Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Hányadik napon célszerű a gyermeket orvoshoz vinni?

Hányadik napon célszerű a gyermeket orvoshoz vinni?

Bizonyos körülmények a beteg gyermek azonnali, vagy aznapi ellátását sürgetik. Más esetben a néhány napos, halasztott vizit a célszerű. A cikk segítséget nyújt a túl késői vagy túl korai ellátás elkerülése érdekében, megspórolva a felesleges utakat a szülőnek.

Vannak olyan tünetek, melyek minden életkorban mentő hívását vagy a sürgősségi osztályhoz fordulást igénylik. Bővebben erről itt olvashatnak:

https://drschulerzsofia.hu/2023/04/13/sos-milyen-panasszal-hova-forduljak/

A legtöbb szülő szerencsére inkább egyszerű fertőző betegségek tünetei miatt (láz, köhögés, orrfolyás, hányás, hasmenés) keresi fel a házi gyermekorvosi rendelőt. Néhány egyszerű szempont segít eldönteni, mikor ideális felkeresni a gyermekorvost. Így elkerülhető a túl késői vizit vagy a rendelő ismételt felkeresése.

1. Életkor

Más egy betegség lefolyása a különböző életkorú gyermekeknél. 

0-2 hónapos kor: bármilyen lázas állapot miatt egy órán belül kórházba kell vinni az újszülöttet/csecsemőt. 

2-6 hónapos kor:  fertőző betegség tünetei miatt aznap gyermekorvossal kell telefonon konzultálni (házi gyermekorvossal, ügyeleti időben a 3. kerületben Révész utcai ügyelettel). 

6 hó-2 éves kor: hétközben a betegség első napján le kell vinni a gyermeket a házi gyermekorvosi rendelőbe. Ügyeleti időben enyhe-közepes tünetek és nem romló állapot esetén elég a következő munkanapon felkeresni a házi gyermekorvosi rendelőt. Más esetben ügyeleti időben szintén a házi gyermekorvosi ügyelettel érdemes telefonon egyeztetni. 

2-18 éves kor: Néhány napos tüneti kezeléssel érdemes először próbálkozni. Ebben az életkorban leggyakoribbak az enyhe vírusfertőzések. Ezek többsége tüneti kezelés mellett 3 nap alatt javulásnak indul, és utána meggyógyul. Javuló tünetek mellett nem érdemes a betegekkel teli rendelőt felkeresni. Ha azonban a betegség egy hét alatt tüneti kezelés mellett nem gyógyul, mindenképpen fel kell keresni a házi gyermekorvost.

2. A tünetek lefolyása

A második legfontosabb körülmény egy gyermek állapotának megítélésében a tünetek dinamikája. Az eltelt időszakban a tünet javul? Romlik? Stagnál? Romló tünetek esetében minden esetben konzultálni kell gyermekorvossal aznap (munkaidőben házi gyermekorvos, ügyeleti időben házi gyermekorvosi ügyelet, ami a 3. kerületben a Révész utca). Stagnáló, nem változó tünetek esetében egy hét eltelte után fel kell keresni a házi gyermekorvost. Javuló tünetek esetén örülni kell a gyógyulásnak, otthon. 

3. Láz 

A két hónapnál fiatalabb újszülőttek/csecsemők lázas állapota esetén egy órán belül kórházban kell lenni a gyermekkel. 

6 hónapos kor alatt láz miatt aznap gyermekorvossal kell konzultálni telefonon (házi gyermekorvos, ügyelet). Ha rendel a házi gyermekorvos, fel kell keresni aznap a rendelést. Ha a láz más tünet nélkül jelentkezik, célszerű vizeletmintát is vinni. Erről bővebben itt olvashatnak:

6 hó-2 év közt munkanapon aznap fel kell keresni a házi gyermekorvosi rendelőt. Ügyeleti időben ha a láz jól csillapítható, és a tünetek nem romlanak, és a gyermek jó állapotú (nincs szapora- vagy nehézlégzés, eszik, iszik, vizelete van, nem bágyadt), meg lehet várni a következő munkanapot és felkeresni a házi gyermekorvost. 

2 éves kor felett ha a láz jól csillapítható, és a tünetek nem romlanak, és a gyermek jó állapotú, érdemes 2-3 napig tüneti kezeléssel próbálkozni. Ha erre jól reagál a gyermek és javul, akkor örülünk, hogy otthonában gyógyult és nem kell a betegek közé a rendelőbe levinni. Ha 2-3 nap alatt nem javul, akkor a tüneteknek volt idejük kifejlődni, és a betegség jobban megítélhető a gyermekorvosnak. (Ha a 2-3 nap hétvégére esik, akkor természetesen a következő munkanapon érdemes a gyermeket a házi gyermekorvoshoz levinni). 

Minden életkorban orvoshoz kell vinni a gyermeket, ha a lázas állapot 72 óránál tovább tart. Természetesen, ha a 3. nap hétvégére esik, a következő munkanapon kell a láz miatt a gyermekorvost felkeresni. A láz nem sürgősségi állapot. Minden esetben jól csillapítható, de a testsúlyra számított pontos dózist kell adni a gyógyszerekből. Ez néha különbözik a dobozon megjelölt, becsült mennyiségtől. Erről bővebben itt olvashatnak:

4. Egy hét szabály

Ha a betegség tüneti kezelés mellett egy hét alatt nem javul, mindig orvoshoz kell vinni a gyermeket. Akkor is, ha a tünet enyhe, és akkor is, ha az orvos már látta egy héttel azelőtt. Ez fontos a betegség lefutásának megítélése miatt. Ha a szülő beállít egy orvoshoz azzal, hogy három hete beteg a gyermek, és erről az orvos előzetesen nem értesült,  nem lehet megítélni, hogy változott a tünet ezidő alatt, vagy valóban egy betegség-e ami három hete tart. 

Nem számít több hete tartó betegségnek több különböző betegség. Ha egy betegség javulásnak indult, és akár csak egy napig tünetmentes volt a gyermek, akkor az új tünet egy másik betegségnek a kezdetét jelzi. Bölcsődés-óvodás életkorban, a közösségbe kerülést követően az első két évben egymást érik a betegségek. Ez természetes állapot. A gyermek találkozik rengeteg kórokozóval, amivel korábban nem. Megbetegszik, meggyógyul, kialakul az immun memóriája. Az első évben hosszasabban, 2-3 hétig, súlyosabb tünetekkel beteg, a betegségek közt csak 1-3 napig tünetmentes. A következő őszi-téli szezonban már csak 1-2 hétig tart egy betegség, közte akár 1-2 hétig tünetmentes. A harmadik őszi-téli szezonban jó esetben a legtöbb betegséget megússza egy kis orrfolyással, pár napig tartó enyhe köhögéssel. 

Kapcsolódó