Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Folyadékpótlás: ORS helyett hígított almalé?

Folyadékpótlás: ORS helyett hígított almalé?

A gyermekek körében gyakori a hányással, hasmenéssel járó megbetegedés. Nyáron ennek leggyakoribb oka a strandon vagy utcai árusnál vásárolt, nem megfelelően tárolt élelmiszer fogyasztása volt. A pandémia kezdete óta azonban már egész évben, minden életkorban számíthatunk ilyen tünetekre.

Régebben bevett módszer volt az ORS (orális rehidráló oldat) ajánlása enyhe hasmenéses tünetek esetén. Az ORS egy kiváló szer a maga nemében. Működésének alapja, hogy só, cukor és folyadék egyszerre történő bevitelével növeli a folyadék felszívódását. 

A gyógyszertárakban sokféle ORS kapható, azonban a megfelelő arányok és hozzávalók betartásával akár otthoni körülmények közt is elkészíthető oldatról van szó. A recept is elérhető bárkinek a megfelelő oldalon (lásd Források):

ORS: 1 liter vízhez adjunk 3,5 gramm asztali sót, 2,5 gramm nátrium-bikarbonátot, 1,5 gramm kálium-kloridot, és 20 gramm cukrot. 

Ebből is látszik, hogy az ORS víz+cukor+sók megfelelő arányú oldata. Az íze pedig ennek megfelelő arányban borzalmas. Találkoztam már én is olyan szülővel, akinek a gyermeke megitta hűtve, de inkább jellemző, hogy ívben visszaköpik, vagy a borzalmas íz fokozza a hányingerüket. 

Az ördög itt is a részletekben rejlik. Ha valakinek olyan súlyos hasmenése és hányása van egy időben, hogy szájon át nem tud folyadékot pótolni, mindenképp kórházi felvételre van szükség a kiszáradás elkerülése miatt. (A fenyegető kiszáradás első jele a vizelet mennyiségének csökkenése). 

Ha azonban valaki szájon sikeresen tud folyadékot pótolni, nem fog kórházba kerülni kiszáradás okán. Ennek titka, hogy hányás után 30 percig semmit sem szabad adni szájon át. Ezután kis kortyokban, 5-10 perces szünetekkel kell itatni olyan folyadékot, amit a gyerek elfogad. Bármilyen folyadék megfelel, amit a gyermek szeret. A buborékoktól keveréssel megszabadított kóla régóta ismert és bevált cukros folyadékpótlás, ami a hányingert is csökkenti. Más esetben nem javasolt a fogyasztása, de ilyenkor kifejezetten hatásos. Ha mellé a gyerek egy kis sós ropit, vagy sajtos tallért el tud majszolni, sikeresen bevitte a folyadék+cukor+só kombinációt. 

Született erről egy cikk is, amiben összehasonlították a felesre hígított almalé és az ORS folyadék elfogadottságát és hatásosságát a gyerekeknél a folyadékpótlásban. Ebben a kanadai vizsgálatban 6 hónapostól 60 hónapos korig terjedő életkorú gyerekeket vizsgáltak, összesen 647 esetben, 5 éven át.  Nem meglepő módon a hígított almalé nyert. Sokkal több gyerek fogadta el, így ők nagyobb arányban kerülték el a kórházat az ORS-el kínálgatott gyerekekkel szemben. Így tehát a felesre higított almalé hatásos és biztonságos folyadékpótlásnak bizonyult az enyhe kiszáradás tüneteinek kezelésében gyerekeknél fél éves kortól 5 éves korig. Későbbi életkorban valószínűleg ugyanerre jutottak volna. 

Természetesen minden eset más, és mindig érdemes ellátás előtt tanácsért a házi gyermekorvoshoz fordulni a gyermek tüneteivel kapcsolatosan. 

Források:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2518402

https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/dehydration-and-fluid-therapy-in-children/oral-rehydration

Kapcsolódó