Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Láz más tünet nélkül

Láz más tünet nélkül

A láz a szervezet normális reakciója. Általában fertőző betegségek váltják ki a magasabb testhőt. Van azonban néhány fontos dolog, amire érdemes odafigyelni. 

Mi a láz?

A láz 38,0 vagy annál magasabb Celsius fok testhőt jelent. A hőt 1 éves kor alatt a végbélben, 1-3 éves korban a végbélben vagy hónaljban, 3 év felett hónaljban mérjük digitális vagy színes folyadékos hőmérővel. A végbélben mért hőből 0,5 fokot le kell vonni, a hónaljban mért hő egyből a pontos testhőt mutatja. Az érintésmentes infrás hőmérő tájékozódó hő mérésére alkalmas, alvó gyereknél. A fülhőmérő, cumihőmérő, testre ragasztható hőmérő nem ad pontos értéket, használatukat nem se a magyar, se az amerikai orvosi protokollok nem javasolják. A láz és a sírás önmagában is megemeli a légzésszámot és a pulzust; önmagában az enyhén magasabb légzésszám láz mellett nehézlégzés tünetei nélkül természetes jelenség.

Láz 0-2 hónapos korban

Szeretném a cikk elején újra hangsúlyozni, hogy ha egy két hónapnál fiatalabb újszülöttnél/csecsemőnél lázat mérnek, egy órán belül be kell vinni a kórház (Óbudán a Bethesda Kórház) sürgősségi osztályára. Testhőt egy éves kor alatt a végbélnyílásban kell mérni, és 0,5 fokot le kell vonni az értékből. Tehát ha két hónapnál fiatalabb újszülöttnél/csecsemőnél a popsiban 38,5 fokot vagy ennél magasabb értéket mérnek, akkor be kell őt vinni. Nem a láz veszélyes a gyerekre, hanem a fertőzés. Ebben az életkorban az erek még jobban átjárhatóak, minden fertőzésből könnyen alakul ki például gennyes agyhártyagyulladás, mely rendkívül veszélyes a gyermekre.

2 hó – 3 év közti gyermek lázas állapota

2 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermek láza esetén nem kell kapkodni, a lázat csillapítani kell. Fontos, hogy a lázat megfelelő dózisú gyógyszerrel csillapítsuk, különben a láz nem fog csökkenni. Ez sajnos nem mindig egyezik meg a gyógyszeres üvegen jelzett mennyiséggel. 

A lázcsillapító pontos adagolásáról bőveben  itt olvashatnak: https://drschulerzsofia.hu/2022/11/14/lazcsillapitas/

Minden esetben tudni kell a lázas állapot okát. 

Ha a gyermek a láz mellett köhög és/vagy folyik az orra, akkor légúti fertőzése van. Ha a láz mellett hányása-hasmenése van, akkor gyomor-bélrendszeri fertőzése van. Ha egyébként jó állapotú (jókedvű, élénk, jól etethető, vizelete-széklete rendben) érdemes a háziorvossal/ügyelettel telefonon egyeztetni a gyermek vizsgálatát illetően. Ezután a tünetek kezelése mellett elegendő lehet a gyereket orvoshoz vinni 2-3 nap után, ha a panaszai tüneti kezelés mellett nem csillapodnak. Mindenképpen orvoshoz kell vinni a gyermeket, ha 72 órán túl lázas.

Ha azonban a láz az egyetlen tünet, mindig ki kell zárni a gennyes középfül gyulladást és a húgyuti fertőzést. Itt gyakran a láz az egyetlen tünet, és ezek a betegségek már aznap antibiotikum kezelést igényelnek a szövődmények elkerülése érdekében. 2 éves kor alatt a gyermekek nem tudják megbízhatóan jelezni a fül- és/vagy húgyúti panaszt, ezeket vizsgálni kell. 

