Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk Kutacs kérdések

Kutacs kérdések

Sok mítosz kering azzal kapcsolatban, milyennek kell lennie a nagykutacsnak. Mi a megfelelő méret, szint, záródási időpont, és mikor érdemes orvoshoz fordulni? 

Mi a kutacs, és mi a szerepe?

Megszületéskor az újszülött agykoponyája öt nagy csontból áll: két homlokcsontokból, két falcsontból és egy nyakszirtcsontból. Az öt csont egymással a szorosabb varratok és a nagyobb területű kutacsok mentén illeszkedik össze a képen látható módon (kép forrása: UpToDate).

A varratok és kutacsok lazább szövete egyrészt lehetővé teszi, hogy a szülőcsatornában a csontok kicsit elmozduljanak, akár egymás fölé csússzanak az áthaladáskor, és az újszülött könnyebben megszülethessen. Másrészt segítő szerepük van a koponya kialakításában a megszületést követő gyors növekedés időszakában. Összesen hat kutacs van, ezek közül a nagykutacs területe a legnagyobb. Gyorsan és könnyen kitapintható és felismerhető (egy puhább terület az orr vonalában a homlok mögötti részen a fejtető első harmadában).

Mi a megfelelő átmérő és magasság?

A nagykutacs mérete széles határok közt változó egyedi jellegzetesség. Átmérője átlagosan 2,1 cm. Szintje általában a koponyacsontok szintjével megegyező, de lehet kissé kiemelkedő vagy besüppedt is. A szint megítélése csalóka lehet, mivel kisebb nyomásváltozások (pl. erős sírás) is befolyásolhatja a kiemelkedés mértékét. Orvosi vizsgálatkor több más jellel együtt értékelve információt adhat például a gyermek folyadékstátuszáról (elegendő folyadékot ivott-e a gyermek). Szülőknek nem javasolt a kutacs vizsgálata a folyadékstátusz megítélése céljából. Sokkal megbízhatóbb jel a gyermek vizeletének mennyisége ilyen tekintetben. Kevés folyadék bevitelekor a vizelet mennyisége hamar csökken (és ez fordítva is igaz), így a vizelet mennyiségéből gyorsan és könnyen lehet következtetni a hidráltsági állapotra.

Mikor záródik a nagykutacs?

A nagykutacs záródása a 10-24. hónap közé tehető, átlagosan a 14. hónap környékén van. A záródási idő széles határok közt mozoghat. Egy vizsgálatban a gyermekek 11%-ánál a nagykutacs három hónapos korban már zárva volt. Egy egészséges, vizsgálatkor más eltérést nem mutató gyermeknél önmagában a kutacs korai záródása általában nem jelent kóros eltérést. 

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A nagykutacs átlagosnál nagyobb mérete vagy késői záródása társulhat bizonyos betegségekhez (pl. angolkór, pajzsmirigy alulműködés, Down syndroma, achondroplasia, fokozott koponyaűri nyomás). Ezek egy része laborvizsgálattal könnyen vizsgálható, a többi más feltűnő tünetet is okoz ezért nem a kutacs hívja fel rá a figyelmet. A nem síráshoz köthetően kiemelkedő kutacs mindenképpen orvosi vizsgálatot kívánó állapot. A besüppedt nagykutacs általában alacsony folyadékbevitelt jelez. A nagykutacs korai záródása pl. 3 hónapos korban leggyakrabban normál variáns következménye. Ha más kóros ilyen esetben nem észlelhető, elegendő a fej megfelelő növekedésének követése. 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542197/

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/0615/p2547.html

https://www.uptodate.com/contents/image?imageKey=OBGYN%2F81518

https://www.uptodate.com/contents/overview-of-craniosynostosis

https://www.uptodate.com/contents/the-pediatric-physical-examination-heent

https://thejns.org/pediatrics/view/journals/j-neurosurg-pediatr/22/3/article-p323.xml

Kapcsolódó

HírlevélHírlevél

Kedves Szülők! Aki szeretné a helyettesítéseket (és az új cikkeket a honlapról) megkapni e-mailben, iratkozzon fel a hírlevélre! (Később le lehet iratkozni, ha mégsem tetszene). Feliratkozás: https://drschulerzsofia.hu/newsletter/

HelyettesítésHelyettesítés

Kedves Szülők! 2024.06.10-11-én hétfőn és kedden a praxisban Dr. Kiss Anna Irén helyettesít majd az alábbi módon. A rendelésen előzetes időpont foglalást követően lehet megjelenni. Időpontfoglalás: +36 (20) 934-6966 (Dr.