Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk,ÚjCikk Lázcsillapítás

Lázcsillapítás

Sok szülőnek nagyon ijesztő, amikor először lázas a gyerek. Később is aggodalommal tölti el a szülőt, ha a láz magasra kúszik. Szerencsére magával a lázzal ritkán van gond, és megfelelő módszerekkel a testhőmérséklet jól csökkenthető.

Mikor aggódjunk a láz miatt?

Van néhány eset, amikor a láz olyan veszélyt jelezhet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni. Ezek száma szerencsére nem túl magas. 

Az egyik, ha két hónapos kornál fiatalabb újszülöttről/csecsemőről van szó. Itt nem önmagában a láz jelent veszélyt, hanem maga a fertőzés. Ebben az életkorban az agyban lévő erek még nagyon áteresztőek, és könnyen lesz bármilyen fertőzésből agyhártyagyulladás (erről bövebben itt olvashat: https://drschulerzsofia.hu/2020/12/21/vedooltasok-gyakori-kerdesek-es-valaszok/). Ezért minden két hónapnál fiatalabb babát azonnal kórházba kell vinni, amint a lázat észlelik. Ott megállapítják a fertőzés forrását, és ha szükséges, azonnali vénás antibiotikum kezelést tudnak alkalmazni. 

A másik eset, ha a lázas gyermek aluszékony, kontaktusba nem vonható, erős fejfájása  vagy tarkómerevsége van, fény zavarja, és/vagy a bőrén kis bevérzések vannak. A lázas aluszékonyság nem azt jelenti, hogy a beteg gyerek többet alszik, vagy elalszik amikor amúgy is aludnia kéne. A lázas aluszékonyság azt jelenti, hogy nem lehet teljesen felkelteni, amint nem beszélnek hozzá/simogatják, azonnal visszaalszik, és akármit csinálnak, nem lesz teljesen éber. A pontszerű bevérzést a bőrön a kiütéstől az különbözteti meg, hogy üvegpohárral rányomva nem halványodik el. Ilyen esetekben azonnal gyermekorvossal kell konzultálni ( gyermekorvossal/ügyelettel/sürgősségi osztállyal telefonon egyeztetni). 

Végül pedig mentőt kell hívni, ha a gyermeknek életében először lázgörcse zajlik. Szintén mentőt kell hívni, ha ismert lázgörcsös a gyermek, de a görcs nem szűnik 5 percen belül. 

A láz (és a sírás is) önmagában is megemeli a légzésszámot és a pulzust. Az enyhén magasabb légzésszám láz mellett nehézlégzés tünetei nélkül természetes jelenség, lázcsillapításon kívül más teendőt nem igényel.

Hol és hogyan mérjünk lázat?

Egy éves kor alatti gyermeknél a legmegbízhatóbb a popsiban, hőmérővel mért hő. A lázmérőt kis popsikrémmel bekenve kb. 1,5 cm mélyre kell helyezni a végbélbe. A popsiban mért hőből 0,5 C-t le kell vonni, így a popsiban mért 38,5 C az 38,0 C fokos testhőnek számít. 

Egy és három éves kor közt a popsiban vagy a hónaljban lehet hőt mérni, attól függően, hogy a gyerek mennyire működik együtt. A hónaljban mért hő a pontos testhőmérsékletet jelzi. 3 éves kor felett a hónaljban ajánlatos a hőt mérni. 

Az infrás (érintésmentes) hőmérő által mért értéket befolyásolhatja az izzadás és a felszíni erekben bekövetkező változás. Alvó gyerek esetén körülbelüli hőmérésre használható, de pontos hőmérséklet mérésére a hónalj- vagy végbélben mért hő alkalmasabb. 

A homlokra ragasztható és fülben használatos hőmérők, valamint a cumihőmérők sajnos nem megbízhatóak, használatukat se a magyar, se az amerikai protokollok nem javasolják. 

A fizikai hőtáguláson alapuló lázmérők (színezett folyadék felfelé kúszásával jelzők) a legmegbízhatóbbak. Ezek nem tudnak elromlani,vagy lemerülni. Addig kell velük mérni a hőt (lerázás után), míg a folydék felfelé kúszása stabilan megáll. Az elemmel működő hőmérők csipognak a mérés végén.  

Mikor és hogyan csillapítsuk a lázat? 

A testhő 37,0 C-ig normális testhőmérsékletnek számít. 37,0-38,0 C közt hőemelkedésről, 38 C fok felett lázról beszélünk. Hőemelkedésre nem kell lázcsillapítót adni. Alacsony (38,5 C fok alatti) lázra sem feltétlenül érdemes lázcsillapítót adni. A magasabb testhő gátolja a baktériumok és vírusok növekedését és szaporodását, és fokozza az immunrendszer védekezőképességét. Ha azonban a láz magas (39 C vagy afeletti) vagy az alacsony láz a gyereket megviseli, szükséges neki lázcsillapítót adni. 