Fülészetre nem kell beutaló. Munkaidőben a praxisom környékén a Szt. Margit szakrendelőben vagy a Csobánka téren néznek gyerekeket a fülészek. Ügyeleti időben (délután 16 után vagy hétvégén/ünnepnapon) az ügyeletes fülészetet kell felkeresni, ennek helye naponta változik. A szakorvosi ügyeletek aznapi helyéről az ügyeletek oldal alján tájékozódhatnak, itt: https://drschulerzsofia.hu/ugyeletek-elerhetosege/ Láz és fülfájás esetén szintén aznap fel kell keresni a fülészetet vizsgálat céljából.

A húgyúti fertőzés kizárása érdekében vizeletgyűjtést és gyorstesztet kell végezni. A vizeletgyűjtéshez a patikában 5 darab felragasztható vizeletgyűjtő zacskót, és vizeletgyűjtő tartályt (fedeles poharat) kell vásárolni, Betadinnal és gézlappal együtt. A húgycsőnyílás környékét háromszor egymás után le kell fertőtleníteni Betadinnal (fiúk esetén a teljes hímvesszőt is, lányok esetén pedig szét kell húzni a kisajkakat is és be kell törölni a Betadinos gézlappal). Ezután szét kell húzkodni a vizeletgyűjtő zacskót felragasztás előtt (ha összelapítva ragasztjuk fel, az ellenállás miatt nem folyik bele a pisi hanem mellé megy). Végül fel kell ragasztani a zacskót a hímvessző-nagyajkak körüli területre úgy, hogy szorosan zárjon. Vissza kell hajtani a popsi felé és lazán rátenni a pelust, majd gyakran nézegetni, van-e benne vizelet. Ha van, azt át kell önteni a vizeletgyűjtő tartályba, és betenni a hűtőbe. Általában ez a következő zacskó felragasztásával folytatódik, mert néha 4-5 zacskó, mire a tartályban vizsgálható mennyiségű vizelet lesz. Aznapi (éjféltől aznap) vizelet szükséges hűtőben tárolva. A vizeletmintát gyorsteszttel a rendelőben időpont nélkül is egy perc alatt meg tudjuk vizsgálni, kizárva a húgyúti fertőzés lehetőségét. Ügyeleti időben az ügyelettel kell telefonon egyeztetni a vizeletvizsgálatot illetően. 

3 év feletti gyermekek

3 éves kor felett a gyermekeknél már megbízhatóbban észlelhető, ha fülpanaszuk van vagy csípő vizelet/ gyakori vizelési inger tünet jelentkezik. Kétes esetben azonban, ha csak láz van más tünet nélkül, a lázcsillapítás mellett el kell végezni a fülészeti vizsgálatot és a vizeletminta vizsgálatát. 

Ritkán előforduló okok, veszélyes lázas állapotok

Néha előfordulnak ismétlődő lázas állapotok más tünet nélkül (pl. autoimmun kórképek). Ha ilyesmit észlelnek, akkor a gyermeket háziorvosi beutalóval szakrendelésre kell vinni ritka betegségek kizárása érdekében. Extrém ritkán előfordul, hogy a lázat veszélyes betegség, pl. gennyes agyhártyagyulladás okozza, ennek azonban a láz mellett a normális fertőző betegségtől eltérő tünetei vannak (tarkókötöttség erős fejfájással, a gyermek kontaktusba nem vonható, fény-hang zavarja, bőrén bevérzések – üvegpohár rányomása alatt el nem halványuló kiütések – vannak). Ha ilyen tünetet észlelünk, mentő hívása szükséges a 112 számon. Lázgörcs esetén ha első lázgörcs, vagy ha az ismert a görcsös állapot 5 percél tovább tart, szintén mentő hívása szükséges. 

Források:

Cseh Áron, Krivácsy Péter, Szabó Attila: Mit tegyek, ha beteg a gyermekem?

UpToDate The febrile infant (29 to 90 days of age): Management

UpToDate Fever without a source in children 3 to 36 months of age: Evaluation and management

Kapcsolódó