Vörösvári úti gyermekrendelő

Dr. Schuler Zsófia Cikk,ÚjCikk Hasmenés, hányás

Hasmenés, hányás

A gyermekkori fertőző betegségek gyakori tünete az étvágytalanság, hasfájás, hányás, hasmenés. Egyszerű esetben néhány szimpla lépéssel sikerülhet elkerülni a kórházi kezelést.

Mikor kell sebészetre menni?

Nagyon erős, fél óránál tovább tartó, görcsös hasi fájdalom mindenképpen gyanús. Az erős hasfájás a babáknál vigasztalhatalan sírást, a nagyobbaknál sírást és összegörnyedést okoz. Aggasztó jel, ha ehhez székrekedés, hányás, friss piros véres széklet vagy fekete szurokszéklet társul. Szintén baj, ha a fájdalom a jobb alhasra lokalizálódik. Ilyen esetekben napközben házi gyermekorvossal való egyeztetést követően a területileg illetékes kórház sebészetét vagy sürgősségi osztályát (III. kerületben Bethesda Kórház), ügyeleti időben a sebészeti ügyeletet kell felkeresni. Itt ultrahang és vérvétel segítségével kizárják a műtétet igénylő kórképeket. A sebészeti ügyelet minden nap máshol van, az aktuális ügyelet helyét az alábbi honlapon lehet megtalálni: https://surgossegi.info/

Mikor kell széklettenyésztés?

A gyermekkori hányós-hasmenős fertőzések túlnyomó többsége vírusfertőzés következménye, és tüneti kezelés mellett magától gyógyul. Széklettenyésztést egyszerűbb esetekben csak akkor kell végezni, ha baktérium okozta fertőzésre gyanakszunk. Ez akkor merül fel, ha a tünetek 7 napnál tovább tartanak, 2 évesnél idősebb a gyermek, vér vagy nyák van a székletben, magas láz is jelentkezik, vagy utazás/egyéb kitettség felveti ennek a lehetőségét. 

Mit lehet tenni nem komplikált esetekben?

1. Ki kell zárni a COVID-19 fertőzés lehetőségét

Gyerekeknél a COVID-19 fertőzés néha kizárólag hasmenés és/vagy hányás képében jelentkezik. Ha a gyermek kontaktszemély volt és ilyen tünete van, fel kell venni a kapcsolatot a házi gyermekorvossal a továbbiakat illetően. Ha a hasmenés és/vagy hányás más tünettel, például lázzal, köhögéssel, orrfolyással, torokfájással együtt jelentkezik, szintén gyanús COVID-19 betegség szempontjából. Ekkor ismét a házi gyermekorvost kell keresni a tünetek miatt.

2. Kiszáradás megelőzése

Hasmenés és/vagy hányás esetén a kórházi kezelés legfőbb oka az elégtelen folyadékpótlás és a kiszáradás. A fenyegető kiszáradást minden életkorban legjobban a vizelet mennyiségének csökkenése jelzi. Más jelek is vannak (aláárkolt szemek, cserepes ajkak, acetonos lehelet), de a vizelet mennyisége a legjobb indikátor. Normál esetben minden gyermeknek 3-5 óránként van jó mennyiségű vizelete. Az a gyermek, aki nappal 6 órája nem ürített jó mennyiségű vizeletet, félúton van a teljes kiszáradás felé. A folyadékpótlásra itt már nagy figyelmet kell fordítani. Ha ez nem sikeres, és nem lesz egy-két órán belül jó mennyiségű vizelet, akkor sajnos fel kell keresni a legközelebbi gyermek sürgősségi osztályt infúzió céljából (Bethesda Kórház a III. kerületieknek). A bágyadtság már nagyon késői jel, ha bágyadt vagy nehezen ébreszthető a keveset ivó gyermek, és folyadékot nem sikerült pótolni, el kell indulni a sürgősségire. 

