Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Szúnyogok és kullancsok

Szúnyogok és kullancsok

A nyár közeledtével megsokasodnak a rovarok erdőn, mezőn és a városban is. A globalizáció egyik hozadékaként régi és új fajok keverékével kell szembeszállnunk a gyermekek (és felnőttek) védelme érdekében.

Kullancsok

A kullancsok háromféle módon okozhatnak bajt:

  1. A frászt hozzák a szülőre, amikor ki kell szedni őket. Az első ijedelem után érdemes lehiggadni, és a felfedezett vérszívót szakszerűen eltávolítani a bőrből. Nem szabad a kullancsot bekenni alkohollal, benzinnel, se más folyadékkal/hintőporral! A kullancs ettől nem fogja a bőrt elengedni, de fertőzött váladékát a fuldoklástól nagyobb eséllyel öklendezi vissza a sebbe. Legcélszerűbb a patikában kapható kullancs eltávolító eszközzel próbálkozni. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor egy sima cérnaszállal is kiválóan ki lehet venni, erről videók találhatóak pl. a youtube-on is. A kiszedett kullancsot nem kell vizsgálat céljából félretenni, az eltávolított állat állapota nem ad információt a betegség átviteléről vagy annak hiányáról.
  2. Lyme-kór terjesztése. A kullancsok hordozhatnak egy baktériumot (Borrelia burgdorferi) mely az embereknél Lyme-kór kialakulását okozhatja. A betegség leggyakrabban a növekvő “céltábla” rajzolatú piros folt megjelenésekor ismerhető fel. Ha a csípés ismert és megjelenik a bőrtünet, az antibiotikum kezelés azonnal megkezdhető, nem szükséges (és nem szabad) a vérvizsgálat eredményére várni. A szerológia ugyanis csak a csípés után 4-6 héttel lesz pozitív, az antibiotikum terápia halogatásával viszont a betegség késői, nehezen gyógyítható stádiumba kerülhet. A csípés helyén megjelenő, egyszerű, nem növekvő kis piros folt NEM Lyme kór tünete, csak helyi reakció.
  3. Vírusos agyvelőgyulladás terjesztése. A kullancsok hordozhatják az FSME vírust, mely vírusos agyvelőgyulladást okozhat a nem védett egyénekben. Sajnos a betegséggel járó súlyos tünetekre nincsen specifikus gyógyszer, így a védőoltás a legjobb lehetőség a betegség megelőzésére. A védőoltás a második oltás beadása után két héttel védi meg a gyerekeket (és felnőtteket). 

Szúnyogok

Sajnos az utóbbi években Magyarországon is megjelent sok invazív, távoli országokból származó szúnyogfaj. Ezek az idegen fajok (pl. ázsiai tigrisszúnyog, egyiptomi csípőszúnyog stb.) egzotikus betegségeket hordozhatnak és adhatnak át a csípéssel (pl. Zika-vírus, dengue-láz, nyugat-nílusi vírus, sárgaláz…). Sajnos ezek többsége ellen nincs védőoltás, így a csípés megelőzése a legjobb megoldás a baj elkerülése céljából. Szerencsére már sok, gyerekek bőrén is használható kullancs- és szúnyogriasztó spray és krém kapható a gyógyszertárban. Az invazív fajok nappal is támadnak, így minden napszakban érdemes védeni a gyerekek bőrét (a városban is). 

Aki pedig kedvet érez, hogy segítse a szúnyogok terjedésének kutatását, könnyen megteheti ezt a Mosquito Alert alkalmazás letöltésével és használatával, vagy a szunyogmonitor.hu oldal segítségével. 

Kapcsolódó