Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Hőségriadó, tanácsok

Hőségriadó, tanácsok

A Népegészségügy az ország egész területére III. fokú hőségriasztást adott ki 2022. július 20-a (szerda) 00:00 órától 2022. július 23-a (szombat) 24:00 óráig.

Alább olvashatják a javaslataikat a hőségriadó idejére.

Hűtse lakását. Fontos a szobahőmérséklet mérése!! Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 o C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli – nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen, ha van rá lehetőség.

Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékos helyen a legmelegebb órákban.

A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását („hideg” festék, párologtató, zöld növények).

Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást.

Gyakran zuhanyozzon/fürödjön langyos vagy hideg vízzel akár többször is. Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben.

Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.

Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokat. Fontos a sópótlás emellett! Extrém sok folyadék sópótlás nélkül vízmérgezéshez vezethet. A koffein tartalmú italok vízhajtó hatásuk miatt nem ideálisak meleg időben.

Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt.

A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására.

Ellenőrizze testhőmérsékletét! Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet a külső hőmérséklet miatt 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. Külső okból bekövetkezett 39 fok felett hőguta veszélye áll fenn, 40 fok felett életveszélyes állapot lehetséges!

Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten. Ha a szobahőmérséklet 25°C fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!

Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát.

Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről.

Kapcsolódó