Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk 10 gyakori tévhit  a gyermekgyógyászatban 

10 gyakori tévhit  a gyermekgyógyászatban 

Az alábbiakban felsorolok néhány, gyakran előforduló tévhitet, mely miatt a szülők feleslegesen aggódnak, vagy éppen fordítva, nem fordulnak időben orvoshoz, pedig kellene.

  1. A fogzás okozhat lázat – NEM, a fogzás soha nem okoz lázat. A fogak áttörése okozhat nyálfolyást, étvágytalanságot, sírást, nyűgösséget, vizes orrfolyást, hőemelkedést, lazább/gyakoribb székletet, a végbélnyílás környéke kipirosodhat – de lázat nem okoz. A láz leggyakoribb oka valamilyen fertőző betegség, így ha az egyébként fogzó, vagy bármilyen más gyermeknél lázat észlelnek, elsősorban fertőző betegségre kell gyanakodni és egyeztetni kell a gyermekorvossal. 
  1. Lázzal és fülfájdalommal elég pár nap múlva felkeresni a gyermekorvost – NEM, a láz és fülfájás együtt utalhat gennyes középfül gyulladásra. Ez a kórkép hamar antibiotikum kezelést igényel, ha fennáll, a szövődmények elkerülése érdekében. Ilyen tünetek esetén munkaidőben a területileg illetékes gyermek fülészetet (praxisomban pl. a Csobánka téri rendelőt), ügyeleti időben az ügyeletes gyermek fülészet kell felkeresni ( https://surgossegi.info/ ). A gyermekorvosnál nincs megfelelő eszköz pl. fülzsírdugó eltávolítására ha nem látható egyből a dobhártya. Teljesen felesleges két helyre elvinni a beteg gyermeket, ahelyett, hogy egyből a gyermek fül-orr-gégész szakorvos látná el a problémát.
  1. Csípő vizelet és/vagy  gyakori vizelet esetén elegendő tőzegáfonyát vagy medveszőlő készítményt használni – NEM, ezek a tünetek utalhatnak bakteriális hólyaggyulladásra, melyet hamar antibiotikummal kell kezelni. Ellenkező esetben könnyen lehet belőle felszálló fertőzés és vesemedence gyulladás,  ami visszafordíthatatlan vesekárosodáshoz vezethet. Láz és csípő vizelet/gyakori vizelési inger együtt már vesemedence gyulladásra utaló tünet. Csecsemőkorban ennek néha a láz az egyetlen tünete. Erről bővebben itt olvashatnak: https://drschulerzsofia.hu/2023/02/15/laz-mas-tunet-nelkul/
  1. Ha hány a gyermek, egyből itatni kell – NEM, ha hányt a gyermek, 30 percig semmit nem érdemes adni szájon át, mert ismét hányni fog. 30 perc után is csak kortyonként szabad itatni 5 percenként, míg 1-2 órán át benne marad így a folyadék. Utána ihat 100 majd 200 ml-t, és ha az is benne maradt, ehet egy kis ropit/kekszet is. Ha 2-3 óra alatt 3 vagy több hányás volt, hányinger csillapítót kell adni (Daedalonetta kúpot ami receptre kapható, vagy Daedalon tablettát, ez vény nélküli).
  1. Ha hasmenése van a gyereknek, szigorú diétára van szükség – NEM, hasmenés esetén a folyadékpótlás és a probiotikum adása a fontos a tünetek kezdetétől. Szükség van emellett táplálék bevitelére, így a könnyű vegyes étkezés javasolt. Csak a zsíros, fűszeres és gyorséttermi ételeket kell ilyenkor elkerülni (ezeket amúgy sem érdemes fogyasztani, de ilyenkor pláne nem), illetve a laktóz tartalmú tejtermékek okozhatnak gondot  esetenként az átmenetileg megjelenő laktóz intolerancia miatt (ez múlik a gyógyulással). 
  1. A világos színű széklet súlyos betegség jele – NEM, a sárga és a barna minden árnyalata előfordulhat a széklet színei közt fertőzés során. Ez magától rendeződni szokott a fertőzés elmúltával. Akkor kóros a széklet, ha a fehér, szürke, fekete vagy piros színeket mutatja, ekkor mindenképp gyermekorvossal kell konzultálni, és érdemes az eltérésről fotót is készíteni. 
