Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Az ótvar felismerése és kezelése

Az ótvar felismerése és kezelése

Az ótvar (impetigo) egy gyakori, bőrt érintő fertőző betegség. A betegség nevének alapján sokan úgy gondolják, tiszta környezetben nem fordulhat elő a jelenség. Az impetigot kiváltó kórokozók azonban mindenhol jelen vannak a környezetben.

Ez a bőrfertőzés a 2-5 éves gyerekek közt a leggyakoribb. A meleg, párás idő, a legyengült immunitás (pl. vírusfertőzés közben és után), a cukorbetegség fennállása elősegíti az impetigo kialakulását. 

A betegség primer formájánál a kórokozók sérülés nélküli, egészséges bőrbe jutnak, oda szóródnak. A betegség szekunder formájának kialakulását megelőzi a bőr záró-védő barrier funkciójának károsodása – ez a gyakoribb eset. Ez lehet sérült-kivakart herpes vagy bárányhimlő hólyag, seb, csípés, berepedt-kivakart ekzémás bőr is. A sérült bőr felülfertőződik a környezetben (pl. orrváladékban is) természetes módon jelen lévő baktériumokkal (Staphylococcusok, Streptococcusok). A bőr az impetigos területen típusos esetben pirossá, gyulladttá válik, efelett egy nedvedző rész található melyet jellegzetesen sárga pörk fed. Néha csak vékony falú, sárgás folyadékkal teli nagyobb hólyagok láthatóak vagy ovális, kifekélyesedő mélyedések vannak a bőrön. A jelenség rendkívül fertőző és a váladékkal terjed. Saját bőrfelületen is szóródhat több helyre, és mások is elkaphatják a bőrrel vagy közös tárggyal való érintkezés esetén.

Az impetigoban szenvedő gyermek ezért nem mehet közösségbe. A magyar ajánlások a karantén idejét a kezelőorvosra bízzák. Az Egyesült Államok előírása szerint a hatékony antibiotikum kezelés megkezdése után 24 órával a gyermek már mehet közösségbe, ha a terület fedése megoldott. 

A bőrfelületet fertőtleníteni kell – a teljes testfelületet Neomagnolos vagy fertőtlenítő szappanos vízben érdemes lemosni. A pörköket le kell áztatni, és utána kell a felületet kezelni (naponta többször), hogy a kórokozó elpusztuljon (Betadin vagy Octanisept, antibiotikumot tartalmazó kenőcs). A sebeket napközben laza kötéssel érdemes fedni, melyben levegő éri, de nem lesz piszkos a seb. Ha szóródik a jelenség vagy fekélyes vagy szövődmény alakul ki (láz, mélyebbre terjedő fertőzés), szájon át szedhető antibiotikumra van szükség. 

A kezelő személynek a kezelés után szintén fertőtleníteni kell a saját kezét. A sebbel érintkező ruhát, ágyneműt, törölközőt, pizsamát külön kell magas hőfokon mosni. A körmöket rövidre kell vágni, körömkefét használni kézmosáskor, a vakarást kerülni érdemes. 

Megelőzésképpen minden sebet, csípést, sérült hólyagot (különösen az orr-száj környékén) érdemes fertőtlenítővel kezelni (pl. Octanisept vagy Betadin). 

Források:

https://www.uptodate.com/contents/impetigo#H1

https://egeszsegvonal.gov.hu/i-j/1247-impetigo.html

Kapcsolódó