Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Az újszülött ápolása 2. – pelenkakiütés

Az újszülött ápolása 2. – pelenkakiütés

Sok szülőnek gondot okoz a pelenka területe alatt megjelenő irritáció, kiütés. Néhány egyszerű lépéssel a tünetek megelőzhetőek, illetve hamar csökkenthetőek.

A pelenkakiütés okai

A pelekadermatitis leggyakoribb okai közt szerepel a hasmenés és a fogzás. Szerepe lehet a popsikrém hiányának vagy a ritkán cserélt pelenkának is a tünetek kialakulásában. A dörzsölés, a vizelet pH eltolódása, a széklet bomlástermékei a bőrfelszínt irritálják – különösen, ha nincs védőréteg (popsikrém) a maró párában úszó zárt légtér és a bőrfelszín között. Az irritált felület baktériumokkal, gombával felülfertőződhet. 

A kiütés megelőzése

A fent leírtak alapján a megelőzés legjobb módja a gyakori pelenkacsere. Nappal ez maximum 3 órát jelent, székletürítés észlelésekor pedig egyből javasolt pelenkát cserélni. Popsitörlésre nem irritált, normál bőrön alkalmasak a popsitörlő kendők, de érdemes az etanolt vagy izopropanolt, methylisothiazolinone-t tartalmazóakat elkerülni, mert irritációt okozhatnak. Enyhén piros felületet legjobb sima vizes, vagy olajos vizes pamut textilkendővel tisztítani. Tisztítás után érdemes a felületet száradni hagyni. Ez jó időben 5-10(- bármennyi) perc idő pelenka nélkül, rossz időben rá lehet fújni a felületre kicsit távolabbról langyosra állított hajszárítóval. Ezután be kell kenni a felületet popsikrémmel, mely megvédi a területet a párás közegben a felmaródástól. 

Az irritált bőr kezelése

Ha már sérült, gyulladt a bőr, a gyakori pelenkacserénél a popsitörlő kendő helyett olajos-vizes pamutkendős lemosást érdemes végezni (szappan kerülendő). A felület legyen minél többet szabadon, és mindig száradjon meg, mielőtt ismét pelusba kerül. Enyhe esetben gyógyszertári kikeverős cink-oxidot tartalmazó popsikrémet lehet használni (receptköteles). Súlyos esetben orvossal konzultálva a területnek megfelelő fertőtlenítő szert is kell használni. Néha rövid enyhe helyi szteroidos vagy gomba ellenes kezelésre is szükség lehet – ezt csak és kizárólag az orvossal egyeztetett szerrel, módon és ideig szabad alkalmazni a szövődmények elkerülése érdekében.

Források

Szalai Zsuzsanna – Gyermekbőrgyógyászat, 2020, Medicina

https://www.uptodate.com/contents/diaper-dermatitis#H59211902

Kapcsolódó