  1. A sebtől induló piros csík vérmérgezés jele – NEM tudom elképzelni, ezt ki találta ki és miért 🙂 A sebtől induló piros csík a nyirokér reakciója a sebesülésre. Ha a seb és környéke egyébként békés (nincs gennyesedés, duzzanat, piros udvar a seb körül, kifejezett fájdalommal) akkor elég a sebet napi 2-3x fertőtleníteni Octanisepttel vagy Betadinnal, és a lakást elhagyva fedőkötést alkalmazni a szennyeződés elkerülése érdekében.
  1. A kullancsot be kell kenni petróleummal/bármivel kivétel előtt, és el kell vinni bevizsgáltatni eltávolítás után – NEM, ha valakiben kullancsot találnak, azt el kell távolítani. Legjobb a gyógyszertárban kapható kullancs eltávolító eszköz, de egy cérna is megfelelő erre – erről elérhetők videók pl. a youtube-on is. Ha rákennek valamit a sebben lévő kullancsra, az beleöklendezheti fuldoklás közben a fertőzött váladékát a sebbe. Az eltávolított kullancs vizsgálata pl. Lyme kórt okozó Borelliára nem hasznos, mert nem ad információt arról, hogy a fertőzést átadta-e az állat. A Lyme kór, ha kialakul, antibiotikummal kezelhető betegség. A vírusos agyvelő gyulladásra azonban – amit szintén terjeszt az állat – nincs gyógyszer, csak megelőzni lehet védőoltással. 
  1. Ha valaki elájul, vizet kell locsolni rá és ablakot nyitni, vagy pofozgatni – NEM, az eszméletvesztést az agy pillanatnyi keringéscsökkenése váltja ki, a vérnyomás csökkenése következtében. Ezt kicsiknél leggyakrabban félelem (pl. injekciótól való félelem) váltja ki. Szintén klasszikus eset fiatal lányoknál, hogy nem reggeliztek, nem ittak folyadékot, majd hosszas álldogálással járó iskolai ünnepen vesznek részt vagy plázázni mennek és ebből öntudatvesztés lesz. Az eszméletlen gyermeket le kell fektetni a földre vízszintes helyzetbe és fel kell emelni a lábait. Így a vér a közlekedő edények elvén a lábakból a fej felé áramlik, és a gyermek magához tér. Ezután sem érdemes egyből felpattania, érdemes üldögélni és inni 3-5 dl folyadékot és enni némi csokit továbbhaladás előtt. 
  1. Két éves kor feletti gyermek lázzal + köhögéssel, vagy lázzal + hányással, hasmenéssel  járó betegsége esetén a legjobb azonnal lemenni a gyermekorvoshoz – NEM, két éves kor felett egy szimpla vírusfertőzés tünetei esetén elegendő a gyermeket pár napig otthon tartani, és a tüneteket kezelni. Erről bővebben itt olvashatnak: https://drschulerzsofia.hu/2021/12/08/hasmenes-hanyas/ https://drschulerzsofia.hu/2020/11/22/a-natha-korszeru-kezelese/ https://drschulerzsofia.hu/2023/02/14/lazcsillapitas/ Ha valóban szimpla vírusról van szó, a tünetek 3 nap alatt tüneti kezelés mellett jelentősen csökkennek, a gyermek láztalan lesz 72 óra után. Így elkerülhető a rosszul lévő lázas gyermekkel a hosszas várakozás a tömött rendelőben, ahol összeszedhet egy másik betegséget. Pár nap múlva általában van lehetőség előre foglalt időpontban menni a házi gyermekorvoshoz. Mindenképpen orvoshoz kell vinni a gyermeket, ha 72 órán túl lázas, ha romlik az állapota, vagy ha súlyos tünete alakul ki (pl. nehézlégzés) mely az azonnali vizsgálatot indokolja. Ellenkező esetben érdemes hagyni pár napot, mert a gyermek vagy meggyógyul, vagy van idejük a típusos tüneteknek megmutatkozni, és pontosabban lehet a betegséget diagnosztizálni a gyermekorvosnál. 

Kapcsolódó

Sportolás COVID19 betegséget követőenSportolás COVID19 betegséget követően

Az alábbiakban olvashatják az Országos Sportegészségügyi Intézet aktualizált (2021.01.14-én érkezett) állásfoglalását COVID19 betegségen átesett sportolók sportba való visszatérését illetően. ORSZÁGOS SPORTEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET Dr. Soós Ágnes, főigazgató főorvos AKTUALIZÁLT állásfoglalás a