Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Beutaló kisokos

Beutaló kisokos

Milyen ellátásra nem kell beutaló? Meddig érvényes a beutaló? Kontrollvizsgálatra kell-e beutaló? Ezekre és más fontos kérdésekre kap választ a cikk olvasója az alábbiakban.

Milyen ellátásra nem kell beutaló?

Beutaló nélkül igénybe vehetőek Magyarországon az államilag finanszírozott rendszerben a következő szakellátások (felnőttek és gyerekek esetén is):

  • bőrgyógyászat
  • nőgyógyászat
  • urológia 
  • pszichiátria és addiktológia
  • fül-orr-gégészet
  • szemészet
  • sebészet
  • onkológia
  • sürgősségi ambulancia

Meddig érvényes a beutaló?

A beutaló 90 napig érvényes. 

Kontroll vizsgálatra szükséges-e beutaló?

Kontroll vizsgálatra csak akkor nem szükséges beutaló, ha a kontroll szükségességét a szakorvos (pl. szemész orvos) írásban rögzítette az ambuláns lapon. Nem szükséges beutaló, ha az ambuláns lapon jelzett időben vagy azt megelőzően jelenik meg a kontrollvizsgálaton a beteg. Ebben az esetben az ambuláns lapot szükséges bemutatni. Bármilyen más esetben új beutaló szükséges. Szokásjog szerint az egy éven belüli kontrollvizsgálatot el szokták végezni új beutaló nélkül is. Ennek lehetőségéről azonban érdeklődni kell előzetesen a szakorvosi rendelésen.

Kérhet-e magánorvos beutalót?

Nem. Magyarországon az államilag finanszírozott egészségügy és a magánegészségügy teljesen szétválik. A beutaló az állami ellátás finanszírozásához használatos. Magánorvos bárkinek adhat időpontot, aki fizet, beutaló nem szükséges. Előfordul, hogy biztosítón keresztül szervezett magánorvosi ellátáshoz háziorvosi beutalót kérnek, de ezt csak a vizsgálat indokoltságának megerősítéséért teszik. Beutalót háziorvos ilyen esetben sem adhat magánorvoshoz, de szakmai javaslatot indokolt esetben írhat a beteg kérésére. 

Kérhet-e beutalót magánorvos vagy szakorvos háziorvostól további kivizsgálás céljából?

Nem. A beutalót mindig az az orvos állítja ki, aki a további vizsgálatokat elrendelte. Ez független attól, hogy magánorvos, vagy állami szakorvos. Ezt a feladatot nem delegálhatja háziorvosnak vagy más orvos kollégának. Ez érvényes a sportorvosokra is. 

Kérhet-e beutalót műtét előtti kivizsgáláshoz sebész a háziorvostól?

Nem. A műtétet indikáló orvos kell ellássa a beteget a kivizsgáláshoz szükséges beutalóval. 

Hova utalhatja be az orvos a beteget?

A beteget az orvos annak lakóhelye, tartózkodási helye, valamint a beutaló orvos telephelyének ellátási területe szerint utalhatja be meghatározott ellátóhelyekre. Bizonyos ellátók területen kívülről is vehetnek fel beteget, ha indokoltnak tartják. Ha az időpontot a területi ellátáson kívüli betegnek kiadták, utána elfogadják a területen kívüli orvos beutalóját is az ellátáshoz. 

Elég-e a beutalót a felhőbe feltölteni vagy személyesen kell elmenni érte?

Sajnos jelenleg még nem látja minden szolgáltató a felhőbe feltöltött beutalót tapasztalataink szerint. Ha személyesen eljön a beteg a papíron lévő beutalóért, akkor biztosan nem lesz vele gond. Némely szolgáltató elfogadja a beutalóról készült fényképet e-mailben. Ennek lehetőségéről ott kell érdeklődni, ahova a beutaló szól. 

Egy beutaló többféle helyre is jó lehet?

Nem. A beutaló meghatározott intézménybe szól. A beutalón kötelezően fel kell tüntetni, hova szól, különben érvénytelen. Tehát pl. egy Budai Gyermekkórház gastroenterológiára szóló beutalót nem fogad el a Heim Pál Kórház gastroenterológia. 

Források:

https://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/egeszsegugyi_ellatasok/jarobeteg_ellatas

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 2§ (2), 9/2012 (III.28.) NEFMI rendelet, 6. § (2)

217/1997. (XII.1.) Korm. rendelet (Ebtv. vhr.) 3/A. § (10d); 2.§ (6)

217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 3/A. § (7) és (8); 9/2012 (II.28) nefmi rendelet 6. § (2)

Kapcsolódó

A D-vitamin szerepe: fogamzás, fertőzések és daganatos betegségek megelőzéseA D-vitamin szerepe: fogamzás, fertőzések és daganatos betegségek megelőzése

2022. áprilisban új magyar ajánlás jelent meg a D-vitamin pótlásról, és a vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében. Az alábbiakban olvashatnak egy összefoglalót az ajánlásról. A D-vitamin szint javasolt normál tartománya,