Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Fejsérülés – mikor mit tegyünk?

Fejsérülés – mikor mit tegyünk?

Minden gyerek elesik vagy leesik minimum egyszer (inkább többször) gyermekkora során. Ez teljesen normális és szükséges része a gyerekek fejlődésének. Ennek kapcsán tanulja meg az egyensúlyozást, térérzékelést, és adekvát veszélyérzete lesz ami mind nagyon fontos az egészséges mozgásfejlődéshez.

Végtag sérülésnél viszonylag egyszerű a dolog, és a szülők se ijednek meg általában annyira. A többség emlékszik, hogy neki is megsérült gyerekkorában keze-lába, de a legrosszabb kimenetel általában pár hét gipsz, ami főként a nyári szünet alatt kellemetlen élmény.

Első szülők gyakori rémálma a koponyasérülés. Ennek bekövetkezte gyakorlatilag teljesen elkerülhetetlen. Amint a gyerek olyan korba ér, hogy kúszik, mászik, felfedezi a világot, a lepotyogás bekövetkezte inkább csak idő kérdése. Semelyik szülő nem tudja a nap minden percében szemmel tartani a gyerekét, de ez nem is baj, ha biztonságos az otthoni környezet. Ha lépcső van, célszerű babarácsot használni. Az asztalok sarkát is jó sarokvédővel védeni. Érdemes a konnektort védővel lezárni főleg régebbi épületben, ahol nincs FI relé. Vegyszer, éles tárgy, elem ne legyen a gyerek számára elérhető helyen.

Ha mindezt az elővigyázatosságot megtettük, akkor jó eséllyel a gyerek az ágyról a földre fog először fejjel lekoppanni. Az alábbiakban olvashatják, mi számít alacsony, közepes, és magas kockázatú koponya sérülésnek, és melyik esetén milyen akció szükséges.

Magas kockázatú sérülés

 • magasról leesés (1,5 méter vagy annál magasabbról) vagy nagy ütközési energiájú sérülés (pl. közlekedési baleset)
 • 3 hónaposnál fiatalabb gyermek
 • kiemelkedő kutacs
 • tudatzavar (nem tartozik ide az ütéskor 5 másodpercnél rövidebb eszméletvesztés), aluszékonyság (nem tartozik ide a sérülést követően egy órán túli amúgy is aktuális délutáni vagy esti alvás)
 • tapintható törés
 • “epilepsziás” jellegű görcs 
 • komoly koponyasérülés jelei: 6 hónaposnál fiatalabb babánál 3 cm-nél nagyobb átmérőjű vérömleny a halántékcsont vagy oldalsó koponyacsont vagy a fej hátsó része felett, “pápaszem” vérömleny a szem körül (mint a mosómedve), folyamatos vizes-véres orrfolyás/fülfolyás ami az ütközés előtt nem állt fenn
 • előzetesen ismert vérzésre hajlamosító betegség (pl. vérzékenység, agyi érbetegség)

Akció:

A tünetek súlyosságától függően mentő hívása (104 vagy 112) vagy azonnali jelentkezés sürgősségi osztályon koponya CT céljából (Heim Pál Sürgősségi Osztály, nem kell időpont vagy beutaló). 

Közepes kockázatú sérülés

 • 0,9 méternél magasabbról való leesés vagy közepes energiájú sérülés (hintából betonra)
 • eszméletvesztés
 • hányás
 • 3 hónaposnál fiatalabb gyermek nem triviális traumával
 • vérömleny a halántékcsont vagy oldalsó koponyacsont vagy a fej hátsó része felett
 • megváltozott viselkedés
 • fejfájás
 • kettőslátás

Akció: Jelentkezés pár órán belül kórházban vagy sürgősségi osztályon (Bethesda Sürgősségi, Szt. János Kórház Gyermekosztály, Heim Pál Sürgősségi) megfigyelés céljából.

Alacsony kockázatú sérülés

Minden, amire a fentiekből semmi nem teljesül. Legtipikusabb esete: 3 hónapos vagy annál idősebb gyerek ágyról a szőnyegre/parkettára esik fejjel. A koppanást követően azonnal sír. Később sincs eszméletvesztése vagy hányása, normálisan viselkedik. A homlokán egy kis, 1-2 cm-es púp van. 

Akció: otthoni megfigyelés. Nyugtalanabb szülők felhívhatják a háziorvost vagy az ügyeletet/sürgősségit telefonon, ahol szóban is elmondják nekik, ami ebben a cikkben olvasható.

+1: A koponyasérülés esetén amitől félünk, az a koponyaűri vérzés és koponyán belüli nyomásfokozódás. Ezek vizsgálatáza KIZÁRÓLAG a koponya CT vagy a koponya MRI vizsgálat alkalmas. A koponya röntgen és a koponya ultrahang ezek vizsgálatára NEM alkalmas, és csak felesleges teher a gyereknek, szülőnek. A CT nagy sugárterheléssel jár, az MRI-hez pedig el kell altatni a gyereket. Éppen ezért használják az orvosok a fent leírt algoritmust annak eldöntésére, kell-e képalkotó vizsgálat, vagy kórházi megfigyelés, vagy maradhat a gyerek otthon a szüleivel. 

Források:

UpToDate Minor blunt head trauma in infants and young children (<2 years): Clinical features and evaluation

UpToDate Minor blunt head trauma in children (≥2 years): Clinical features and evaluation

UpToDate Minor head trauma in infants and children: Management

Kapcsolódó

HelyettesítésHelyettesítés

Kedves Szülők! 2024.06.10-11-én hétfőn és kedden a praxisban Dr. Kiss Anna Irén helyettesít majd az alábbi módon. A rendelésen előzetes időpont foglalást követően lehet megjelenni. Időpontfoglalás: +36 (20) 934-6966 (Dr.