Újszülöttek folyadékpótlásáról itt olvashatnak bővebben:
https://drschulerzsofia.hu/2021/11/29/mennyit-egyen-az-ujszulott/

Hányást követően szájon át fél órán át semmit nem adunk. Fél óra elteltét követően el lehet kezdeni a gyermeket apró kortyonként 5-10 percenként itatni. Túl hamar vagy egyszerre túl nagy mennyiségben adott folyadék a hányingert fokozza és újabb hányáshoz vezet. Az orális rehidráló folyadékkal (ORS) meg lehet próbálkozni, ez szökőévente egyszer sikeres lehet. Minden ORS sós izű, 2009 óta összesen 3 gyerekkel találkoztam, aki az ORS-t elfogadta és megitta. Szerencsére van már olyan kutatás,mely igazolta, hogy a felesre hígított almalé (fele víz, fele almalé) pontosan ugyanolyan jó folyadékpótlásra, mint az ORS. 

Erről bővebben itt olvashatnak:
https://drschulerzsofia.hu/2021/06/23/folyadekpotlas-ors-helyett-higitott-almale/

Igyon tehát a gyermek bármit, amit szívesen iszik. Két éves kor felett meg lehet próbálni a buborékoktól kikevert kólát, nagyszerű hányáscsillapító. Soha máskor ne kapjon a gyerek cukros üdítőt, pláne ne kólát, ez az egyetlen eset, amikor rövid ideig kaphat. A cukros  ital/almalé mellé eszegessen pár falat sósat, ropit vagy sajtos tallért, és meg is van a gyomrában az ORS. 

3. Hasmenés és hányás csillapítása

Az első lépés a probiotikum adása a tünetek jelentkezésétől kezdve, mind hányás mind hasmenés esetén. A probiotikum a normál bélflórát helyreállítja, a tüneteket csillapítja vagy megszünteti, és az immunvédekezést támogatja. Babáknak is adható pl. a BioGaia (1×5 csepp naponta) vagy 6 hetes kortól szintén adható a 2 milliárd egységes Normaflore. Ez gyógyszernek van törzskönyvezve, de recept nélkül kapható, nagyon hatékony a tünetek csillapításában. A probiotikumot a tünetek alatt végig, és azok elmúlta után még néhány napig érdemes alkalmazni. 

A hányás csillapítására 20 kg alatt a Daedalonetta kúp (receptre lehet kapni, 10 kg-ig fél kúp jár), 20 kg felett a Daedalon tabletta használatos (recept nélkül kapható, 20 kg esetén fél tabletta, 40 kg esetén egy tabletta jár).  12 éves kortól egy tabletta B6 vitamin szintén jó megoldás lehet. 

A hasmenés csillapítására sokszor a probiotikum önmagában is elég. Ha napi 4 vagy annál több vizes hasmenés jelentkezik, bélnyálkahártya bevonó, toxinokat megkötő gyógyszerre is szükség van. Széntabletta használata már nem korszerű és ellenjavallt! A Smecta és a Tasectan bármibe belekeverhető, több részre elosztva több remény van a sikeres adagolásra. Ezeket sem az ízük miatt kedveljük.

Ha súlyos kórkép a tünetek alapján nem merül fel, és a panaszok a fenti lépésekkel jól csillapíthatóak, a  betegség pár napon belül magától megszűnik. 

Forrás:

UpToDate Acute viral gastroenteritis in children in resource-rich countries: Clinical features and diagnosis

Kapcsolódó

Kiütéses betegségekKiütéses betegségek

Sok kérdést kapunk fertőző kiütéses betegségek kapcsán. Az alábbiakban olvashatnak egy rövid összefoglalót a bárányhimlővel kapcsolatban. Bárányhimlő (Varicella)A bárányhimlő egy (varicella-zoster vagy VZV) vírus okozta, leggyakrabban gyermekkorban megjelenő fertőző betegség.