Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Piros duzzanat a baba bal vállán: a BCG oltás helye

Piros duzzanat a baba bal vállán: a BCG oltás helye

A BCG oltás a TBC (tuberkulózis) elleni, első kötelező gyermekkori védőoltás. Ezt a szakma szabályai szerint az újszülöttnek a kórházból való hazabocsátás előtt, az újszülött osztályon kell megkapnia. Ha mégsem kapta meg az újszülött az első életnapokban, pótlásra van lehetőség az első négy héten belül, de maximum az első egy év folyamán. 

A tuberkulózis egy rendkívül veszélyes betegség, melyet az újszülött cseppfertőzés útján az utcán is elkaphat beteg személy közelében (pl. fertőzött hontalanoktól, gyenge immunrendszerű vagy idős betegektől). Minél kisebb a gyermek, annál veszélyesebb rá a TBC, ezért oltanak ellene kötelező módon már az első életnapok folyamán. 

Az oltás egy helyi reakciót hivatott kiváltani a bőrben, mely később hosszútávú védelmet jelent a betegség súlyos formájával szemben. Ez általában az oltást követően 4-6 hét múlva jelentkezik az oltás helyén (a bal vállon) egy 3-10 mm-es piros duzzanat formájában. Néha az azonos oldali hónalji nyirokcsomó is tapinthatóvá válik. A duzzanat közepe néha beolvad (sárgás lesz). Vagy kifakad magától, vagy nem, de azt kiszúrni, borogatni, fertőtleníteni nem kell és nem szabad. A reakció lassan, de magától visszahúzódik, és a helyén egy halvány, apró, élethosszig látható heg marad. 

Ritka esetben az oltás helyén nem jelenik meg reakció, de ez nem feltétlenül jelenti az oltás hatástalanságát. Fordítva viszont igaz, akinek hege van annak általában jó védelme is van. A jelenleg érvényben lévő szabályozás nem javasolja a BCG heg kialakulásának hiányában a BCG újraoltását. 

Kórosnak számít a BCG heg, ha az átmérője az 1 cm-t meghaladja, ilyenkor érdemes azt a házi gyermekorvosnak megmutatni, néha sebészeti kontroll is szükséges lehet.

Források:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/jarvany_archivum/oltasbiztonsag/BCG_hatteranyag.html

https://www.antsz.hu/data/cms101372/VML_2022_NNK.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33058117/

www.kentcht.nhs.uk/leaflet/bcg-vaccination-care

Kapcsolódó

Védőoltás támogatásVédőoltás támogatás

Önkormányzati támogatás a III. kerületben Rota- és Meningococcus B (Bexsero) védőoltásra Kiknek jár?2020.07.01. után született gyermekek, akiknek- legalább egy szülője III. kerületi lakcímmel rendelkezik és- Meningococcus B esetén az utolsó

Vashiány, vaspótlásVashiány, vaspótlás

A vashiány a leggyakoribb táplálkozás eredetű hiánybetegség gyermekkorban. Olyan állapotot jelöl, amikor a szervezet vastartalma nem elégséges az élettani viszonyok fenntartásához. A vashiány vashiányos vérszegénység kialakulásához vezethet.  Az Egyesült államokban