Láz és hányás esetén kicsiknél a kúp célszerű, láz és hasmenés esetén kicsiknél a szirup, nagyoknál a tabletta használatos. 50 kg testsúlytól a gyermek felnőttnek való gyógyszeradagot kaphat (kivéve Aspirint), 25 kg testsúlynál a felnőttnek való tabletta felét kaphatja meg. 

Legjobb, ha van otthon 2-3 különböző gyógyszercsoportba tartozó és különböző úton adható szer. Pl. Flamborin csepp, Nurofen kúp és Panadol szirup. Ugyanazt a hatóanyagot ugyanis csak bizonyos idő eltelte után lehet ismételni. 

Így pl. ha a gyerek reggel 6-kor kapott Panadolt, akkor Panadolt legközelebb déli 12 órakor kaphat. De kaphat a kettő közt délelőtt 9-kor Flamborin cseppet, de akkor Flamborin cseppet legközelett délután 15 órakor kaphat. Célszerű felírni egy papírra vagy a telefonba, hány órakor mit kapott a gyerek, így elkerülhető a túl korai ismétlés. 

Paracetamol (acetaminofen) tartalmú szerek – 6 óránként ismételhetőek, főleg 3 hónapos kor felett ajánlott: Panadol szirup, BEN-U-RON szirup, Mexalen kúp, Rubophen tabletta, Panadol Rapid tabletta, NeoCitran termékek, Coldrex tabletta. Dózis szájon át: 10-15 mg/kg (Pl. Panadol Baby szirup: fél ml/kg, tehát 5 kg-os csecsemőnek 2,5 ml Panadol Baby szirup jár)

Metamizol (noraminofenazon, pirazolon) tartalmú szerek – 6 óránként ismételhetőek: Suppositorium Noraminophenazoni (kúp), Suppositorium antipyreticum, Flamborin csepp, Algopyrin tabletta. Dózis : 8-16 mg/kg (Pl. Flamborin: fél csepp/ kg, tehát 6 kg-os csecsemőnek 3 csepp)

Ibuprofen tartalmú szerek – 6 hóig 12 óránként, 6 hótól 8 óránként ismételhetőek: Nurofen szirup, Nurofen kúp, Algoflex Baby szirup, Advil és Algoflex termékek. Dózis: 10 mg/kg (Pl. Nurofen 3 hónapos kortól adhatóból fél ml/kg, 7 kg-os csecsemőnek 3,5 ml)

Diclofenac tartalmú szerek – 8 óránként ismételhetőek: Cataflam csepp, Cataflam Dolo tabletta, Flector és Voltaren termékek. Dózis: 0,5-1 mg/kg (Pl. Cataflam csepp: 1 csepp/kg, 5 kg-os csecsemőnek 5 csepp)

(Szalicilsav tartalmú szerek – pl. Aspirin – 12 éves kor alatt NEM ajánlott, később sem első választandó szer). 

Fizikai hűtés

Lázas, forró gyereket nem szabad vastagon felöltöztetni és takaróba bugyolálni. Ezzel meggátoljuk a hő leadását, és még feljebb tornázzuk a gyerek hőmérsékletét. Amikor a láz felfelé megy és a gyerek “fázik”, be lehet takarni egy vékony takaróval. Ha a láz már magas, vékony, jól szellőző ruhát érdemes adni rá, és esetleg egy nagyon vékony takaróval lazán betakarni. 

Ha a lázcsillapító gyógyszerek hatására a hő nem megy 39 fok alá, vagy a 40 fokot közelíti, hűtőfürdő alkalmazása is javasolt. Nagyon fontos, hogy a gyermeket a neki kellemes, vele megegyező hőfokú vízbe tegyük. Tehát ha 39 fokos a gyerek, 39 fokos vízbe kell ültetni. Ezután lassan, láb felől kell kicsit alacsonyabb hőfokú vizet kell a kádba folyatni. A víz hőmérséklete maximum 1-2 fokkal hűthető a gyermek hőmérséklete alá. Tehát 39 fokos gyermek 37-38 fokos vízben lehet. A fürdő 15 percig alkalmazható, utána a gyermek kiszáll, megtörülközik. A fürdő szünet után többször is ismételhető. 

Napokon át tartó magas láz vagy bármilyen más aggasztó tünet esetén fel kell venni a kapcsolatot a gyermekorvossal/ügyelettel. 

Források

Cseh Áron, Krivácsy Péter, Szabó Attila – Mit tegyek, ha beteg a gyermekem? 

UpToDate – Fever in infants and children: Pathophysiology and management

DrugDoses applikáció

ogyei.gov.hu

Kapcsolódó

Védőoltás támogatásVédőoltás támogatás

Önkormányzati támogatás a III. kerületben Rota- és Meningococcus B (Bexsero) védőoltásra Kiknek jár?2020.07.01. után született gyermekek, akiknek- legalább egy szülője III. kerületi lakcímmel rendelkezik és- Meningococcus B esetén az utolsó