Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk,ÚjCikk Kötőhártya-gyulladás – mikor kell antibiotikum?

Kötőhártya-gyulladás – mikor kell antibiotikum?

A COVID-19 térnyerése és a következményes immungyenge állapot miatt sajnos gyerekek (és felnőttek) tömegesen szenvednek a piros, váladékozó szem (kötőhártya-gyulladás) tünetei miatt. Szerencsére a kórkép többnyire nem igényel antibiotikum kezelést. 

Mit jelent a kötőhártya-gyulladás és mi okozza?

A kötőhártya a szemhéjak belső felszínét és a szem külső felületét borító hártya. Ez átlátszó, de ha gyulladás keletkezik benne (kötőhártya-gyulladás), piros színezetű lesz. A gyulladást fertőzés (vírusos vagy bakteriális), allergia és más irritáló anyagok is okozhatják.

Vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás és kezelése

A vírusos kötőhártya-gyulladást adenovírus, vagy más felső légúti vírusfertőzés okozza. A piros szem lehet az első tünete a megbetegedésnek. Ezt követheti később a nyirokcsomó megnagyobbodása, láz, torokfájás, köhögés is. Időnként a fertőzés megáll a szemtünetnél, és más panasz nem is jelentkezik ezen kívül. A vírusos kötőhártya-gyulladás fertőző. A betegséget a beteg személlyel való érintkezés és a közös tárgyak használata terjeszti. 

A leggyakoribb tünet a piros szem, mely nappal, nyitott szem mellett átlátszó könnyben úszik. Jelentkezhet égő érzés, és szembe került homokhoz hasonló irritáció érzés is. A vizes váladék alvás után a szempillákra és a szemhéjak szélére kiül. A szemhéjakat “sárga csipa” képében összetapaszthatja. A betegség gyakran kétoldali, de egyoldali is maradhat a tünetek megszűnéséig. A tüneteket néha kísérheti a fül előtti nyirokcsomó megnagyobbodása is. Az alsó szemhéj belső oldalán néha apró kiemelkedések jelennek meg.

A vírusos kötőhártya-gyulladás önlimitáló betegség. A tünetek maguktól is megszűnnek, a légúti vírusfertőzések okozta más tünetek (köhögés, torokfájás, láz, orrfolyás) lefolyásához hasonlóan. Néha a javulás már napok alatt bekövetkezik. Más esetben a tünetek három-öt napig még romlanak, és ezt követi a lassú tünetcsökkenés. A gyógyulás akár heteket is igénybe vehet. Esetenként napközben már nincs panasz, de a “reggeli csipa” sokáig megmarad.

A rászáradt váladékot forralt, lehűtött vizes streil gézlappal le kell törölni. Az irritáció érzetét antibiotikum mentes szemnyugtató szemcseppel lehet csökkenteni (recept nélkül kapható a gyógyszertárban). 

Bakteriális kötőhártya-gyulladás és kezelése

A bakteriális kötőhártya gyulladás gyakran egyoldali, de lehet kétoldali is. A legfőbb különbség a vírusos kötőhártya-gyulladással szemben, hogy itt nappal, nyitott szemmel átlátszatlan, folyékony, folyamatos sárga-zöld-fehér váladék csordogál az érintett szemből. Ez ha letörlik, percek alatt újratermelődik. A más szervre vonatkozó, légúti fertőzésre utaló tünetek hiányoznak (nincs köhögés, orrfolyás, torokfájás, láz).

A bakteriális kötőhártya-gyulladás is gyógyulhat antibiotikum kezelés nélkül is, de az antibiotikumos szemcsepp lerövidítheti a kezelési időt. Mindenképpen antibiotikum szükséges kontaktlencsét viselők bakteriális kötőhártya-gyulladása esetén. A megfelelő antibiotikum esetén két nap után a tüneteknek kifejezetten javulniuk kell. A javulás elmaradása esetén szemészet (surgossegi.info) felkeresése indokolt. 

Allergiás kötőhártya-gyulladás és kezelése

Az allergiás gyulladást általában légúti allergének (pl. pollen) okozzák. Mindkét szem érintett, piros, könnyben úszik, viszket. Reggeli rászáradt csipa itt is jelentkezhet. A szem körül duzzanat is kialakulhat. A viszketés különbözteti meg legjobban a vírusos kötőhártya gyulladástól, ahol inkább szembe fújt homokhoz hasonló irritáció jellemző. A szem dörzsölése a panaszokat rontja. A betegnek általában van allergiás kórtörténete vagy más, allergiára jellemző tünete (tüsszögés, orrdugulás). Macskaszőr allergia esetén a szem körüli duzzanat még a szemhájakon túl is terjedhet, nagy területet érinthet a szem körül. Az alsó szemhéj belső oldalán néha apró kiemelkedések jelennek meg.

Az allergiás tüneteket allergia ellenes szemcseppekkel lehet kezelni. 

Mikor van szükség szemészeti vizsgálatra?

Fel kell keresni a szemészetet (napi ügyelet a sürgősségi.info oldalon található) a következő tünetek esetén: 

  • látáscsökkenés
  • kifejezetten a szivárványhártya körüli erős piros gyűrű 
  • ha a fény zavarja a szemet
  • kifejezett idegentest-érzés, mely a szem teljes kinyitását is folyamatosan akadályozza nappal, nyitott szem mellett
  • homályos szem
  • a pupilla mérete nem változik fény-árnyék hatására
  • kötöhártya-gyulladás erős fejfájás és erős hányinger mellett

Forrás:

UpToDate: Conjunctivitis

Kapcsolódó