Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Oltások időzítése és csoportosítása

Oltások időzítése és csoportosítása

A COVID-19 pandémia sok kihívás elé állította mind a szülőket, mind az egészségügyi ellátó rendszert. Az orvos-beteg találkozók minimalizálása érdekében a jelenleg is érvényben lévő szakmai ajánlás lehetővé teszi a hagyományostól eltérő oltási sémák alkalmazását. A szakmai iránymutatás szerint törekedni kell a védőoltások együtt adására, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége az összes védőoltást minél hamarabb megkapni.

A kötelező (és ajánlott) gyermekkori védőoltások együtt adásánál a gyakorlatban egy szempontot fontos figyelembe venni: két élővírus vakcina vagy egyszerre, vagy minimum 4 hét különbséggel adható be. Élővírus vakcinák: ROTA elleni, “13-16 hós” bárányhimlő elleni, “15 hós” MMR oltás. Az összes többi, kora gyermekkorban használt vakcina nem élővírus vakcina. Ezek esetén nem kell intervallumot tartani, beadhatók egymással vagy az élővírus vakcinával egyidőben vagy pár nap vagy pár hét különbséggel is. 

Bővebben erről itt olvashatnak:
https://drschulerzsofia.hu/2020/12/21/vedooltasok-gyakori-kerdesek-es-valaszok/

Az egy éves kor után adandó kötelező oltásokat szintén minimum kettesével-hármasával ajánlják beadni, a fenti szabályt betartva. Ezzel például a két bárányhimlő oltás közt 6 hónap is eltelhet, az sem probléma. 

Példák a szakmai javaslatból:

  • Ha a gyermek a 12. hónapot betöltötte: PCV13. Erre az időpontra előrehozható a VZV-1 oltás, valamint az MMR oltás. Ebben az esetben 15 hónapos korban nem szükséges tanácsadásra jönni. A következő oltási időpont 18 hó: DTPa+IPV+Hib és VZV-2 
  • Ha a gyermek a 13. hónapot betöltötte: VZV-1, + előrehozható az MMR oltás. Következő oltási időpont 18 hónaposan DTPa+IPV+Hib és VZV-2 
  • Ha a gyermek a 15. hónapot betöltötte: MMR (ha korábban nem kapta meg). Előrehozható a VZV-2 és a DTPa+IPV+Hib oltás. Ebben az esetben 18 hónapos korban oltás nem történik. 
  • Ha a gyermek a 16. hónapot betöltötte: VZV-2 és mellé előrehozható a DTPa+IPV+Hib oltás. 
  • Ha a gyermek a 18. hónapot betöltötte: DTPa+IPV+Hib oltás. (ha korábban nem kapta meg) 
  • Az ajánlott oltások (MenB-3, MenC-3) a kötelező oltási alkalmakkal egyidőben folytathatók. 

Egyszerre maximum 4 védőoltás beadása ajánlott. Az élővírus víkcinát felkarba bőr alá, nem élővírust izomba (3 év alatt vagy nagyon vékony gyermek esetén comb izomba) adunk be. Két izomba adandó oltás jobb-bal combba adandó, három vagy több esetén egyik vagy mindkét combba két oltás is kerülhet. 

Az enyhe fertőzés semelyik védőoltásnak nem ellenjavallata. Csak akut lázas betegség esetén kell az oltást elhalasztani. Egészséges rendelésen azonban betegen nem szabad megjelenni, az egészséges újszülöttek védelme érdekében. Beteg, de nem lázas gyermek védőoltása céljából telefonon érdemes a háziorvossal egyeztetni az egyéb lehetőségekkel kapcsolatosan. 

Források:

http://www.gyermekorvostarsasag.hu/upload/gyermekorvostarsasag/document/oltas-szakmai_javaslat_vegleges_04_19.pdf?web_id=

https://www.antsz.hu/data/cms100122/VML_2021_NNK.pdf

Kapcsolódó