített hús adását. A C vitamin a vas felszívódását elősegíti. Egy éves kor alatt (az EMMI ajánlása szerint két éves kor alatt) a tej itatása kerülendő.

Egy és öt éves kor között a maximum tejbevitel nem lehet több 600 ml-nél naponta, ha el akarjuk kerülni a vashiány kialakulását. Érdemes napi 3 alkalommal vas gazdag élelmiszert adni a gyermeknek (hús, tojás, pékáru, tofu). 

Az ajánlott napi vasbevitel (étrend által):
1 éves kor alatt – éretten születettek: 1 mg/kg/nap (maximum 15 mg/nap)
1 éves kor alatt – koraszülöttek: 2-4 mg/kg/nap (maximum 15 mg/nap)
1-3 év: napi 7 mg
4-8 év: napi 10 mg
9-13 év: napi 8 mg
14-18 év: lányok: 15 mg/nap, fiúk: 11 mg/nap

Vastartalmú étkezés

A legmagasabb vastartalmú ételek közé tartozik a máj, a vörös húsok (marha, bárány, kacsa), a tojás, a lazac. A nem állati eredetű, de magasabb vastartalmú ételek: lencse, bab, csicseriborsó, tofu, tökmag, napraforgómag, teljes kiőrlésű gabonák, brokkoli, spenót. 

A vastartalmú ételek fogyasztásával egy időben fogyasztott C vitamin gazdag étel (paradicsom, zöldségek, citrus gyümölcsök) a vas felszívódását segíti. A tea, kakaó, kávé (felnőttek: vörösbor is!), tej, tejalapú (kettő kivételével az összes!) tápszer a vas felszívódását csökkenti. Ezeket vastartalmú étkezéstől függetlenül, más időben érdemes fogyasztani. 

Az EMMI ajánlása szerint érdemes egy éves kor alatt a hozzátáplálásban:

  • a kezdettől a főzelékhez adni húst, májat, halat
  • csirkemáj hetente egyszer
  • tofu, hüvelyesek, vassal dúsított gabona, tojás adása fontos
  • tengeri hal heti egyszer
  • tejtermékek közül maximum napi 125 ml joghurt, kevés túró vagy sajt
  • tej itatása két éves kor alatt kerülendő

Túl sok vas

Táplálékkal viszonylag nehéz túl sok vasat bevinni a szervezetbe. Vastartalmú gyógyszerek és étrendkiegészítők túlzott használatával nem teljesen lehetetlen. 

A megfelelő szint feletti vas lerakódik a szervekben (pl. máj, hasnyálmirigy) és károsítja azokat. 

Létezik egy nem túl ritka betegség, a haemochromatosis, ami 300 emberből egyet érint. Ezt legtöbbször nem vagy csak későn (felnőttkorban) diagnosztizálják. Az ilyen betegségben szenvedők nem szedhetnek vasat, mert súlyosbítják az állapotukat.

Egy másik megfontolás, hogy a vas adása súlyosbítja a fertőzéseket és a gyulladást. A vasat a vírusok felhasználják a szaporodáshoz. A COVID-19 pandémia idején ezért egyes szerzők a sok országban alkalmazott rutinszerű vaspótlás leállítását megfontolás tárgyává tennék. 

Vaspótlást legjobb előzetes laboratóriumi vizsgálattal (vérvétellel) megerősített vashiány esetén indítani. 

Források

UpToDate – Iron deficiency in infants and children <12 years: Screening, prevention, clinical manifestations, and diagnosis

www. healthdirect. gov. au /foods-high-in-iron

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve az egészséges csecsemő (0–12 hónapos) táplálásáról

Infection-iron interaction during COVID-19 pandemic: Time to re-design iron supplementation programs, Med Hypotheses 2020 Oct;143:110173. doi: Little Flower Augustine 1, Vydehi Mullapudi 1, Sadhana Subramanian 1, Bharati Kulkarni2

Iron Sequestration and Anemia of Inflammation, Semin Hematol 2009 Oct;46(4):387-93. doi: 10.1053/j.seminhematol.2009.06.001.Tomas Ganzab Elizabeta Nemetha

Front Biosci (Landmark Ed) 2020 Jan 1;25:893-911. The role of iron in viral infections

Sophie Marion Schmidt 

Kapcsolódó

Kutacs kérdésekKutacs kérdések

Sok mítosz kering azzal kapcsolatban, milyennek kell lennie a nagykutacsnak. Mi a megfelelő méret, szint, záródási időpont, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?  Mi a kutacs, és mi a szerepe? Megszületéskor