Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk A COVID ritka gyermekkori szövődménye: a MIS-C

A COVID ritka gyermekkori szövődménye: a MIS-C

A SARS-CoV-2 járvány kezdete óta sajnos sokminden változott a COVID-19 betegséggel kapcsolatos ismereteink terén. Egyre fiatalabb emberek betegszenek meg. Egyre több a beteg gyermek, és a gyerekeknél is több súlyos szövődmény alakul ki. 

Az egyik legfélelmetesebb szövődmény a gyermekek közt a MIS-C (multisystem inflammatory syndrome in children) kialakulása. Sok szülő telefonál aggódva, hogy a gyermekénél ilyen szövődmény kialakulását gyanítja. Ezért készítettem ezt a rövid összefoglalót a témában.

Tünetek

A MIS-C általában a COVID-19 betegség után jelentkeznek, 3-6 hét eltolódással követik azt.

Nem ismert hajlamosító tényező (mint pl. súlyos COVID-19-nél a krónikus betegség vagy túlsúly), tünetmentes fertőzés esetén is kialakulhat a szövődmény. 

A MIS-C definíciója eltérő a WHOnál, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államokban 21 év alatti betegeknél, a WHOnál 0-19 éves beteg esetében írnak le hasonló tünetcsoportot. A leírásokban szereplő tünetek:

  • láz 
  • egy- vagy többszervi elégtelenség
  • laborban jellegzetes eltérések: emelkedett gyulladásos markerek (CRP, procalcitonin, süllyedés)
  • egyéb fertőző eredet hiánya
  • COVID-19 betegség fennállása vagy átvészelés utáni állapot

Ezek azok a jellegzetességek, amelyek minden meghatározásban szerepelnek. 

A láz tartamát illetően eltér a három definíció, az amerikai már 24 órás láz esetén is ide sorolja a betegeket, a többi csak tartós lázat említ (több, mint 3 napon át fennálló láz). A magyar cikk leírása szerint, amit az összefoglaló alján találnak, a tartós láz jelenléte a gyakorlatban 100%. 

A 3 különböző leírás külön-külön megemlít még más tüneteket vagy laboreltéréseket is (pl. alvadászavar (eltérő D-dimer), vérképben magas neutrofil szám, kiütés vagy nem gennyes kétoldali kötőhártya gyulladás, szívfunkciót érintő eltérések, hasmenés, hányás, erős hasi fájdalom, eltérő vesefunkció, idegrendszeri tünetek, ajakgyulladás, epernyelv, nyaki nyirokcsomó duzzanat, kéz-láb duzzadás, légúti tünetek…). A 2021. áprilisban az SE I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika által szervezett konferencián („A COVID-19 gyermekgyógyászati vonatkozásai) elhangzott, hogy a gyermeknek legalább 2 szervrendszert érintő tünetei vannak, és súlyos beteg benyomását kelti.

Diagnózis

A szövődményt kiterjedt laboratóriumi- és képalkotó vizsgálatok alapján diagnosztizálják. Az esetek többségében a releváns (tüskefehérje elleni) laboratóriumi szerológiai COVID-19 teszt pozitív, néha még a légúti PCR is. Előfordulnak azonban kis számban olyan esetek is, hogy mind a légúti- mind a szerológiai teszt negatív, mégis MIS-C áll fenn a tünetek és egyéb vizsgálatok alapján.

Kezelés

A MIS-C szövődmény kezelése sok esetben kórházi ellátást igényel. Enyhe tünetek esetén lehetséges a járóbeteg kezelés is, szoros utánkövetéssel. Súlyosabb tünetek esetén immunmoduláló kezelés (intravénás immunglubulin, szteroid terápia), antivirális kezelés vagy esetenként véralvadás gátlás is szükséges lehet. 

Kimenetel

A MIS-C halálozása szerencsére igen alacsony (1,7-1,8%), ám még így is magasabb, mint a COVID-19 gyermekkori halálozási rátája (0,09%). Hosszútávú MIS-C utáni szövődményként előfordulhat szívkoszorúér-tágulat és szívizomgyulladás esetén a hegesedés miatt ritmuszavar is. 

Források:

https://www.rcpch.ac.uk/sites/default/files/2020-05/COVID-19-Paediatric-multisystem-%20inflammatory%20syndrome-20200501.pdf

https://www.elsevier.com/__data/assets/pdf_file/0007/1029418/Multisystem-inflammatory-syndrome-in-children-MIS-C-CO-201020.pdf

Kapcsolódó